bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Правоспроможна громада: забаганка чи необхідність?
25.09.2020

Для багатьох людей доступ до правосуддя та їх правові потреби є чимось абстрактними та незрозумілим. Хоча ці поняття мають значний вплив на життя людини, майже на всі його сфери — освіти, охорони здоров’я, працевлаштування, набуття та розпорядження майном — всі вони так чи інакше пов’язані з питаннями правового характеру. Якщо людина не може знайти рішення правової проблеми самотужки, виникає правова потреба. Незадоволені правові потреби сигналізують про обмежений або ж відсутній доступ до правосуддя і можуть мати серйозні наслідки як для самої людини, так і для суспільства загалом: проблеми зі здоров’ям, втрата роботи, житла, економічний занепад. Змістовне розуміння реальної ситуації з доступом до правосуддя має вирішальне значення для розробки ефективних політик, моделей та фінансування системи цивільного правосуддя. 

Це цитата з майбутнього посібника “Досліджуємо правові потреби громад”, яка відповідає на питання, навіщо нам проводити подібні дослідження. Зараз так складається ситуація, що більшість рішень щодо напрямків надання правової допомоги, її пріоритетність визначається “з гори” і не завжди відповідає реальним потребам. Насправді це поширена проблема у багатьох сферах: дуже часто рішення приймаються для людей без дослідження їх реальних потреб. 

Саме тому була створена та вже другий рік поспіль впроваджується програма “Правоспроможна громада”. Її метою є дослідити РЕАЛЬНІ потреби мешканців українських громад у сфері правосуддя. І вже на основі результатів цих досліджень пропонувати місцевому самоврядуванню можливі варіанти вирішення виявлених проблем. 

Учасники програми, які долучилися до її реалізації у 2019 році, вже завершили всі етапи дослідження, ініціювали на їх основі розробку місцевих програм з доступу до правосуддя та активно адвокують прийняття цих програм. Звичайно, певні корективи у плани вніс карантин. До того ж зараз повним ходом триває передвиборча кампанія, яка теж додає викликів нашим учасникам. Не зважаючи на всі ці перепони, програма вже дає свої плоди, адже, ґрунтуючись на результатах досліджень, відбулися позитивні зміни у роботі самих організації та були ініційовані нові проєкти. 

На фото: Євген Полтенко, координатор програми, виконавчий директор “Мережі правового розвитку” презентує напрацювання програми “Правоспроможна громада” у 2020 році для учасників програми 2019 року. Фото Ксенії Рондяк.

21 вересня 2020 року громади-учасниці навчання 2019 року зібралися разом, щоб обмінятися своїми практиками та досвідом. Ми зазначимо вам лише окремі їх напрацювання.

Широкінська ОТГ (Запорізька область) розповіла про роботу мобільної групи, до якої вдалося залучити на волонтерських засадах юристів та адвокатів. До запровадження карантинних обмежень активно працював мобільний пункт для виїзних консультацій у сільській місцевості, де люди не мають доступу до інтернету і не можуть отримати консультацію дистанційно. 

Олешинська ОТГ (Хмельницька область), також налагодила виїзні консультації та створила можливість отримувати консультації по Skype. Великим викликом для цієї громади є проблема примусового об’єднання громад, адже це викликає конфлікти, позбавляє громади можливостей доступу до багатьох послуг (адміністративних, правових, медичних тощо.)

Кремінна (Луганська область), не зважаючи на карантин, вибори та інші перепони, продовжує процес погодження свого проєкту місцевої програми безоплатної правової допомоги, постійно веде перемовини із зацікавленими сторонами, зокрема депутатським корпусом місцевої ради та співробітниками її виконавчого комітету, вдосконалює зміст та шукає шляхи впровадження такої важливої ініціативи в життя. 

Хмільник (Вінницька область) постійно проводить правові консультації; активно розвиває дистанційне консультування; проводить навчання як місцевих мешканців, так і представників органів місцевого самоврядування; створює інформаційні буклети, які допоможуть розібратись в актуальних правових проблемах мешканцям громади, котрі не мають доступу до мережі Інтернет. 

Перед учасниками програми, які приєдналися до неї у 2020 році, постала більша кількість викликів, адже проведення дослідження за карантинних обмежень значно ускладнює процес. Проте вони не зупиняються: працюють над удосконаленням анкет, готоують інтерв’юєрів, а дехто вже розпочав польовий етап дослідження. 

Ольга Настіна, координаторка ініціативної групи, яка проводить дослідження в Узинській ОТГ (Київська область), ділиться своїми враженнями від роботи: 

На фото: Інтерв’юєри Узинської ОТГ (Київська область) проходять навчання під керівництвом Оксани Сірик

Що громадам відомо про те, які правові та безпекові проблеми турбують їх мешканців? Як реагувати владі на запити про надання правової допомоги чи облаштування  безпечного середовища у населених пунктах? Хто має створити громадянам умови доступу до правосуддя у містах та селах Київщини? Відповіді на ці та інші болючі питання будуть знайдені після вуличного опитування мешканців Узинської ОТГ, які проведуть вже наступного тижня партнери та волонтери громадської організації «Правова єдність» у рамках участі у навчально-практичній програмі «Правоспроможна громада».” 

На фото: Інтерв’юєри проводять опитування місцевих мешканців в рамках дослідження в Узинській ОТГ (Київська область).

Узинська ОТГ особлива не лише місцем розташування, ландшафтами, але й людьми. Мешканці сіл Узинської ОТГ і Чепеліїївки, і Сухолісів, і Малої Антонівки з неабиякою цікавістю зустрічали дослідників та дослідниць вуличного опитування правових та безпекових проблем Програми “Правоспроможна громада”. Людей дуже непокоять проблеми, породжені медичною реформою: доїзд “швидкої”, безкоштовні ліки (власне, їх відсутність), а також неможливість отримати вчасну та фахову медичну допомогу вузьких спеціалістів. Серед “топових” проблем – проблеми екології: забруднення повітря, неприємні запахи внаслідок діяльності м’ясокомбінату, низька якість питної води. Ну і погані дороги. 

Опитали понад 100 жінок і чоловіків. Усі визнають: так, треба щось робити… Цікаво, що в більшості випадків люди очікують, що хтось щось зробить за них, і стане краще. Також маємо навіть дві відповіді, що люди покладають свої надії у правовій допомозі лише на Бога… Готовність до змін – посередня; готовність бути рушіями змін – майже нульова. Але більшість опитаних визнають, що брак правової інформації та вчасної якісної правової допомоги є головною перешкодою у реалізації їхніх прав”. 

На фото: У Червонослобідській громаді проходять претести розроблених анкет.

Як бачимо, команди Зеленодольської (Дніпропетровська область), Вознесенької (Миколаївська область) та Червонослобідської (Черкаська область) об’єднаних територіальних громад вже зробили претести розроблених анкет, підготували інтерв’юерів та розпочали польовий етап досліджень. А команда Узина, крім того, вже завершила ці етапи та перейшла до аналізу отриманих результатів.

Учасники навчально-практичної програми “Правоспроможна громада”, які представляють 9 громад із 8 областей України, продовжують рухатися до своєї мети — вдосконалення доступу до правосуддя для своїх земляків. 

P.S. Програма впроваджується Українською школою практичних знань з питань доступу до правосуддя з 2019 року за підтримки Координаційний центр з надання правової допомоги на базі мережі правових клубів #PRAVOKATOR, партнерських організацій та установ: Міжнародний фонд “Відродження”Українська фундація правової допомоги та безпосередньо адмініструється Мережею правового розвитку.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.