bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Два рецепти для доброї освіти у Коблівськії громаді
16.04.2021

Два рецепти для доброї освіти у Коблівської громади запропонували громадські префекти  на «Е- Нарада порозуміння», що відбулась 16 квітня 2021 р. за участю 34 представників місцевого самоврядування, громадськості та освітян з усіх округів сільської громади за результатами відповідного громадського аудиту .

Учасники наради за допомогою коаліції «Громадська префектура» продовжили підготовку пропозицій до квітневого круглого столу «Добра освіта у Коблівській громаді», якій відбудеться за одразу після виходу з «червоної зони» карантину.

Методистка коаліції та експертка ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» Татьяна Золотухіна так презентувала висновки громадського аудиту.

«Без оптимізації мережі освітніх закладів Коблівської громади не матиме шансів не тільки на соціально-економічний розвиток а опиниться на межі виживання.

Маємо три доведені аргументи та факти:

По — перше, Маємо останні два роки навантаження на місцевий бюджет 64 %. Більш того, у 2021 р. на відміну від 2020 р. вже не передбачено фінансування капітальних видатків на освітні заклади, фізичної культури та спорту. Тепер усі видатки тільки на споживання. Це заробітна плата, енергоносії та інш).

По – друге, Малокомплектні школи та дитячі садочки перетворились з закладів освіти в заклади працевлаштування освітян.

Коблівська сільрада має прийняти рішення щодо створення, перепрофілювання розвитку комунальних початкових шкіл, гімназій та матиме право на освітню субвенцію.

По — третє, Держава також не збирається утримувати таку місцеву освіту.

Нажаль, витрати на Вашу шкільну освіту його вже не покриває і державна освітня субвенція . У 2021 р. 1,655 млн. грн громада має знайти з місцевого бюджету на покриття захищених статей на оплату праці педагогічних та інших працівників шкіл.

З 1.09.2024р, вступає в силу норма про трирівневу систему загально-середньої освіти (початковій 1-4 класи, базовий 5-9 класи, профільний 10-12  класи рівні).

І умовою отримання цієї субвенції є реформування органами місцевого самоврядування системи освіти. Початкові школи і гімназії можуть бути створено сільрадою. Але після 9-го класу діти мають шукати де навчатись чи у Миколаєві чи в інших місцях б- профільну освіту мають право започатковувати або громади з чисельністю населення більше 50 тис. мешканців або обласна рада.»

Громадські префекти у аудиті нагадали, що прийнятий у січні 2020 р ЗУ «Про повну загальну середню освіту» конкретизував вимоги, строки, умови та кроки по впровадженню нової трирівневневої системи загальної середньої освіти.

Згаданим законом разом з ЗУ «Про освіту» визначені такі типи закладів: початкова школа (1-4 класи); гімназія (базова середня освіта, 5-9 класи); ліцей (профільна середня освіта, 10-12 класи).

Сільрада може прийняти рішення щодо створення, перепрофілювання розвитку комунальних початкових шкіл, гімназій та матиме право на освітню субвенцію.

Але, нажаль, створити ліцей та отримати субвенцію місцева громада менш 50 тис мешканців не має право. Ці рішення мають бути прийняти до 01.09.2024 року (Ст. 32 та Прикінцеві положення ЗУ «Про повну загальну середню освіту»).

Саме для долання згаданих виклики громадські префекти запропонували наступні два кроки:

По – перше, з метою формування нової трирівневневої системи загальної середньої освіти Коблівської сільської ради 01.09.2024 року сформувати Дорожню карту оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти на 2021-2024 роки (відповідно до вимог ЗУ «Про освіту» та ст. 32 і прикінцевих положень  «Про повну загальну середню освіту»).

По - друге, з метою оптимізації  витрат коштів місцевого бюджету провести внутрішній аудит штатних розписів дошкільної та загальної середньої освіти мережі ЗДО Коблівської громади.

Так прокоментував захід нНачальник селищного відділу освіти Ілля Мангул:

«..Учасникам наради громадські аудитори презентували реальний стан системи освіти в селищній громаді. Вітаємо вдалий старт діалогу, що дає надію на порозуміння. Сподіваємось що разом з ми знайдемо дієві рецепти та потрібні ресурси для доброї освіти у нашої громаді!..».

Нагадаємо, що старт подібних нарад відбувся 7 квітня в с Українка на http://frgn.mk.ua/?p=12313&fbclid=IwAR2q38uvZXe4RzutjlKUyUvgQMFMB-8kkQOjeh-hc55fiS6HOqA65YOood8

Запрошуємо до співпраці освітян  і громадськість з усіх округів до участі у НАРАДАХ ПОРОЗУМІННЯ

Чекаємо пропозиції на: fondnikol@gmail.com  або (0512) 47-38-79. (Олена Вартанян).

Прес — служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва».

Нарада є заходом проекту «Добра освіта у гармонійних громадах Березанщини», що реалізується ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» за підтримки МФ «Відродження» та при партнерстві з ГО «ЕКО. Березань», Березанською районною радою та виконкомами Березанської, Коблівської ОТГ та Миколаївським місцевим центром ПВПД в рамках діяльності Мережі із розвитку місцевої демократії та коаліції #ГромадськаПрефектура.

Метою проекту є підвищення спроможності місцевого самоврядування для створення дієвої системи з надання якісних публічних послуг у закладах дошкільної та загальної освіти на основі застосування механізмів місцевої демократії та медіації для досягнення ясності та порозуміння представників периферії та адміністративних центрів 2-х ОТГ Березанщини.

Контакти

  • 0512473879

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.