bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Результати онлайн-конференції «Відповідальний видобуток та розвиток громад»
19.02.2021

Питання налагодження партнерства між компаніями видобувного сектору та громадами є спірним та неоднозначним. В Україні одні видобувні компанії вважають, що їх зобов’язання перед суспільством закінчуються після сплати всіх податків, а інші активно співпрацюють з громадами, впроваджують програми корпоративної соціальної відповідальності і вважають це невід’ємною складовою своєї діяльності.

З метою залучення зацікавлених сторін до відкритого обговорення проблемних питань, кращих практик та підходів до участі видобувних компаній у розвитку територіальних громад на прикладі Харківської області 17 лютого 2021 року ГО «НОВА Енергія організувала конференцію «Відповідальний видобуток та розвиток громад».

Офіційне відкриття заходу провели Віталій Филенко, голова ГО «Нова Енергія», Артем Петренко, виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України та Дмитро  Мирний, заступник директора Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу - начальник управління паливно-енергетичного комплексу.

Діна Нарежнева, представниця Міжнародного фонду «Відродження» розповіла  про роль Ініціативи прозорості видобувних галузей в Україні. «Нам дуже важливо аби Україна стала не тільки рівноправним членом БГЗО, але й була одним  із лідерів впровадження стандарту прозорості видобувних галузей», -  зазначила Діна Нарежнева.

З моменту запровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні  відбулися суттєві зміни щодо прозорого та відповідального надрокористування. Якщо раніше для громад, на території яких ведеться видобуток, основним завданням було з’ясувати власника техніки, що курсує громадою, або свердловини, на якій ведеться видобуток, то зараз жителям актуально дізнатися інформацію щодо спеціальних умов надрокористування або розмірів ренти, що може наповнити місцевий бюджет. Таким чином, потреби громад у інформації щодо видобувної діяльності значною мірою зросли. 

Наразі в Україні запускається платформа ІПВГ, яка консолідує всю доступну на різноманітних ресурсах інформацію щодо стану та перспектив видобутку на території громад.

 

Олена Агапов, експертка, аналітик ГО «Нова Енергія презентувала збірник результатів дослідження кращих практик та підходів до участі видобувних компаній у розвитку територіальних громад та зазначила: «Корпоративно-соціальна відповідальність (КСВ)  видобувного сектора в Україні полягає у створені певних соціальних та оздоровчих заходів для працівників компаній – це внутрішня складова КСВ, а  також у спонсорстві, корпоративній благодійності, що у свою чергу включає започаткування соціально орієнтованих програм та проектів на територіях присутності видобувних компаній – це, відповідно, зовнішня сторона».

Дослідження експертів ГО «Нова Енергія» було зорієнтовано на зовнішню складову КСВ, воно охопило найбільші видобувні компанії нафтогазової галузі та вугільної промисловості. Відбір підприємств для проведення аналізу здійснено за обсягами видобутку корисних копалин: нафти, газу, газового конденсату та вугілля (були визначені порогові значення об’ємів видобутку, які відрізняють до 10 компаній-лідерів у відповідних сферах). Збір даних здійснювався на основі відкритих інформаційних джерел  та відповідей видобувних компаній на запити.

«Дослідження показало, що видобувні компанії розпочали активно впроваджувати принципи соціальної відповідальності та співпрацювати з громадами для забезпечення їх сталого розвитку. З’явились перші компанії, які запровадили і виконують стратегію КСВ, проводять моніторинг її ефективності та оприлюднюють звіти за результатами її виконання.

Під час аналізу публічних джерел в жодній компанії не вдалося виявити підходи до визначення обсягу фінансування програм КСВ та принципи його розподілу за громадами. Позитивним фактором є те, що вже запроваджуються конкурсні підходи та критерії до відбору громад, що сприяє прозорості та відкритості процедур. У той самий час при проведенні дослідження було виявлено, що компанії недостатньо комунікують з громадськістю та висвітлюють інформацію щодо їх діяльності в напрямку КСВ»-, зазначила  Олена Агапова.

Серед спікерів на конференції були присутні представники компаній: АТ “Укргазвидобування” групи “Нафтогаз”, ДТЕК Нафтогаз, група компаній Smart Energy

 АТ «Укргазвидобування» групи «Нафтогаз», крім фінансування окремих проектів надає фактичну допомогу громадам під час форс-мажорних обставин та стихійних явищ, зокрема здійснюється надання спеціалізованої техніки під час гасіння пожеж, для розчищення снігових заносів, для термінового ремонту об’єктів соціальної інфраструктури. Це вагома допомога особливо для тих громад, які не мають власного обладнання та знаходяться у віддалених районах.

Віталій Чудак - начальник відділу проектів регіонального розвитку АТ “Укргазвидобування” групи “Нафтогаз” наголосив: «Група Нафтогаз активно демонструє позицію соціально-відповідального партнера, використовуючи при цьому міжнародний досвід, та впроваджує нові практики співпраці як з громадами, так і з партнерами» та підкреслив, що: «Успішність сучасного бізнесу відзначається не тільки прибутковістю чи фінансовим станом компанії, але й внеском бізнесу в країну, поліпшенням якості життя людей»

ДТЕК Нафтогаз є найбільшою в Україні приватною газовидобувною компанією. За 2019 рік ДТЕК Нафтогаз видобув 1,66 млрд куб. м природного газу, що на 0,66% перевищило обсяги видобутку попереднього року і стало новим рекордним показником як для компанії, так і для сектора приватного газовидобутку України. До складу ДТЕК Нафтогаз входять підприємства «Нафтогазвидобування» і «Нафтогазрозробка», які ведуть розвідку та видобування вуглеводнів у Полтавській і Харківській областях. Компанія приділяє багато уваги заходам з корпоративної соціальної відповідальності, має власний підхід до налагодження співпраці з громадами, на територіях яких веде видобувну діяльність, що полягає у розробці спільно з громадами програм соціального партнерства, спрямованих на забезпечення сталого розвитку цих громад.

 

«ДТЕК Нафтогаз на сьогодні можна назвати інноваційним та технологічним лідером на нафтогазовому ринку тому, що у багатьох аспектах діяльності, зокрема у співпраці з громадами, компанія є першопрохідцем у багатьох ініціативах», - зазначив Юрій Береза - начальник відділу з комунікацій ДТЕК Нафтогаз.

«Для реалізації соціальних ініціатив ми, в першу чергу, звертаємо на максимальну залученість місцевого населення як до формування стратегічного плану, так і до реалізації проектів», -додав Юрій Береза

Наталя Плеханова - менеджер з корпоративних комунікацій групи компаній Smart Energy, виступила від імені компанії та розповіла пропевні принципи, напрямки соціальної співпраці з громадами та про активнe залучення Smart Energyдо розвитку громад. «Smart Energy протягом 8 років впроваджує Екологічний моніторинг, ми залучаємо до вивчення можливого впливу нашої діяльності на воду, землю,повітря, флору та фауну, спеціалізовану дослідницьку організацію, ці результати допомагають нам вдосконалюватися», -  зазначилаНаталя Плеханова

Компанії групи, окрім постійної допомоги громадам Полтавщини і Харківщини, спільно з Благодійним Фондом Вадима Новинського на честь Покрова Пресвятої Богородиці придбали та доставили в регіональні лікарні експрес-тести та тест-системи, медичні маски, апарати ШВЛ, захисні костюми для лікарів, захисні екрани, бокси біологічної безпеки на загальну суму 2 млн дол. США у березні-квітні минулого року

На завершення  Віталій Филенко, голова ГО «Нова Енергія» підсумував та звернув увагу напроблемні питання корпоративно-соціальної та екологічної відповідальності у видобувному секторі .

Корпоративно-соціальна відповідальність в Україні перебуває на стадії розвитку, оскільки продовжує орієнтуватися на ближче коло стейкхолдерів − державу, власників та персонал. Більш широке коло зацікавлених сторін, таких як місцеві громади, постачальники та інші, поки що так і не є системною ознакою.

 

«Ми підготували обґрунтування підходу компенсації недоотриманого прибутку громаді, тобто при обрахуванні обсягів фінансування проектів корпоративно-соціальної відповідальності можна було відштовхуватися від того, скільки недоотримала громада через запровадження стимулюючої ставки ренти, - зазначив Віталій Филенко та додав: -Корпоративно-соціальна відповідальність є добровільна воля компаній і тут не можна примушувати, але коли у нас є аргументи і підстави для того, щоб будувати діалог, завжди простіше якщо є відправна точка для дискусій та переговорів».

 

Захід організовується ГО «Нова Енергія» в рамках проекту «Сприяння стандартам корпоративно-соціальної та екологічної відповідальності у видобувному секторі» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

 

 

 

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.