bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Курс на сталий розвиток: як Тростянецька ОТГ очолила рейтинг найуспішніших громад
15.10.2020

Охорона здоров’я 

Одним із перших кроків новоствореної громади, населення якої складає понад 21 тис людей, - взяття на баланс районної лікарні та закладів первинної ланки медичної допомоги. Тростянецька ОТГ зробила це першою в області. Нині реформована районна лікарня має укомплектовані відділення, що надають послуги пацієнтам у цілодобовому режимі. Триває модернізація Тростянецької міської лікарні. Завдяки цим заходам медичні заклади громади були готові до оперативного реагування, коли стався спалах пандемії COVID-19.
 

Освіта

Другим пріоритетом громади було здійснення реорганізації системи закладів освіти. Зараз тут працює дві школи і три філії, а також два заклади середньої освіти І-ІІІ ступенів. Для ремонту класних кімнат, закупки необхідного для навчання мультимедійного обладнання були виділені кошти з місцевого та державного бюджетів, залучено міжнародну допомогу. А завдяки енергоефективних заходам, проведеним у школах, громаді вдалося заощадити понад 100 000 грн бюджетних коштів на рік.

Інклюзія 

Окрім того, минулоріч у Тростянецькій ОТГ з’явився сучасний інклюзивно-ресурсний центр, де відтепер можуть навчатися діти з особливими освітніми потребами. Раніше батькам доводилося звертатися до приватних спеціалістів, а іноді долати десятки кілометрів, щоб відвідати такий центр. Зараз все це тут, поряд, до того ж безкоштовно.

Інформаційно-культурний центр

Також у Тростянці за європейським прикладом модернізовали бібліотеку, яка нині перетворилася на культурно-освітній простір із облаштованим коворкінг-центром, мультимедійним залом-трансформером, дитячою зоною та соціальним кафе. Ба більше, днями Українська бібліотечна асоціація назвала її «Бібліотекою року 2020» у номінації «Малі бібліотеки» за проєкт «Інформаційно-культурний та дозвіллєвий центр громади»

Стратегія розвитку 

Дорожньою картою для розвитку Тростянецької ОТГ стала Стратегія розвитку громади до 2030 року, що відображає спільне бачення подальшого розвитку ОТГ представниками громади, бізнесу та місцевої влади. Наприклад, тут планують розвивати туристичний кластер і побудувати біатлонну базу, де можна буде проводити міжнародні змагання будь-якого рівня.

Курс на сталість

Усі представники місцевої влади у Тростянецькій ОТГ вже пройшли запущений цьогоріч онлайн-курс «Як діяти далі: державним службовцям про сталий розвиток». Курс був розроблений Програмою розвитку ООН в Україні в партнерстві з Національною академією державного управління при Президентові України за фінансової підтримки Уряду Німеччини через Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ). Цей курс знаходиться у відкритому безкоштовному доступі на освітній платформі Прометеус.

Загалом цей онлайн-курс вже пройшли понад 10 000 слухачів – державних службовців усіх категорій, представників місцевого самоврядування, з яких 62,2% – жінки. Більше половини слухачів вже отримали сертифікати. Опановувати курс допомагають 28 сертифікованих тренерів.


Досвід партнерств

Тростянецька громада вже має досвід співпраці з Програмою розвитку ООН в Україні. У 2008-2014 рр. в рамках спільного проєкту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» у тодішньому Тростянецькому районі було реалізовано дев’ять мікропроєктів із відновлення соціальної та комунальної інфраструктури.

Загалом Сумська область, до якої входить Тростянецька ОТГ, вже протягом багатьох років активно співпрацює з міжнародними організаціями. Долучатися до такої співпраці – в інтересах керівників, бізнесу та активістів об’єднаних територіальних громад. Адже йдеться про якість життя їхніх мешканців.

Детальніше про здобутки Тростянецької ОТГ - у матеріалі Програми розвитку ООН в Україні.

 

 

Контакти

  • Лідія Ігнатова

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.