bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Держбюджет у 2021 році може недоотримати близько 3 млрд грн від акцизу на ТВЕН
01.03.2021

25 лютого 2021 року, за зверненням народного депутата України Д. Арахамії, Комітет з питань фінансів податкової та митної політики вніс поправку №55 у законопроєкт №4278 “Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях)”, яка знижує на 30% акциз на сигарети для IQOS  і glo з 1 квітня 2021 року.

ГО “Життя” закликає народних депутатів відхилити зниження акцизу на сигарети IQOS і glo, передбачене поправками у законопроєкті №4278. Зниження акцизу призведе до того, що:

  1. Держбюджет у 2021 році недоотримає близько 3 млрд грн від акцизу на ТВЕН. Натомість за рахунок цих коштів зростуть прибутки тютюнових компаній.

Згідно з розрахунками Київської школи економіки та Vox Ukraine, з урахуванням наступних років преференційного податку для сигарет IQOS і glo втрати Держбюджету складуть десятки мільярдів гривень.

  1. Тютюнові вироби для нагрівання легально продаються дітям та неповнолітнім. Зниження акцизу на ТВЕН сприятиме ціновій доступності тютюнових виробів для дітей та зростанню поширеності куріння.


Наголошуємо, що зниження акцизного податку на ТВЕН та створення преференцій для певного виду тютюнових виробів суперечить ст. 4 Закону №2899-IV, який визначає “пріоритетність політики у сфері охорони здоров’я у порівнянні з фінансовими, податковими та корпоративними інтересами суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана з тютюновою промисловістю”.

За даними опитування КМІС, з 2019 до 2020 року куріння ТВЕН серед молоді 18-30 років зросло у 4 рази. Вперше за 10 років в Україні відновилася динаміка зростання поширеності куріння серед молодих жінок та чоловіків. Зниження акцизу на ТВЕН на 30% зробить ще більше молодих українців курцями. Уже зараз кожна п’ята українська дитина у віці 13-15 років вживає тютюнові вироби або електронні пристрої для куріння. А внаслідок вживання тютюнових виробів в Україні щороку помирає 85 тисяч українців — це 233 людини щодня!

Зниження акцизу на ТВЕН на 30% суперечить волі більшості українців, згідно з опитуваннями КМІС, які підтримують підвищення податків на ТВЕН з метою зниження поширеності куріння.

Зниження акцизу на ТВЕН на 30% просувається окремими політиками під тиском тютюнової корпорації Філіп Морріс, яка є імпортером тютюнових виробів для електричного нагрівання для пристроїв IQOS в Україну. Втручання та тиск тютюнової індустрії на формування податкової політики захисту людей від куріння є грубим порушенням статті 5.3 Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, яка ратифікована Україною.

Згідно з дослідженням ВООЗ, не існує жодних підстав оподатковувати ТВЕНи за нижчою ставкою, ніж сигарети, адже  в них також присутній тютюн, як і в сигаретах. Також сьогодні не існує жодних ґрунтовних наукових досліджень, що ТВЕНи менш шкідливі за звичайні тютюнові вироби. Вони містять понад 20 шкідливих та потенційно шкідливих хімічних речовин, яких більше, ніж у звичайній сигареті.

Ми вимагаємо від влади припинити продавати здоров’я українських дітей та молоді в обмін на гроші тютюнових корпорацій. Ми закликаємо парламент захистити здоров’я дітей та відхилити поправки, які передбачають 30%-е зниження акцизу на ТВЕН у законопроєкті №4278 “Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях)”.

 

Для контактної інформації: Дмитро Полонський, медіакоординатор ГО «Життя», 063 344 12 69, [email protected]

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.