bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Доступ до правосуддя, безпеки та соціального захисту на Cході України
19.03.2021

26 лютого 2021 року відбулася дуже важлива подія для громадських активістів зі сходу України, які непростий 2020 рік, попри карантин, присвятили тому, щоб допомогти своїм громадам стати кращими.
В останній робочий день зими презентували результати дослідження Місцевого індексу прав людини у  Донецькій та Луганській областях. Учасники заходу мали можливість дізнатись, як забезпечується для мешканців підконтрольних уряду територій Донецької та Луганської областей доступ до правосуддя, безпеки та соціального захисту, які позитивні практики та сфери розвитку для органів місцевого самоврядування були виявлені за результатами дослідження.  

Дослідження відбувалось у межах проєкту «Посилення експертного потенціалу ОГС Донецької та Луганської областей для здійснення моніторингу доступу до правосуддя та безпеки на місцевому та обласному рівнях», що був реалізований у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу, а також урядів Данії, Швейцарії, Швеції та Королівства Нідерландів.

На фото: Іван Гончарук спеціаліст із питань верховенства права та доступу до правосуддя Програми ООН.

Іван Гончарук, спеціаліст із питань верховенства права та доступу до правосуддя Програми ООН із відновлення та розбудови миру поділився своїми враженнями від результатів проєкту: 

«Наша програма підтримала цей проєкт в першу чергу через те, що без громадського незалежного моніторингу неможливо говорити про якість, навіть про наявність послуг і сервісів для місцевого населення. 

Чому важливо, щоб місцеві організації проводили подібні заходи? По-перше, організації безпосередньо знаходяться на цих територіях. Члени цих організацій, котрі є моніторами, самі є користувачами цих послуг і на власні очі бачать, як побудовані процеси. В цьому контексті ми можемо говорити про безперервний моніторинг, тому що постійність такої діяльності гарантує і якість».

На фото: Євген Полтенко, керівник проєкту, виконавчий директор ГС «Мережа правового розвитку». 

Євген Полтенко, керівник проєкту, виконавчий директор ГС «Мережа правового розвитку» розповів про основні етапи реалізації проєкту: 

«Реалізація проєкту була б неможливою без злагодженої командної роботи. Разом із двома національними спілками Мережею правового розвитку та Українською Гельсінською спілкою з прав людини над проведенням моніторингу працювали організації Донецької та Луганської областей, які чудово обізнані зі специфікою регіону: ГО «Точка доступу», ГО «Громадська платформа», ГО «Регіональний центр медіації та вирішення конфліктів», ГО «Ліга жінок виборців», ГО «Спілка захисту громадянських свобод» ГО «Суспільна служба правової допомоги». 

Одним із ключових здобутків цієї спільної роботи вважаю той факт, що Донецька та Луганська області посилилися експертним середовищем із підготовлених активістів. Це створить надалі більше можливостей на сталій та професійній основі взаємодіяти громадському сектору з місцевим самоврядуванням з питань забезпечення дотримання прав людини на місцевому рівні та спостерігати за станом реалізації реформ». 

На фото: Тарас Щербатюк, експерт проєкту та керівник Черкаської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини.

Тарас Щербатюк, експерт проєкту та керівник Черкаської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини розповів про методологію:

«Місцевий індекс прав людини (МІПЛ) – моніторинговий інструмент, що дозволяє проілюструвати впровадження реформ на місцевому рівні через підхід, заснований на правах людини.

Дев’ять напрямів Місцевого індексу прав людини пропонують свого роду мапу забезпечення громадою прав людини та демонструють перспективи й виклики запроваджених реформ. Від безпечного середовища та належного водопостачання до здійснення демократії участі та якості наданих адміністративних послуг».

Тарас Щербатюк та Наталія Єсіна, експерти проєкту більш детально розповіли про отримані результати та рекомендації, які були надані громадам для посилення їхнього потенціалу.  

На фото: Наталія Єсіна, експертка проєкту, виконавча директорка Північної правозахисної групи.

Наталія Єсіна, експертка проєкту, виконавча директорка Північної правозахисної групи: 

«У нашій презентації ви бачите, скільки балів заробила кожна громада за кожним з досліджуваних нами напрямів. Цього року ми разом із моніторами вивчали дотримання прав людини за чотирма напрямами: 

  • гідний рівень життя; 
  • доступ до правосуддя; 
  • безпека; 
  • соціальний захист вразливих категорій населення. 

Відзначимо, що безпосередньо під час дослідження, після отримання наших запитів, влада у громадах звертала увагу на запитувані недоліки в роботі, тож процеси починали вдосконалюватися вже під час реалізації проєкту. Ці зміни відбуваються і зараз, тож, можливо, якби оцінювання відбувалось у цей момент, деякі з громад отримали би вже вищу оцінку.

Щодо рекомендацій, ми узагальнили головні виклики, які стоять перед владою у громадах. Для того, щоб детально ознайомитись з кожним звітом та нашими рекомендаціями, можна перейти на сайт індексу і завантажити документ по тому населеному пункту, що вас цікавить. 

Нагадаю, що наше дослідження стосувалось наступних громад: 

  • Донецька область: Бахмут, Волноваха, Дружківка, Краматорськ, Маріуполь, Слов’янськ;
  • Луганська область: Красноріченська ОТГ, Кремінна, Лисичанськ, Новоайдар, Новопсков, Рубіжне, Сєвєродонецьк, Станиця-Луганська, Щастя».

На фото: Ванда Вєровська, моніторка проєкту, Маріуполь, Донецька область.

Ванда Вєровська, моніторка проєкту (Маріуполь, Донецька область) розповіла про свої враження від проєкту та взаємодії з владою:

«Діяльність була для мене новою, але цікавою і надихаючою, я змогла більше дізнатись про моє рідне місто. У процесі дослідження особливих викликів не було, зі мною спілкувалися представники влади, інформацію надавали. Маю відзначити особливо приємну комунікацію з представниками департаменту соціального захисту. 

Під час дослідження напрямів Безпека громади та Доступ до правосуддя я мала певне розчарування робота недостатньо ефективна.  Склалося враження, що влада формально підходить до питання створення цільових програм щодо стану безпеки у громаді».

На фото: Роман Пустовойтов,  монітор проєкту, Лисичанськ, Луганська область.

Роман Пустовойтов,  монітор проєкту (Лисичанськ, Луганська область) презентував результати досліджень: 

«Хочу виділити декілька найбільш проблемних питань у місті, одне з яких стосується забезпечення гідного рівня життя у громаді. У місті Лисичанськ є чинні програми соціального спрямування, але програми не покривають усі соціально незахищені категорії, недостатньо приділяється уваги особам, які опинилися чи мають ризик опинитися за межею бідності (бездомні, ВПО тощо). Недостатня діяльність влади в напрямку забезпечення тимчасовим житлом осіб, які цього потребують. Прослідковується необізнаність населення щодо соціальних послуг, які може отримати сім’я, особа, які за рівнем доходів, внаслідок різних обставин потрапили за межу бідності.

Також слід звернути увагу на те, що у м. Лисичанськ немає власного стратегічного документа, що стосується сфери доступу до правосуддя. Органи місцевого самоврядування проводять заходи тільки спільно з місцевими державними адміністраціями, органами поліції, судами, територіальними управліннями юстиції, центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Щодо позитивного досвіду, хочу розповісти про діяльність у сфері Безпека громади. За останній рік місцева влада разом з активістами міста зробила впевнений крок вперед для забезпечення гідного рівня безпеки у громаді. Провели нараду на засіданні робочої групи з питань громадської безпеки, протидії домашньому насильству, соціальної згуртованості, гендерної рівності з представниками Лисичанської міської ради, щоб виявити реальні потреби на шляху до підвищення рівня безпеки. Впродовж періоду з серпня 2020 і до лютого 2021 року було встановлено камери відеоспостереження, також проведені форуми та наради, онлайн-зустрічі зі всіма зацікавленими особами, підготовлені звіти та друковані видання для підвищення обізнаності громадян щодо правил безпеки».

На фото: Тетяна Червенко, керуюча справами виконавчого комітету Новопсковської селищної ради Луганської області.

Тетяна Червенко, керуюча справами виконавчого комітету Новопсковської селищної ради (Луганська область) поділилася враженнями від результатів проєкту: 

«Варто сказати, що приємно спілкуватися з активними громадянами, які бажають персонально долучатися до змін у своїй громаді. Ми розуміємо, що за одну секунду все не зміниться в органах місцевого самоврядування, це потребує часу. 

68 сторінок моніторингового дослідження нашої громади свідчать про те що всі напрямки були ретельно вивчені та опрацьовані. Ми погоджуємось з тим, що багато аспектів з нашої сторони потребують вдосконалення та гарантуємо зі свого боку докладати максимум зусиль для цього».

https://youtu.be/gOG4SqkJwvg

Повна версія запису з презентації “Доступ до правосуддя, безпеки та соціального захисту на сході України”.

До вашої уваги для ознайомлення фінальний звіт проєкту «Посилення експертного потенціалу ОГС Донецької та Луганської областей для здійснення моніторингу доступу до правосуддя та безпеки на місцевому та обласному рівнях»http://bit.ly/3cQoVkV

Проєкт «Посилення експертного потенціалу ОГС Донецької та Луганської областей для здійснення моніторингу доступу до правосуддя та безпеки на місцевому та обласному рівнях» буде продовжено у 2021 році. Монітори зможуть зафіксувати зміни у громадах у динаміці та розпочати адвокаційні компанії з найбільш болючих для місцевих мешканців питань.  

Для довідки
Організація презентації відбудеться у межах проєкту «Посилення експертного потенціалу ОГС Донецької та Луганської областей для здійснення моніторингу доступу до правосуддя та безпеки на місцевому та обласному рівнях», що реалізує ГС «Мережа правового розвитку» у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу, а також урядів Данії, Швейцарії, Швеції та Королівства Нідерландів. Погляди, висловлені під час заходу, належать учасникам та не обов’язково відображають погляди та позицію Програми, Європейського Союзу, а також урядів Данії, Швейцарії, Швеції та Королівства Нідерландів.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, Посольство США в Україні, а також уряди  Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.