bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Стартувала робота з картування відходів в Україні
06.05.2021

В Україні стартувала робота у напрямку картування відходів (Waste Mapping) у межах громади в рамках компоненту “Циркулярна економіка та нові можливості зростання” програми “Європейський Союз для довкілля” (EU4Environment), що фінансується Європейським Союзом. Виконавцем є Центр ресурсоефективного та чистого виробництва (Центр РЕЧВ) в Україні. 

Головною метою картування відходів є виявлення, оцінка та картування потоків відходів виробничих підприємств в обраних пілотних громадах/територіях з метою розробки заходів з підвищення ефективності використання ресурсів, використовуючи практики циркулярної економіки.

17 ОТГ з усієї України подали свої заявки для участі у пілотному проєкті з картування відходів. Фахівцями Центру РЕЧВ та шведської компанії SWECO було відібрано Славутську міську ОТГ з Хмельницької та Давидівську сільську територіальну громаду з Львівської областей. Ключовими критеріями для фінального відбору ОТГ стали відомості про основні види і типи відходів (включно із небезпечними) на території громади, наявність відходів промислового виробництва та можливостей перероблення чи спалювання сміття.

27 квітня 2021 року на першій спільній зустрічі представників громад, підприємств, органів самоврядування, ООН з промислового розвитку (UNIDO), фахівців шведської компанії SWECO і Центру РЕЧВ було представлено всіх учасників процесу, обговорено типи відходів, які підпадають картуванню у цьому проєкті і наступні кроки для переходу до активної роботи в напрямку раціонального поводження з промисловими відходами.

Відкрила захід Катерина Савчук, директорка Агенції регіонального розвитку Хмельницької області, яка наголосила, що саме об’єднання зусиль влади та громадськості, а також ознайомлення із передовими практиками та планами дій щодо поводження з відходами мають стати запорукою успіху та відкриття нових горизонтів для розвитку регіону.

Тетяна Чернявська, координаторка проєкту відділу з питань ресурсоефективності у промисловому секторі UNIDO, зазначила: “Окрім перероблення та утилізації відходів існує також спосіб запобігати їхньому масовому утворенню, і він полягає в ефективному використанні ресурсів за концепцією РЕЧВ. Втілюючи в Україні цей проєкт, UNIDO сподівається налагодити діалог між громадами, підприємствами та органами самоврядування у цьому напрямку, що допоможе Україні стати успішнішою та пришвидшить її перехід на рейки циркулярної економіки”.

У презентаційній частині виступив Аластер Каррут, фахівець у питаннях циркулярної економіки та картування відходів SWECO. У своїй презентації він поділився досвідом про виконану подібну роботу в інших країнах світу (Великобританія, Нідерланди) та повідомив: “У світі немає універсальних посібників, методичок, підручників чи спеціальних настанов у питанні управління відходами. Щоразу для мене – це нова робота, завжди креативний підхід, нове моделювання, яке виконується з урахуванням минулого досвіду та всіх особливостей нової місцевості у новому проєкті”.

Під час дискусії, Василь Сидор, Славутський міський голова, відзначив зацікавленість участі ОТГ в даному проєкті і її готовність надати необхідну інформацію для регулювання процесу поводження з відходами.

Прозвучала ціла низка перевірених технологій із перероблення сміття та відходів, напрацювань у напрямку поводження з відходами від Давидівської громади.

Наступним кроком для ОТГ у картуванні відходів буде збір даних з 10-15 підприємств від кожної громади щодо визначення типу відходів і їх кількості, збереження та транспортування, обробки та їх утилізації промислових відходів виробництва. Далі буде проведено систематизацію та аналіз цих даних.

Картування промислових відходів допоможе покращити процес поводження з відходами в ОТГ і сприятиме розширенню економічних можливостей та зменшенню навантаження на довкілля.

Програма “Європейський Союз для довкілля” (EU4Environment), фінансується ЄС та реалізується в шести країнах Східного партнерства консорціумом міжнародних партнерів, включаючи Організацію з економічної співпраці та розвитку (ОЕСР), ООН з промислового розвитку (ЮНІДО), ООН з навколишнього середовища, Європейську економічну комісію ООН (ЄЕК ООН) та Світовий банк. Більше інформації про програму “Європейський Союз для довкілля” (EU4Environment) на сайті www.eu4environment.org

Більше інформації про Центр ресурсоефективного та чистого виробництва на сайті www.recpc.org

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.