bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Нацплатформа ФГС Східного партнерства звернулася до влади
28.04.2021

28 квітня 2021 року 21 член член Робочої групи 3 «Довкілля, зміни клімату та енергетична безпека» Української національної платформи форуму громадянського суспільства Східного партнерства (УНП ФГС СхП) ) підписали відкрите звернення до влади з проханням звернути  увагу на необхідність узгодження регіональних політик та стратегування з пріоритетами загальнодержавної політики щодо виконання екологічної складової Угоди про асоціацію Україна-ЄС та інших міжнародних договорів і конвенцій, підписаних та ратифікованих Україною.

Експерти наголошують, що сьогодні у багатьох випадках розробка стратегій розвитку громад ведеться органами місцевого самоврядування без належного врахування факторів захисту довкілля, екологічної безпеки та збалансованого розвитку. І навіть якщо збалансований розвиток враховується при розробці таких документів, то поверхнево, без системного підходу.

Особливою проблемою є застосування стратегічної екологічної оцінки документів державного планування, що є вимогою профільного закону та Угоди про Асоціацію з ЄС і мало би бути важливим інструментом запровадження основних принципів державної екологічної політики на регіональному рівні.

Недосконалість закону, відсутність реєстру СЕО, практична нерозробленість методичної бази для застосування СЕО як базового інструменту досягнення цілей збалансованого розвитку дають підставу органам місцевого самоврядування фактично ігнорувати екологічний компонент у розробці своїх планів. З одного боку, місцевим громадам не вистачає знань та усвідомлення важливості екологічної складової для власного розвитку, а з іншого боку – не вистачає системного підходу стосовно впровадження державної політики й «зелених» пріоритетів до регіональних політик і програм.

У зверненні вказується, що необхідно налагодити постійний контакт між Міністерством розвитку громад та територій України, експертними та консультаційними програмами, агенціями регіонального розвитку з одного боку, та профільними робочими групами УНП ФГС СхП з іншого боку; зробити публічною інформацію стосовно планів розробки змін та доповнень до закону «Про засади державної регіональної політики» та інших законів та нормативних документів, що стосуються регіональної політики, а також надати можливість експертам нашої платформи брати участь у робочих групах та інших органах які розробляють згадані документи; розглянути можливість створення експертно-консультативних центрів, методичних рекомендацій, а також Ресурсного центру СЕО.

Довідкова інформація:

Українська національна платформа Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (УНП) – це мережа з понад 150 громадських організацій України, створена у 2011 р., що відстоює українські інтереси в рамках Східного партнерства. Платформа є частиною Форуму громадянського суспільства Східного партнерства – об’єднання представників громадських організацій України, Грузії, Молдови, Білорусі, Вірменії, Азербайджану, а також ЄС. Форум допомагає громадським організаціям регіону Східного партнерства адвокатувати важливі для їх країн питання на рівні ЄС, сприяє аналітично-адвокаційній діяльності та обміну досвідом між організаціями громадянського суспільства  регіону, здійснює громадський моніторинг виконання цілей Східного партнерства.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.