bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як громаді забезпечити дітей дошкільною освітою? Практичні поради
25.09.2020

 

 

 

  

Анна Грищенко

Експертка проєкту DECIDE з децентралізації управління освітою

 

Як громаді забезпечити дітей дошкільною освітою? Практичні поради

 

Вже промайнув місяць нового навчального року, що традиційно актуалізує питання зарахування дітей до закладів дошкільної освіти.

Інституційна форма здобуття дошкільної освіти є досить популярною в Україні. Однак часто місць у садочках не вистачає для всіх охочих дітей, навіть якщо їх батьки своєчасно зареєструвалися у відповідній електронній системі.

Як можна вирішити цю проблему?

Законом України «Про дошкільну освіту» https://bit.ly/3jVT30a чітко визначено, що діти можуть здобувати дошкільну освіту:

 ✔ у закладах дошкільної освіти;

✔ у структурних підрозділах юридичних осіб приватного і публічного права, у тому числі закладів освіти;

✔ у сім’ї;

✔ за допомогою фізичних осіб, які мають педагогічну освіту та/або професійну кваліфікацію педагогічного працівника, у тому числі які провадять незалежну професійну діяльність;

✔ за допомогою фізичних осіб – підприємців, основним видом діяльності яких є освітня діяльність.

 

Це означає, що організувати здобуття дошкільної освіти на рівні територіальної громади можна декількома шляхами:

 ✔ Побудувати новий садочок. Один з найбільш розповсюджених варіантів охоплення дітей дошкільною освітою. Якщо ви обрали саме цей спосіб, важливо ураховувати демографічну ситуацію в громаді та перспективу його використання в подальші роки.

 ✔ Створити дошкільні відділення в інших закладах освіти шляхом їх реорганізації. В такий спосіб можна створити, до прикладу, дошкільну групу на базі школи або іншого закладу освіти, в яких є вільні для того приміщення та придатні до використання.

 ✔ Відновити діяльність садочків, які тривалий час не працювали або використовувалися не за цільовим призначенням. Згадані приміщення, переважно, у 90-ті роки були закриті, перепрофільовані або продані, а деякі з них не використовувались за призначенням, але досі є в мережі ЗДО.

 ✔ Відкрити садочки у пристосованих приміщеннях, які можна облаштувати для роботи з дітьми (з дотриманням Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів).

 ✔ Відкрити приватні садочки. Важливим на рівні громади є, також стимулювання приватної ініціативи та робота з бізнесом, залучення інвестицій у сферу освіти.

 ✔ Відкрити додаткові групи у вже функціонуючих ЗДО тощо.

 

Однак здобуття дошкільної освіти не обов’язково має бути організовано повний день. Цілком прийнятним є й організація короткотривалого її здобуття. Зокрема, можуть бути відкриті групи короткотривалого перебування дітей (без організації харчування та перебуванням до 4-х годин). Також можуть бути відкриті заклади (групи) з сезонним перебуванням, групи вихідного дня, сімейні, прогулянкові та інші.

 

Головне, не бійтеся креативити! Саме в такий спосіб можуть з’явитися інші нові форми організації дошкільної освіти, щось на зразок мобільних пересувних центрів, які зазначені у проекті Закону України «Про дошкільну освіту», розробленому Міністерством освіти і науки України.

 

А для того, щоб обрати найбільш вдалий спосіб організації дошкільної освіти у вашій громаді пропонуємо такий алгоритм дій:

 

✔ здійсніть облік дітей, які проживають на території громади;

 

✔ вивчить потреби цих дітей (у тому числі особливі освітні потреби);

 

✔ дізнайтеся думку батьків щодо намірів здобувати дошкільну освіту їх дітьми інституційно або в інший спосіб;

 

✔ проаналізуйте мережу закладів освіти та приміщень, які можуть бути пристосовані для надання освітніх послуг;

 

✔ здійсніть розрахунки вартості організації кожного з варіантів;

 

✔ оберіть найбільш ефективний варіант;

 

✔ забезпечте охоплення всіх охочих дітей громади дошкільною освітою.

 

 ДО УВАГИ

Здобуття дошкільної освіти дітьми п’ятирічного віку є обов’язковим!

 

А у вашій громаді є цікаві практики організації дошкільної освіти, якими ви можете поділитися?

Основні джерела інформації про те, в який спосіб можна забезпечити дітей дошкільною освітою та створити додаткові місця у закладах освіти – за посиланнями:

Закон України «Про дошкільну освіту» https://bit.ly/3jVT30a,

Положення про заклад дошкільної освіти https://bit.ly/3hbxRl4,

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 12.06.2017 № 871-р https://bit.ly/3bCsWsn.

Також цікавим є дослідження, проведене представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні у 2019 році «Перспективні форми дошкільної освіти в Україні, базовані на принципах дружності до дитини та ефективності використання бюджетних коштів»  https://uni.cf/3hcUV2N.

Більше історій та блогів читайте в публікаціях нашого онлайн-ресурсу Освіта.Коментують експерти, який створено в рамках DECIDE, що впроваджується ГО DOCCU та PH Zurich за підтримки Швейцарії.

Довідкова інформація:

Проєкт DECIDE реалізується в Україні ГО DOCCU у партнерстві з Цюріхським педагогічним університетом (Швейцарія) за підтримки Швейцарської Конфедерації, представленої Швейцарським бюро співробітництва в Україні. 

Проєкт DECIDE спрямовано на підтримку двох важливих реформ в Україні – освіти та децентралізації. Він покликаний сприяти посиленню потенціалу регіонів та територіальних громад у розробці та практичній реалізації децентралізованих моделей управління. У місцевих громадах Проєкт DECIDE спрямовано на впровадження та розвиток демократичного, прозорого та підзвітного управління школами, посилення їх ролі у громадському житті, залучення громадян до прийняття рішень. Окрім того, Проєкт DECIDE сприяє розвитку механізмів політичного діалогу, створенню ефективної нормативно-правової бази у сфері децентралізації управління освітою.

Більше про проєкт DECIDE:

https://decide.in.ua/

https://facebook.com/decideUA

https://decide.in.ua/osvita_comentari_ekspertiv/

Контакти

  • Проєкт DECIDE https://decide.in.ua/; ГО DOCCU https://doccu.in.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.