bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Якість води на Кіровоградщині: чим «багаті» криниці та шахтні води
28.04.2021

З метою визначення стану забрудненості Кропивницьких місцевих джерел, а також можливого впливу урановидобувної промисловості на якість підземних та поверхневих вод, були взяті проби з чотирьох локацій. А саме: за вул. Криничувата 2б (так званого «джерела Святого Даниїла»), громадського колодязя по вул. Мотокросна 45 (поблизу Інгульської уранової шахти), стічних вод Інгульської уранової шахти та поверхневих вод річки Інгул нижче за течією від місця скиду шахтних вод. Окрім того, були взяті зразки води з джерел смт. Компаніївка та м. Смоліно.

Всі зразки були досліджено у лабораторіях Державної установи «Кіровоградський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України». Отримані результати засвідчили перевищення гранично допустимих концентрацій за наступними показниками.

Сульфати

Абсолютним лідером за концентрацією у водах підземних джерел, з яких відбиралися зразки для аналізу, виявилися сульфати. У пробах було виявлено перевищення гранично допустимої норми (500 мг/дм3). З урахуванням невизначеності, у «джерелі Святого Даниїла» показник досяг 750.04 мг/дм3, у колодязі за вул. Мотокросна 45 цей показник сягнув 1149,65 мг/дм3.

Сульфати у незначних концентраціях накопичуються у водоймах через відмирання організмів, однак підвищення концентрації може бути спричинено потраплянням у підземні джерела недостатньо очищених промислових вод, що місять залишки сірчаної кислоти і її похідних, та сільськогосподарських і побутових стоків.

На думку фахівців ГО «Флора», основним джерелом забруднення води сульфатами можуть бути шахтні води. На це вказує те, що у криниці за вул. Мотокросна, яка знаходиться поблизу шахти, кількість сульфатів набагато більше ніж у воді «джерела Святого Даниїла» та у всіх інших криницях, де були взяті проби у м. Смоліно та Компаніївці.

Надмірна кількість сульфатів призводить до шлунково-кишкових розладів, а також викликає подразнення слизової оболонки ока, шкіри, псує волосся. Воду з великим вмістом сульфатів не можна не тільки пити, а й використовувати для гігієнічних потреб. Якщо питна вода транспортується свинцевими трубами й має концентрацію сульфатів вище 200 мг/л, існує ризик зараження води свинцем.

Нітрати

Найвищий рівень вмісту нітратів було виявлено у пробах, відібраних у Кропивницькому. У всіх зразках вод підземних джерел обласного центру було виявлено перевищення норми (50 мг/дм3). З урахуванням невизначеності в «джерелі Святого Даниїла» кількість нітратів досягла 135.42 мг/дм3, у колодязі за вул. Мотокросна 45 цей показник сягнув 198,4 мг/дм3. У всіх інших пробах вміст нітратів, за невеликим виключенням, відповідав санітарним вимогам.

Визначаючи шляхи забруднення, фахівці ГО «Флора» зазначили, що існує три основних способи потрапляння нітратів у підземні води. Перший – вплив великого хімічного виробництва азотної або нафтопереробної промисловості. Другий - змив з полів нітратних добрив. Третій – розпад продуктів життєдіяльності людини, в основному - фекалій та відходів.

Оскільки в обласному центрі немає об’єктів нафтопереробної промисловості та відсутні поля, що обробляються нітратними добривами, основним шляхом забруднення ґрунтових вод можна вважати зливні ями, які використовуються у домогосподарствах, де відсутня каналізаційна мережа.

Чим небезпечні нітрати? Найсерйознішим наслідком споживання нітратів є утворення метгемоглобіну, який спричиняє порушення обігу кисню в організмі людини та призводить до порушення ферментного синтезу й роботи нервової системи. Найбільшу небезпеку нітрати становлять для новонароджених дітей.

Уран

Води Кропивницьких джерел, на відміну від криниць м. Смоліно та Компаніївки, виявилися «багатими» на уран. У всіх підземних джерелах було виявлено перевищення гранично допустимої норми питомої активності урану, яка складає 1 Бк/кг. З урахуванням невизначеності, у «джерелі Святого Даниїла» питома активність урану досягла 1.06 Бк/кг, у колодязі по вул. Мотокросна 45 ця - 1.21 Бк/кг. В криницях м. Смоліно та Компаніївки вміст урану не перевищував гранично допустимі норми.

Основним джерелом уранового забруднення є поклади урану. І скоріше за все, забруднення, підсилюється роботою уранових шахт.

Уран, потрапляючи в організм людини, порушує вироблення естрогену, що призводить до вроджених вад і порушень в процесі вагітності. Крім того, уран може бути причиною захворювань щитовидної залози, серцево-судинної патології, а також онкологічних хвороб.

Радон

Перевищення норми питомої активності Радону-222 (100 Бк/кг) більш ніж у 2 два рази  було виявлено лише у «джерелі Святого Даниїла», де показник становить 248,6 Бк/кг.

Загальний висновок щодо води з криниць

Загальний висновок ДУ «Кіровоградський лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» щодо якості води з джерел обласного центру доволі простий та зрозумілий: «Доставлений зразок води питної колодязної за санітарно-хімічними показниками (загальна жорсткість, сухий залишок, сульфати, нітрати) та вмістом радіонуклідів (уран) не відповідає вимогам ДСанПін 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», ДГН «Норми радіаційної безпеки України (НРБУ – 97)».

Щодо якості води з криниць м. Смоліно та Компаніївки, загальний висновок ДУ «Кіровоградський лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» виглядає більш позитивно, за невеликим виключенням щодо підвищеного вмісту нітратів у деяких пробах.

Стічні води Інгульської шахти ДП “СхідГЗК”

Шахтні води містили не малу кількість сульфатів, що може свідчити про використання сірчаної кислоти в технологіях видобутку уранової руди. Крім того, шахтні води, виявилися багатими на уран і радій. Питома активність Урану-238, з урахуванням невизначеності, склала майже 1,5 Бк/кг, питома активність Радію-226 була ще більшою - 1.63 Бк/кг.

Такий підвищений вміст радію, викликає тривогу, адже тривале споживання води, забрудненої радієм, тягне за собою високий ризик виникнення раку кісток. За даними Агентства по захисту навколишнього середовища США (EPA), довгострокове споживання води із вмістом радію 0.185 Бк на літр підвищує ризик появи онкологічних захворювань.

Матеріал підготовлений в межах Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні, що здійснюється Міжнародним фондом “Відродження” за фінансової підтримки Швеції. Думки, висновки чи рекомендації належать авторам цього матеріалу і не обов’язково відображають погляди Уряду Швеції. Відповідальність за зміст несе виключно громадська організація «Флора».

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.