bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

До уваги активістів/ток, НУО та журналістів\журналісток Житомирської області!
08.11.2020

 

Шановні колеги!

Протягом 4-ох місяців нашою організацією спільно з громадськими активістами та активістками, був проведений аналіз місцевих рішень щодо недопущення розповсюдження коронавірусної інфекції COVID-19 та подолання наслідків карантину. Ті виклики, які постали перед нами пандемія змусили громади діяти в умовах екстреного реагування та створювати  і впроваджувати заходи, до яких ані посадовці, ані мешканці громади не були готові.

  В результаті діяльності була визначена актуальність зазначених політик та, на основі найкращих практик, розроблені рекомендації з більш ефективного реагування на аналогічні виклики. Результати моніторингу по Житомирській області по 7 громадах – Житомирській, Бердичівській, Новоград-Волинській, Глибочицькій, Новогуйвінській, Тетерівській та Станишівській.

Перший і важливий аспект,  який слід відзначити в управлінських діях на місцях, – це рішення щодо максимального захисту населення шляхом реалізації політики обмеження контактів та поїздок, а також організацію надання  допомоги різного характеру (гуманітарну, натуральну, тощо) та соціально-побутових послуг особливо потребуючим і вразливим категоріям людей.

Карантин з усіма його заходами обмеження в значній кількості є виправданим, оскільки  уберігає від швидкого масового інфікування людей.

 Позитивною виглядає також постійна динаміка змін в заходах, які вживаються на місцях для запобігання поширенню коронавірусу.

 Одним з  ефективних рішень на регіональному рівні було рішення про виділення додаткових коштів лікувальним закладам для придбання медичного обладнання, лікарських засобів, засобів індивідуального захисту, тест-систем, тощо. Закупівля необхідного медичного ресурсу зміцнила матеріально-технічну базу лікувальних установ, що дало можливість значно підвищити якість лікувальних процесів і збільшило чисельність вилікуваних людей.

 Виправданим і соціально справедливим є рішення щодо встановлення і виплати надбавки до зарплати на час карантину медичним працівникам, які зустрічаються з небезпечними викликами щодня і продовжують надавати належну медичну допомогу.

 Але недостатньою, на нашу думку, є робота з інформування населення про загрози Найголовнішою проблемою в усіх досліджених громадах, як у великих містах так і в маленьких ОТГ, стало скрутне становище медичної системи та не готовність закладів і персоналу до протистояння пандемії. Тому усі громади були вимушені шукати додаткове фінансування для забезпечення першочергових потреб: дезінфікуючі засоби, засоби індивідуального захисту,  обладнання, медикаменти, меблі, ремонт приміщень тощо.

 Тож, кожна громада намагалась самостійно вирішити питання щодо забезпечення покриття першочергових потреб закладів медицини в тому числі їз залученням додаткових джерел фінансування: участь у грантах, залучення соціально-відповідального бізнесу,  відкриття спеціальних рахунків для збору благодійних внесків тощо. Більшість ОТГ запровадили додаткові послуги для населення за рахунок місцевих бюджеті та донорської допомоги місцевих депутатів, благодійних організацій, представників приватного бізнесу.  

 І, звісно, забезпечення належного контролю з боку відповідальних осіб і відповідних структур за дотриманням вимог карантинних обмежень в громадських місцях, транспорті, культурно-мистецьких закладах, закладах громадського харчування, інших об’єктах. При виявленні порушень -  застосування штрафних санкцій і оприлюднення цієї інформації.

    За результатами проведеного моніторингу можна константувати, що  регіональні та місцеві антикоронавірусні заходи,  рішення та розпорядження спрямовані, в основному, на виконання постанов КМУ, розпоряджень па наказів МОЗ, головного державного санітарного лікаря України та Закону України “Про захист населення від інфекційних хворіб”.

     На звітну дату  програми (заходи, план дій, тощо) з подолання наслідків карантину чи на випадок другої хвилі епідемії розроблено лише Глибочицькою ОТГ.  

Цікавим виявився досвід Житомирської ОТГ, яка запровадила безкоштовне обстеження дітей, які перебувають на стаціонарному лікуванні в комунальному закладі, дітям, які потребують госпіталізації за направленням лікаря, дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування, дітям-інвалідам за направленням лікаря. в Станишівській ОТГ  Центром надання адміністративних послуг з 03.06.2020 року запроваджена нова безкоштовна послуга, активно набирає обертів в умовах карантинних заходів та обмежень.

Щосереди з 9.00 до 10.00 години в адміністративному приміщенні сільської ради, відповідно до попереднього запису, проводяться онлайн-консультації приватним нотаріусом при взаємодії з адміністратором ЦНАПу. Для громадян важливо оперативно отримати консультації та відповіді на питання, які потребують термінового вирішення по питаннях спадщини, заповіту, дарування тощо. Поступово, окрім звернень від мешканців села Станишівка, долучаються громадяни інших населених пунктів громади для отримання безоплатної консультації нотаріуса (с. Бистрі, с. Скоморохи, с. Піски).

Глибочицьким сільським головою із залученням працівників та членів виконавчого комітету, комунальних установ сільської ради було здійснено розвезення засобів для дизінфекції рук, захисних масок, друковані матеріали, продуктових наборів по домівках цих громадян. Сільський голова особисто відвідав соціально вразливі групи населення та надав необхідну матеріальну допомогу.

  Проєкт реалізується БО БФ “Стабілізейшен Суппорт Сервісез”за підтримки Чорноморського Трастового Фонду (Black Sea Trust for Regional Cooperation), який є проєктом Німецького фонду Маршалла США (German Marshall Fund of the United States).

 Юлія Бодашевська

Радник з питань соціальної згуртованості

CF Stabilization Support Services

Mobile: +38 (097) 604 33 30

E-mail: [email protected] [email protected]

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.