bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Вирішення конфліктів у громадах та можливості захисту своїх прав та вираження інтересів
12.04.2021

На початку квітня в Луганської обласної адміністрації відбувся захід в рамках проєкту «Міцна комунікація в об’єднаних громадах Луганщини як основа ефективного впровадження реформ».

Учасники обсудили такі питання по напрямкам: як долати конфлікти у вирі реформ; чи можливо захистити  права мешканців та вираження інтересів через різні форми демократії участі; виклики, з якими стикаються експерти у роботі з конфліктами та методи їх вирішення; реалізувати та яким чином  .

Керівник ГО «Громадська ініціатива Луганщини» розповіла про підсумки реалізації проєкту та що вдалося зробити з Департаментом масових комунікацій в рамках виконання Регіональної цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства в Луганській області на 2017-2020 р.  (в частини п. 1.2 «Проведення комплексних заходів, спрямованих на підвищення громадянської освіти населення щодо можливості захисту своїх прав та вираження інтересів через різні форми демократії участі»).

 «У своїх активностях у громадах ми відштовхуємось від потреби самих громад. Складно буває домогтися щирості у висловлюванні своєї думки від жителів громади. Бувають випадки, коли учасники стверджують, що в них немає проблем. Доводиться задавати багато уточнюючих питань. Виявляється, що вони просто не усвідомлюють, що існує потенційний конфлікт. Далі ми аналізуємо ситуацію і розробляємо сценарії виходу із конфліктної ситуації, проводимо заходи, які дозволяють сторонам протистояння подивитись на свою ситуацію зі сторони, - зазначила Тетяна Кіріллова. - Крім того, треба передбачати що всі стикаються з проблемою, коли освітяни та медики з острахом ставляться до реформаторських ініціатив, оскільки бояться закриття шкіл та ФАП і відповідно втрати робочих місць. Залучати їх до діалогів та розробки стратегій реформування цих сфер вкрай складно, але треба забезпечувати ефективну медіацію в цих питаннях. Також трирічний досвід роботи з конфліктами підтверджує дієвий інструмент в процесі налагодження комунікації в громадах  - запровадження різноманітних регламентованих форм демократії участі».

За результатами спільної співпраці Коломийчиська громада отримала Статут Коломийчиської територіальної громади (документи затверджено рішенням сільської ради); в Нижньодуванської територіальної громаді прийнято Положення про молодіжну раду при в виконавчому комітети в Нижньодуванській селищної раді та розроблена Концепція забезпечення розвитку освітньої мережі Нижньодуванської територіальної громади.

Учасники обговорили типи основних конфліктів в громадах та інструментів, що вдається, що не вдається за результатами роботи в територіальних громадах.

Захід проводиться ЛОГО «Громадська ініціатива Луганщини» в рамках проекту «Міцна комунікація в об’єднаних громадах Луганщини як основа ефективного впровадження реформ» за підтримки  МФ «Відродження» (Програма «Демократична практика»).

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.