bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Онлайн-події у сфері новітніх технологій для незрячих: унікальний досвід та його особливості
13.11.2020

 Цифровий світ має бути доступним. Доступним для всіх користувачів, незалежно від того, як вони сприймають інформацію. 

Те, що займає у нас декілька секунд, може стати справжнім випробуванням для незрячих користувачів, особливо, якщо це школярі та молодь, які лише починають свій шлях в освоєнні новітніх технологій.

 Саме тому музей у темряві “Третя після опівночі” у партнерстві з Навчально-інформаційним комп’ютерним центром УТОС, який спеціалізується на навчанні осіб з глибокими порушеннями зору в сфері комп’ютерних технологій за підтримки корпорації SAP, Ресурсного центру ГУРТ та TechSoup, організували дві онлайн-події для дітей та молоді (від 14 до 24 років) з глибокими порушеннями зору.

 Протягом жовтня більше 30-ти незрячих учасників з усієї України віком від 12-ти до 24-х років, молодь з абсолютно різних куточків України (Харків, Львів, Київ, Кривий Ріг, Тернопіль) стали учасниками своєрідного експерименту, адже онлайн-формат є новим для таких подій. 

Було організовано дві онлайн-події: краш-тест сайтів та онлайн-квест, які містили у собі різноманітні завдання для опанування та перевірки сайтів та ресурсів, а також дві онлайн-лекції у зумі.

 Краш-тест сайтів

Учасники протестували доступність багатьох функцій на п’яти ресурсах, серед яких були і знайомі користувачам - https://www.ukr.net/,https://sinoptik.ua/, а деякі вони знайшли новими та корисними, наприклад, сайт https://helsi.me/ (онлайн-запис до лікаря). 

Для учасників це була чудова нагода дізнатись про принципи вебнавігації, про нестандартні рішення взаємодії на сайтах та обмінятись своїм досвідом. Крім цього, заключною була лекція від фахівця з вебдоступності, співробітника компанії SoftServe - Олега Шпая, який розповів більше про професію тестувальника вебдоступності та надихнув багатьох розглянути таку сферу для реалізації свого майбутнього. 

 Онлайн-квест для незрячих 

Учасники виконали 10 різних завдань, під час яких познайомились з додатками, серед яких були як і знайомі кожному користувачу (Гугл перекладач, Ютуб, браузер та Гугл диск), так і спеціалізовані додатки для незрячих (спеціальний додаток для прослуховування аудіокниг AV3715, Саліван плюс та Lazarillo GPS for blind).

Онлайн-квест дозволив всім учасникам в ігровій формі ознайомитись та почати використовувати ряд корисних додатків для незрячих, які охоплюють усі сфери життя сучасної молоді.

Особливо високий рівень знань у сфері новітніх технологій виявився у вихованців Львівської та Харківської шкіл-інтернатів для незрячих.

 “Хочеться подякувати всім, хто так чи інакше був причетний до проєкту. Ми отримали багато інформації, яка потребує серйозного вивчення, а в учасників є нові цікаві додатки, знання та розуміння, як ними користуватись.“, - Ігор Кушнір, головний спікер “Онлайн-квесту” та “Краш-тесту”, фахівець з інформаційних технологій та гід музею в темряві “Третя після опівночі”.

Організатори впевнені, що такі ініціативи є корисними та привертають увагу до проблем опанування новітніх технологій незрячою молоддю.

Проєкт також показав, що онлайн-формат навчання можливий і має право на життя і в подальшому. Тож організатори обіцяють не зупинятись на досягнутому, а готувати нові івенти!

 

Контакти

  • Дячук Дарина
  • проектна менеджерка музею в темряві “Третя після опівночі”
  •  [email protected]
  •  0934316316

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.