bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Органам місцевого самоврядування представили порядок денний розвитку громадянського суспільства
17.12.2020

Творити реформи і зміцнювати громадянське суспільство України можна не лише у владних кабінетах Києва, але й у кожній окремо взятій громаді. Можна і треба. На цьому наголосив керівник Програми розвитку громадянського суспільства УНЦПД Максим Лациба під час презентації Місцевого порядку денного сприяння розвитку громадянського суспільства.

Перелік рекомендованих рішень, які можуть ухвалити органи місцевого самоврядування задля підтримки розвитку громадянського суспільства в Україні, Максим Лациба та менеджерка проєктів ЦЕДЕМ Валерія Дідик презентували під час ІХ Форуму розвитку громадянського суспільства “Імунітет до ілюзій”, що відбувся у четвер, 17 грудня. 

В Україні, на жаль, побутує ілюзія, що справжні зміни та впливові рішення можна творити тільки на найвищому державному рівні. І то, коли на це є політична воля керівництва. Ми ж намагаємось показати, що побудова дійсно міцної та сталої демократії, самозарадного громадського сектору починається саме на місцях - навіть у найменших громадах. І для цього потрібна воля та рішучість мешканців цих громад і, звісно ж, представників органів місцевого самоврядування, котрі завдяки проведеній децентралізації нині мають безліч важелів та ресурсів для творення таких змін”, - зазначив під час презентації Максим Лациба.

Рекомендації, розроблені на основі  Карти правових реформ для громадянського суспільства в Україні, містять чотири основні блоки питань: підтримка інфраструктури розвитку активізму та ОГС, підтримка фінансової сталості ОГС, їх залучення до надання соціальних послуг та соціального підприємництва і залучення жителів громади до вироблення муніципальних рішень. Загалом своєрідна місцева карта реформ включає у себе понад два десятки основних рекомендацій, реалізація котрих залежить від органів місцевого самоврядування та може втілюватися на місцях. 

До прикладу, мова про ухвалення місцевих цільових програм сприяння розвитку громадянського суспільства та волонтерства, створення муніципального ресурсного центру для жителів громади і ОГС, запровадження конкурсів проєктів для ОГС, прозорих процедур відбору організацій до місцевих цільових програм як отримувачів бюджетних коштів, участь у пілотному проекті Мінсоцполітики «Розвиток соціальних послуг”, який передбачає спільне з ОГС надання соціальних послуг за фінансування з державного бюджету, тощо.

Цей документ може і має стати порядком денним для органів місцевого самоврядування, які ставлять перед собою мету зміцнити громадський сектор у своїх громадах, налаштувати ефективну співпрацю з ОГС та зробити подібну взаємодію вигідною і плідною для всіх учасників процесу. В першу чергу - мешканців громад. Тому ми з радістю ділимось документом із широкою громадськістю та готові підтримувати як ОГС, так і органи місцевого самоврядування, котрі захочуть працювати над втіленням положень із цієї карти”, - заявив Максим Лациба.

Представників ОГС, котрі планують втілювати подібні реформи на рівні громад та налагоджувати співпрацю з органами місцевого самоврядування, запросили приєднатися до Коаліції за правові реформи для ОГС, робота якої має розпочатися вже у січні 2021 року. В основі робити Коаліції лежатиме саме Карта правових реформ для ОГС, презентація якої відбулася цієї осені.

Це Коаліція, місцевих та національних організацій, котрі готові своїми рішеннями та діями впливати на місцевий та національний порядок денний. Ми вже почали шукати організації, які б хотіли до нас долучитися. Ми також робимо велику ставку на місцеві ОГС. Бо на місцевому рівні саме такі організації мають набагато більший вплив, ніж національні громадські організації. Ця Коаліція за правові реформи для ОГС стане спільнотою тих організацій, які хочуть впливати на порядок рішень, які впроваджує держава. І в тому числі долучатися до співпраці з органами виконавчої влади та органами влади загалом”, - розповіла учасникам Форуму Валерія Дідик, менеджерка проектів ЦЕДЕМ. 

Детальна інформація про те, як приєднатися до Коаліції за правові реформи для ОГС, буде оприлюднена вже найближчим часом. Відтак представники організацій зможуть долучитися до творення реформ як на національному, так і на регіональному рівнях, налагоджуючи співпрацю з органами влади та реалізуючи положення Карти правових реформ та Порядку денного сприяння розвитку громадянського суспільства для органів місцевого самоврядування  

Ознайомитись із повним Порядком денним сприяння розвитку громадянського суспільства для органів місцевого самоврядування можна за посиланням.

Місцевий порядок денний сприяння розвитку громадянського суспільства підготовлено  у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», який реалізується Консорціумом у складі Ініціативного центру сприяння активності та розвитку громадського почину ЄДНАННЯ (ІСАР Єднання), Українського незалежного центру політичних досліджень (УНЦПД) і Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (АМР США).

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.