bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На Вінниччині пройшов 17 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно
28.12.2020

З 12 по 21 грудня 2020 року на Вінничині проходив 17 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.
Цього року традиційна подія грудня відбувалась онлайн. Протягом 10 днів мешканці Вінницької області дивились найкращі документальні фільми, брали участь в круглих столах і тренінгах.
Організаторами Фестивалю у Вінницькій області виступили громадські організації: ГО «Право», ГО «Унікальна країна» і ГО «Подільський центр соціальних технологій».
Онлайн-формат виявився серйозним викликом для організаторів. Іноді підводив Інтернет, бо не у всіх містах і селах Вінницької області є можливість дивитись фільми. Часом глядачі і глядачки не могли впоратись з особливостями zoom і долучитись до обговорення.
Водночас онлайн-формат дав можливість зробити події цікавішими. Режисерка Оксана Карпович спілкувалась з глядачами і глядачками з Канади. Її фільм, присвячений українським електричкам, дивились у Жмеринці і Вінниці. Після перегляду глядацька аудиторія згадувала сумні і веселі дорожні пригоди, знайомства, розмірковувала над метафоричністю електрички, як своєрідного символу українського суспільства. Куди їде ця електричка ? Чи уявляють ті, хто у вагонах, що чекає їх на кінцевій станції? Чи просто сіли на вільне місце і їдуть, куди везуть?
Під час онлайн-спілкування з режисеркою Оксаною Карпович і режисером Олексієм Радинським глядачі і глядачки дізнались, як твориться фільм, від ідеї до монтажу. В цьому випадку онлайн-формат допоміг руйнувати бер’єри, бо у зумі всі були рівними і мали рівне право запитати чи висловити свою думку.
Загалом, онлайн-перегляди під час 17 Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA стали родинною подією. З одного екрану фільм дивились дорослі і діти, а часто й хатні тварини. Під час обговорення глядачі і гладячи згадували родинні історії, випадки з життя. Виявилось, що події, яким присвячено фільми, не такі вже й далекі від українського суспільства. Особливо щемким було обговорення фільм «Хороша смерть», присвяченого проблемам евтаназії. Громадська активістка з Бару Оксана Бас розповіла про власний досвід . Її закордонна приятелька, дізнавшись про невиліковний діагноз, вирішила зробити евтаназію. В Бельгії, де мешкала жінка, це дозволена законом процедура. Але перед тим, як померти, бельгійка надіслала своїм знайомим прощальні листівки. Одну з них отримала і Оксана Бас. Ця розповідь, разом з переглядом фільму, наштовхнула на роздуми щодо української системи охорони здоров’я, щодо умов життя людей поважного віку та ейджизму в українському суспільстві.
Правопросвітницька програма цього року включала тренінги з прав людини та інформаційної безпеки для молоді, круглі столі з обговорення проблем і можливостей правової допомоги та освіти онлайн, навчання для громадських активісток і активістів щодо впливу на рішення влади.
Docudays UA – єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Входить до Міжнародної мережі правозахисних кінофестивалів Human Rights Film Network. Відбувається щороку в Києві впродовж останнього тижня березня. Після завершення Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України під час Мандрівного фестивалю.
Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції та Goethe-Institut.
 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.