bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Плоггінг у Дружківці
21.09.2020

Команда громадської організації «Нова Дружківка» залучила мешканок та мешканців громади до змагань із плоггінгу. Плоггінг – це поєднання екологічного та фітнес рухів, що полягає в бігу в неквапливому темпі зі збиранням сміття вздовж свого маршруту.

 

«19 вересня – це Всесвітній день прибирання, в який по всій Україні проходять тематичні акції та події. Тож в такий спосіб наша громада долучається і до екологічного руху», – вважає голова ГО «Нова Дружківка» Сергій Пронкін. – «В нашій громаді вже є досвід плоггінгу: команда дівчат, які займаються фітнесом, використовує такий формат та систематично проводить прибирання різних територій. Проте наша команда ініціювала проведення відповідних змагань аби актуалізувати проблему так званої деградації публічних просторів, і місце проведення обиралось символічне. Свого часу сквер «Дитячий» був улюбленим місцем серед дружківчан, як дорослих так і дітей. Зараз – він втратив свою популярність. Проводячи подібні заходи ми прагнемо привернути увагу до необхідності змін в плані облаштування публічних просторів та їхнього наповнення», – акцентував Сергій Пронкін.

«Подібні заходи особливо важливі для молоді, бо під час спільного прибирання, та ще й у вигляді змагань, формується правильний образ мислення. Тому чим частіше ми будемо проводити такі заходи та чим більше долучати молодь, тим скоріше наше місто та наша свідомість стануть чистішими», – ділиться враженнями Андрій, учасник плоггінгу.

 

Змагання з плоггінгу проходили в рамках проєкту «Від участі до дії», який передбачає проведення соціологічного дослідження, результати якого допоможуть надалі врахувати потреби мешканців щодо облаштування парків, скверів, площ та бульварів, створення регламенту благоустрою відповідних територій, а також – проведення просвітницьких та інформаційно-розважальних заходів. «Плоггінг – один із низки заходів, які наша команда проведе в ході проєкту «Від участі до дії», – розповіла урбаністка, експертка проєкту, архітекторка за фахом Ганна Павленко. – «Сьогодні вкрай важливо розвивати громадські простори на підставі інтересів та потреб людей, залучаючи їх до активної участі у їхній трансформації. Бо саме люди є життєвою силою публічних просторів», – акцентувала Ганна Павленко.

 

«Дуже незвичним для нас є такий формат прибирання сміття, дуже сподобалось. За годину ми отримали позитивні емоції, нові знайомства, прибрали та й ще і спортом зайнялись. Із задоволенням будемо брати участь у подібних заходах та разом робити Дружківку краще», – коментує Марина, учасниця плоггінгу.

 

«Місто можна порівняти із живим організмом: мешканці, наче кров’яні тільця, які відповідають за перенесення кисню від легень до всіх клітин тіла; публічні простори, наче кровоносна система, забезпечують роботу всього організму та відповідають за обмін речовин. Коли парки, алеї, сквери, прибудинкові території багатофункціональні, наповненні людьми, то місто розвивається. У тому випадку, якщо вони одноманітні, не викликають інтересу у людей, то зв’язки порушуються та організм поступово занепадає. Ймовірно, це і стало причиною занепаду Дитячого скверу, тож наша команда намагається наповнити його новою енергією та сприяти позитивним змінам. До речі, про це говорили і учасник змагань – сквер має стати мультифункціональний простором, в якому цікаво знаходитися і дітям, і дорослим», – підсумував голова ГО «Нова Дружківка» та координатор проєкту «Від участі до дії» Сергій Пронкін.

У заході взяли участь 6 команд, які за 1 годину зібрали майже 74 кг сміття.

Проєкт «Від участі до дії» реалізується громадською організацією «Нова Дружківка» за підтримки Європейського Фонду за Демократію (EED). Зміст публікації не обов’язково відображає думку EED і є предметом виключної відповідальності авторів.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.