bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Перша українка захистила себе від домашнього насильства в Євросуді
15.10.2020

Справа вийшла не простою, але унікальною та значущою для багатьох українських родин, адже героїня цієї розповіді увійде в історію Європейського суду з прав людини,  як перша українка, що заговорила про проблеми домашнього насилля в країні на європейському рівні. Адвокатка Наталія Бухта із м. Рівне – далі про свій успіх:

«Особливістю цієї справи було те, що в ній порушувались права відразу 4 неповнолітніх дітей, троє з яких були трійнею,  крім того сім’я була малозабезпечена, а мати має ІІІ групу інвалідності. Діти проживали з матір’ю і систематично зазнавала домашнього насильства, однак це не було предметом детального розгляду на національному рівні.  Рішення національних судів вирішували виселення по статті 116 ЖК (адвокатом клієнтки на національному рівні я не була).  Рівненський міський суд виніс рішення на користь жінки. Чоловік виграв апеляцію та касацію і залишився жити у квартирі, продовжуючи психологічно давити на колишню дружину та дітей. Після звернення за консультацією, жінці було запропоновано звернутись до ЄСПЛ.

У березні 2019 року пані Ірина Левчук звернулась до ЄСПЛ, зазначаючи про порушення Конвенції з прав людини та основоположних свобод за трьома статтями: право на справедливий суд (стаття 6), право на ефективний засіб правового захисту (стаття 13) і право на повагу до приватного і сімейного життя (стаття 8). В справі було направлено клопотання про надання пріоритетності для справи. Справа була визнана пріоритетною, рішення було винесено ЄСПЛ 30 червня 2020 року, і оприлюднене на сайті суду 03 вересня 2020 року. Скарга жінки була вперше задоволена за статтею 8 Конвенції, жінка отримала 4500 євро компенсації моральної шкоди. На сьогодні українське суспільство, медіа активно обговорює справу Ірини Левчук проти України.

Ця справа є першою проти України, де виявлено порушення статті 8 Конвенції право на повагу до приватного і сімейного життя. Тобто пані Ірина увійде в історію Європейського суду з прав людини як перша українка, що заговорила про проблеми домашнього насилля в Україні на європейському рівні. Мотивом звернення жінки до ЄСПЛ було бажання досягти справедливості, а не отримати грошову компенсацію. Скаржниця, вірила, що права її та дітей порушуються, а відтак в разі досягнення позитивного результату її історія може стати прикладом для жінок, які потрапили в подібну ситуацію.

Ми сподіваємось, що вказане рішення допоможе тисячам українок, які потерпають від домашнього насильства і замовчують цю проблему з різних підстав. Сподіваюсь, це рішення вмотивує їх звертатися за допомогою і відстоювати свої права. А також буде імплементовано на національному рівні, що значно полегшить вирішення вказаної категорії справ.

Суспільний інтерес в цій справі полягає у формуванні практики, якої не існувала до винесення рішення у справі Ірини Левчук проти України, а саме  ЄСПЛ вперше зафіксував порушення  з боку України ст. 8 Конвенції  з прав людини та основоположних свобод у зв’язку з тривалим домашнім насильством. Це рішення фактично створює алгоритм дій для постраждалої особи і є прикладом того, що відстоювати права для потерпілої особи варто, бо досягнути справедливості реально.

В справі є наявний особистий інтерес клієнтки : на момент нашого з нею знайомства вона не мала житла у власності, мала дуже маленькі аліменти на дітей, які чоловік боргував. Впродовж нашої спільної діяльності з часу звернення до ЄСПЛ по день оприлюднення рішення на сайті ми переглянули розмір аліментів в сторону збільшення, домоглися зменшення суми заборгованості по аліментах, а також вона та діти  стали власниками п’яти шостих частин квартири, яку держава дала сім’ї після народження трійнят, вирішується питання щодо позбавлення батьківських прав відносно трьох дітей, правоохоронні органи відразу реагують на її звернення.

Я далі готова працювати на умовах простору Pro bono, не залежно від того чи є справа стратегічною. Вважаю, що  на прикладі звичайної  справи Ірини Левчук, я як адвокат змогла донести до ЄСПЛ позицію своєї клієнтки,  пріоритетність цієї справи , її особливість і отримати  позитивне рішення не лише  для клієнтки, але і тисяч українських жінок, що зазнають домашнього насильства , сформувати нову судову практику. Як адвокат вважаю, що участь у соціальних проектах є невід’ємною частиною професійного розвитку адвоката. На сьогодні , я є також ініціатором  соціального проекту, який об’єднав більше 100 адвокатів України з різних куточків та діє на весь період карантину  (плюс 4 місяці після завершення карантину) за сприянням проекту Адвокат Майбутнього «Консультуємо медиків Pro bono». Чим більше в Україні буде соціальних ініціатив тим більш високий рівень матиме українське суспільство».

Щоб взяти участь в конкурсі правничої допомоги Pro bono, треба заповнити аплікаційну онлайн-форму за посиланням.

Дізнатися детальні умови проведення конкурсу та критерії оцінки успішних історій можна тут.

Раді повідомити, що ви ще встигнете сьогодні подати свою історію, адже строки прийому успішних практик подовжено 15 жовтня 2020 року!

Проект фінансується за кошти Програми розвитку співробітництва та сприяння демократії Міністерства закордонних справ Литовської республіки / The project is financed by the funds of the Development Cooperation and Democracy Promotion Programme of the Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Lithuania.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.