bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Незалежні дебати кандидатів на посаду голови правління Суспільного мовника
21.04.2021

19 квітня 2021 р. відбулись незалежні дебати кандидатів на посаду голови правління Суспільного мовника, де учасники обговорили досягнення й виклики Суспільного мовника, а чотири претенденти на посаду голови презентували свої програми.  

Захід організував проєкт «Європейський Союз та Рада Європа працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні» у співпраці з Коаліцією Реанімаційний Пакет Реформ та Центром демократії та верховенства права за інформаційної підтримки Суспільного мовника та ГО «Детектор медіа».

Нагадаємо, що з 2 березня по 1 квітня 2021 року тривав прийом документів для участі в конкурсі на посаду голови правління НСТУ. До участі в першому етапі конкурсного відбору Наглядова рада НСТУ допустила 13 із 16 кандидатів, а до другого етапу були допущені 4 кандидати, які й презентували свої програми під час конференції: Віталій Докаленко, Оксана Цибуля, Микола Чернотицький та Андрій Шаповалов. 27 квітня Наглядова рада обиратиме  голову правління НСТУ на наступні 4 роки.

Конференція складалася з двох частин. У першій - учасники та учасниці обговорили досягнення Суспільного мовника в українському суспільстві й виклики на наступний період. У другій частині відбулися дебати між кандидатами: кандидати на посаду голови правління представили свої програми, відповідали на запитання модератора Андрія Кулакова, програмного директора ГО «Інтерньюз-Україна», та одне одного.

«Рекомендації Ради Європи приділяють значну увагу суспільному мовленню та встановлюють високі стандарти щодо повноважень, керівних органів, редакційної незалежності, фінансування та гендерної рівності. Відповідно до стандартів, незалежність є ключовою вимогою суспільних медіа. Правила щодо правління суспільних мовників, особливо їх членів, повинні бути визначені таким чином, щоб уникнути ризику будь-якого політичного чи іншого втручання», - на цьому наголосив Стен Ньорлов, Голова Офісу Ради Європи в Україні.

Окрім того, стандарти Ради Європи щодо процедур призначення органів управління суспільних мовників, про які розповіла Саллі Браутон-Міцова, консультантка Ради Європи, передбачають такі принципи:

  • незалежність від політичного чи іншого втручання;
  • підзвітність суспільству;
  • відданість інтересам суспільства.

Незалежний та фінансово стабільний суспільний мовник є необхідною передумовою демократії та демократичних цінностей. 

Зураб Аласанія, голова правління НСТУ, говорячи про досягнення Суспільного, зауважив: «Зараз журналісти з інших медіагруп заздрять своїм колегам із Суспільного, що їм ніхто та нічого не диктує. Також Суспільне демонструє доброчесність як у журналістських стандартах, так і у фінансовій прозорості».

Також нинішній голова НТСУ серед досягнень Суспільного за останні роки виокремив:

  • скорочення штату НСТУ: у 2017 році було 7311 працівників, а у 2020 — уже 4212;
  • збільшення прибутків від комерційної діяльності: у 2017 році цей показник становив 33 мільйонів гривень, а у 2020 — 73,5 мільйона гривень;
  • підвищення заробітної плати: у 2017 році зарплата по компанії в цілому складала 7460 гривень, а у 2020 — 13692 гривень;
  • виплата всіх боргів компанії: у 2017 році сукупний борг НСТУ за японським кредитом і перед EuroNews становив 381 мільйонів гривень, а у 2020 році боргів уже взагалі не було.

Розповідаючи про становлення суспільного мовника в Україні, Ігор Розкладай, заступник директора Центру демократії та верховенства права, підкреслив: «Суспільне – це не про рейтинги. Звісно, Суспільне має зважати на свою аудиторію і боротися за неї, але Суспільне – це про цінності та демократію». Також Ігор Розкладай зауважив, що, хоч реформа ще триває, Суспільне показує зміни в якості контенту, і в журналістів є мотивація працювати, адже там вони мають можливість залишатися неупередженими та дотримуватись медійних стандартів. Це робить важливий внесок у формування української журналістики.

Обирають голову правління Суспільного члени Наглядової ради НСТУ. Саме Наглядова рада є гарантом незалежності суспільного мовника.

Тетяна Руденко, членкиня Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, зазначила: «Хоча за плечима Суспільного вже кілька років продуктивної роботи і в нього є свої здобутки, нині воно стоїть на порозі нового етапу. Уперше відбувається процес переобрання керівних органів Суспільного – голови правління і команди людей, яка вестиме НСТУ наступні 4 роки. Це конкурс ідей, поглядів і векторів руху для компанії на найближчий час. Обрати найкращого із кандидатур – важливе завдання для Наглядової ради Суспільного. Національна рада готова співпрацювати з новим головою правління НСТУ, аби всі добрі традиції тривали і надалі. І ми віримо, що незалежно від того, хто прийде на цей відповідальний пост, Суспільне буде залишатися суспільним». 

Говорячи про незалежність Суспільного, важливо забезпечувати умови для його постійного та передбачуваного фінансування. Це підкреслив Денис Денисенко, виконавчий директор Коаліції Реанімаційного Пакету Реформ.

Вислухавши дебати між кандидатами, Микита Потураєв, Голова Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики, підсумував: «Я переконаний, що всі учасники конкурсу, Наглядова рада, майбутній голова правління, майбутні члени правління будуть докладати всіх зусиль, щоби суспільний мовник мав у цій країні вплив, тому що це демократичний інститут. Якщо він має вплив і вагу, то це означає, що в країні буде зміцнюватися демократія».

Запис конференції:

Довідкова інформація: Проєкт «Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні» має на меті зміцнити роль медіа, їхню свободу та безпеку.

Слідкуйте за новинами проєкту на Facebook https://www.facebook.com/CoEUPSIS/

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.