bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Студентське стажування та Турнір з консультування
18.10.2020

Асоціація юридичних клінік України завжди створює нові можливості для студентів та розвиває юридичну освіту через цікаве навчання та конкурси для майбутніх правників. 

Так, студенти юридичних клінік змогли перевірити знання у сфері права та удосконалити навики при провадженні юридичної практики під час Студентського стажування “Відповідальний бізнес та права людини” та Турніру з консультування клієнтів з фінансових питань. 

Конкурси зібрали в Ірпені таланових студентів юридичних клінік, які змагалися за звання бути кращими у вирішенні практичних правових кейсів та консультуванні клієнтів. Заходи відбулися 17 жовтня на базі Університету державної фіскальної служби України.

Напередодні змагань з вітальним словом до учасників змагань звернулась Голова Асоціації юридичних клінік України Юлія Ломжець та побажала успіху студентам-правникам:

Студенти-клініцисти – найкращі та найактивніші. Простого консультування для них вже замало. Тому, юридичні клініки постійно шукають нові підходи, методи та форми роботи. Асоціація також долучається. Ми збільшуємо кількість заходів для студентської аудиторії. До нашої традиційної Олімпіади цього року додали Фестиваль Street Law, студентське стажування “UP” та Турнір з консультування клієнтів з фінансових питань”, – наголосила Юлія Ломжець.

Також учасників привітав ректор Університету державної фіскальної служби України Павло Пашко, на базі якого відбулися змагання:

Впродовж останніх років студенти юридичних факультетів провідних вишів України все частіше долучаються до роботи юридичних клінік, де вони під контролем кураторів, надають безоплатну правову допомогу малозабезпеченим верствам населення, примножуючи при цьому свої теоретичні знання та набуваючи практичні навички для подальшої професійної діяльності. Юридичні клініки, не лише створюють для студентів можливості практикуватися в юридичній професії, виконуючи аналітичну та безпосередньо правозахисну роботу, а й стимулюють до самовдосконалення, формуючи нове покоління молодих юристів”, – зазначив Павло Пашко.

СТУДЕНТСЬКЕ СТАЖУВАННЯ “UP

Одним із змагань став конкурс із вирішення правових кейсів “Відповідальний бізнес і права людини” (другий етап проєкту “UP”). “UP” поєднав навчання, прикладні дослідження живої практики та змагальний компонент. Конкурс створив можливості для реалізації інноваційних методів викладання права та розвитку у студентів компетентностей, які необхідні сучасному юристу через вивчення трендових тем у праві.

Мета студентського стажування “Відповідальний бізнес і права людини”:

  • сприяти розвитку в університетській спільноті розуміння відповідального та поважаючого права людини бізнесу;
  • залучення студентів юридичних клінік до практичних досліджень та розв’язання реальних кейсів такої тематики.

Після проведеного першого етапу стажування – написання юридичного есе та його публічної презентації, в Ірпені відбувся другий фінальний етап – вирішення реальних практичних досліджень у сфері бізнесу і прав людини та змагання студентських команд у вирішенні правового кейсу.

У проєкті “UP” Асоціація юридичних клінік України відкрила новий напрям розвитку практичних навичок студентів-юристів, який одночасно мотивує їх до наукових досліджень та робить науку цікавою. Новим є також співпраця з бізнесом, що розширює можливості для студентства і сприяє діалогу бізнесу і освіти у напрямку її удосконалення до вимог роботодавця. Вдячна усім командам, і особливо їх керівникам, які підтримували і мотивували своїх студентів і повірили в новий формат заходу АЮКУ. Це наш перший UP і впевнена, що не останній, наступний буде ще цікавішим.”, – прокоментувала координаторка Студентського стажування, членкиня Правління Асоціації Катерина Дацко.

Учасниками другого етапу стажування стали 4 команди – переможці конкурсу есе “Відповідальний бізнес і права людини”:

  • Правнича клініка Національного університету “Києво-Могилянська академія”
  • Юридична клініка Державного університету економіки та технологій
  •  Юридична клініка “Liberta” Західноукраїнського національного університету
  • Юридична клініка “Ex aequo et bono” Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова

Під час другого етапу конкурсу “UP” команди юридичних клінік презентували розроблені правові позиції. Практичні кейси для вирішення командами надала компанія “АрселорМіттал Кривий Ріг”, які також підготували учасникам приємні подарунки. Значну підтримку для проведення змагань “UP” надала громадська організація “Криворізька фундація майбутнього”.

Оцінювали виступи учасників судді Андрій Галай та Олена Шакірова.

Конкурс UP продемонстрував, що по-перше наукові дослідження студентів можуть бути практичними і корисними. По-друге, Асоціація юридичних клінік може бути лідером такого перезапуску наскрізь проплагіаченої та знеціненої науки”, – зазначив суддя конкурсну “UP” та член Правління Асоцації Андрій Галай.

Після двох турів переможцем змагань стала юридична клініка “Liberta” Західноукраїнського національного університету. Друге місце зайняла правнича клініка Національного університету “Києво-Могилянська академія”.

Нагадаємо, що студентське стажування стало частиною юридичного напрямку III International Scientific Congress Society of Ambient Intelligence 2020.

ТУРНІР З КОНСУЛЬТУВАННЯ З ФІНАНСОВИХ ПИТАНЬ

Ще одним унікальним заходом Асоціації, проведеним у Ірпені, став Турнір з консультування клієнтів з фінансових питань. Турнір – це змагання серед юридичних клінік України, які моделювали процес прийому клієнта в юридичному офісі за участі двох студентів-консультантів (учасників юридичної клініки), що діють як юристи (адвокати, юрисконсульти, юристи-практики) та клієнта, роль якого виконували запрошені актори.

Я дуже радію тому, що ми змогли провести цей Турнір. Сподіваюся, що він став корисним. Найперше – для студентів і тепер, повернувшись до своїх юридичних клінік, вони зможуть застосувати нові навики в реальному консультуванні. Турнір з консультування став, по суті, ще одним форматом роботи Асоціації в напрямку практичного загартовування майбутніх правників”, – розповіла координаторка Турніру, членкиня Правління Асоціації Марія Цип’ящук.

Турнір з консультування з фінансових питань став тренувальним заходом для учасників юридичних клінік, залучених до грантової підтримки Проекту USAID “Трансформація фінансового сектору” впродовж 2019-2020 років. Відповідно, тема Турніру пов’язана з питаннями захисту прав споживачів фінансових послуг.

Завдяки комплексним фабулам, що розроблялися на основі реальних звернень до цих юридичних клінік, студенти змогли “прокачати” і власні знання з питань захисту прав споживачів фінансових послуг. Зокрема, у таких поширених аспектах, як онлайн мікрокредитування, захист від фінансового шахрайства, дотримання прав внутрішньо переміщених осіб в контексті повернення депозитів та виконання кредитних зобов’язань перед банком, відділення якого знаходиться на тимчасово окупованій території.

Для участі у Турнірі був проведений попередній відбір, після якого за перемогу у Турнірі боролися:

  • Правнича клініка Національного університету “Києво-Могилянська академія”
  • Правова лабораторія клінічних методів навчання “PRO BONO” Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля
  • Юридична клініка Державного університету економіки і технологій
  • Юридична клініка “Істина” Дніпетровського державного університету внутрішніх справ
  • Юридична клініка Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника
  • Юридична клініка Університету державної фіскальної служби України
  • Юридична клініка Університету митної справи та фінансів
  • Юридична клініка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича

Оцінювали учасників професійне журі: практикуючі адвокати, представники нотаріату та інших сфер професійної правничої діяльності. Зокрема, це:

  • Оксана Виноградська,
  • Андрій Волков,
  • Марина Гаврилюк,
  • Петро Левчук,
  • Вікторія Лисенко,
  • Ганна Лисенко,
  • Ярослав Лисенко,
  • Ярослав Малик,
  • Олена Маричева,
  • Олена Мироненко-Шульган,
  • Леся Сидорук,
  • Олег Ткачук

Після виступів учасників переможцем змагань стала команда юридичної клініки Університету митної справи та фінансів. Друге місце виборола команда юридичної клініки Національного університету державної фіскальної служби України

Півфіналістами Турніру стали команди юридичної клініка юридичного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича та юридична клініка Державного університету економіки та технологій.

Заходи відбулися завдяки підтримці Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID “Трансформація фінансового сектору”.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.