bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Круглий стіл правозахисниць по застосуванню Факультативного протоколу за Конвенцією CEDAW
26.10.2020

22 жовтня 2020 р. Київський інститут гендерних досліджень зорганізував та провів онлайн-сесію для правозахисниць з питань застосування в Україні Факультативного протоколу за “жіночою” Конвенцією ООН (CEDAW), зосередившись на процедурі подання індивідуальних скарг. Захід був спрямований на підвищення знань серед українських жіночих та адвокасі-організацій щодо процедурних аспектів подання скарг на порушення прав жінок.

Понад 70 правозахисниць із українських жіночих організацій, захисниць прав людини, адвокаток з прав людини та стратегічних учасників судового процесу взяли участь у заході та мали змогу почути про практичний досвід своїх національних колег та пройти тренінг з першоджерела – від пані Наталії Олійник, радниці з прав людини Секції з індивідуальних повідомлень і термінових заходів Управління Верховного комісара ООН з прав людини (Женева).

В заході взяли участь відомі діячки жіночого руху та правозахисниці, представниці Інформаційно-консультаційного жіночого центру, Ла Страда Україна, Української гельсінської спілки з прав людини, Конфедерації вільних профспілок України, Мережі жінок, які живуть з ВІЛ та БО БФ «Клуб “Світанок”», Amnesty International в Україні.

Від виступу п. Олени Суслової, з висвітленням маловідомих обставин історичної участі України у підготовці Факультативного протоколу за «жіночою» Конвенцією, п. Марфи Скорик, з оглядом національного механізму принесення скарг на дискримінацію в Україні, та до українських кейсів порушень прав жінок, представлених пп. Вікторією Петрук з УГСПЛ, Наталією Левицькою, Олесею Брязгуновою з КВПУ, Наталією Безелєвою з Клубу “Світанок” та Євгеном Чекарьовим з УГСПЛ, нарешті, досвіду глобальної акції «Марафон написання листів» в Україні, представленого операційною координаторкою Amnesty International в Україні Юлією Донцовою, – “круглий стіл правозахисниць” повноцінно представив проблеми, вирішувати які покликаний цей Факультативний протокол.

Професійна модерація заходу від пп. Олени Стрижак, голови правління БО «Позитивні жінки», та Оксани Москаленко, голови Жіночого консорціуму України, значно посприяла ефективності обговорення.

Круглий стіл правозахисниць’ отримав дуже позитивну оцінку учасниць та всіх залучених сторін, що дуже вітали можливість отримати інформацію від перших рук від УВКПЛ. Його проведення підтримала Моніторингова група громадських організацій з виконання «жіночої» Конвенції ООН - “CEDAW in Ukraine” NGOs Monitoring Group, що працює на основі Меморандуму жіночих та феміністичних організацій про спільну підготовку IX періодичної доповіді за CEDAW (https://cutt.ly/Dfgk46P).

Захід відбувся в рамках проекту “Громадський моніторинг зобов’язань держави Україна щодо Конвенції ООН з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок”, який впроваджує Київський інститут гендерних досліджень, за підтримки Структури ООН Жінки – Представництво в Україні.

Проект спрямовано на проведення загальнонаціональних консультацій з представниками ОГС з усіх куточків України, включаючи малі міста та села, в рамках підготовки спільної “тіньової” доповіді за Конвенцією CEDAW українських жіночих та феміністичних організацій (IX Періодична доповідь). Проект вже охопив понад 500 учасниць ОГС.

Контакти

  • В разі питань
  • просимо контактувати з п. Ларисою Магдюк
  • е -пошта [email protected]
  • моб. (050) 661 0776.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.