bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Звітувати чи не звітувати? Аналіз звітів депутатів місцевих рад за 2019 рік
12.08.2020

Згідно зі статтею 16 Закон України “Про статус депутатів місцевих рад” депутат місцевої ради періодично, але не рідше одного разу на рік, зобов’язаний звітувати про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу, об’єднаннями громадян.

Аби забезпечити умови для звітування, згідно з частинами першою і п’ятою статті 16 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”місцева рада визначає орієнтовні строки проведення звітів депутатів місцевої ради перед виборцями, а рішення з питань організації звітів (зустрічей) депутата з виборцями приймається на засіданні місцевої ради.

До лютого кожного року місцева рада розробляє та затверджує графік звітування, який розміщується на її офіційному веб-сайті. Звітування відбувається протягом місяця та має завершитися до 31 березня року наступного за звітним. У графіку зазначається: дата, час і місце (конкретна адреса) звітування кожного депутата поіменно.

Письмові звіти депутатів, графіки звітування, інформацію про усне звітування, в тому числі аудіо чи відеозапис, протокол, стенограма, якщо такі велися,  розміщуються на офіційному веб-сайті ради в окремому розділі “Звіти депутатів”.

Аби впевнитися в тому, що депутати чемно подають звіти про свою роботу, щороку ВГО ГО “Інститут Республіка” проводиться моніторинг звітів депутатів місцевих рад. У 2020 році депутати звітують про свою діяльність за 2019 рік. 2020-й особливий тим, що це останній рік каденції обранців. Для тих депутатів, які вирішать і надалі займатись депутатською діяльністю та будуть балотуватися до місцевих рад восени, це - прекрасна нагода показати свою прозорість та підзвітність перед виборцями, продемонструвати свою зацікавленість в проблемах округу та спроможність їх вирішити.

Впродовж травня-червня 2020 року команда Інституту “Республіка” проводила аналіз звітів депутатів 28 місцевих рад,  які представляють 1 287 депутатів. Джерелом даних для дослідження були офіційні веб-сайти міських рад та відповіді на запити на інформацію щодо звітів депутатів від місцевих рад.

 

У моніторинг були включені міста, як обласного, так і районного значення з різних регіонів України. 

За результатами опрацювання звітів 793 депутатів міст обласного значення та звітів 374 депутатів районного значення відмінності у кількості поданих звітів майже немає. 

За словами виконавчої директорки Інституту “Республіка” та співзасновниці ВІ “Активна Громада” Олександри Гліжинської, “лише у малого відсотка депутатів ми бачимо у звіті виконане за рік, плани на наступний, програму. Такого практично немає”.

Виборці мають ініціювати якісь процеси, чітко розуміючи, що для них важливо в їхній громаді. В основному, депутати орієнтуються на своїх виборців і звітують про те, що важливо саме їм (добре, якщо взагалі звітують”, - зазначила О. Гліжинська в ефірі “Громадського радіо”. 

 

Як можна побачити на графіку нижче, серед міст із найвищим показником звітування депутатів є міста і обласного, і районного значення: Краматорськ, Южне, Ужгород, Івано-Франківськ, Рівне. Така ж тенденція і серед міст із найнижчим показником звітування: Суми, Чернівці, Бахмут, Вугледар, Жмеринка, Зіньків. 

Всього прозвітувало 532 депутата з 1 287, що становить 41,3%

Ці депутати представляють 39 політичних партії та 2 окремі фракції.

На жаль, депутати у своїх звітах вкрай рідко згадують свою партійну приналежність, також така інформація не вказана на веб-сайтах місцевих рад. Тому до партійців у дослідженні відносяться ті депутати, які так чи інакше представляють інтереси політичних партій.

 

На графіку, який представлений нижче, можна побачити, інтереси яких політичних партій найчисельніше представлені у місцевих радах, що досліджувались.

Варто зауважити, що усі депутати звітують лише у тих політичних партіях, які є дуже нечисельні (до 10 осіб) та представлені лише в одній міській раді. Представники ж політичних партій, які широко представленні у багатьох радах, ототожнюють себе, радше, з місцевою радою, а не з партією. В одній міській раді можуть прозвітувати усі депутати певної партії, в іншій - ніхто. Це свідчить про відсутність партійної дисципліни. Депутат використовує партію лише як бренд, який допоможе потрапити в раду або допоможе відстоювати певні інтереси в складі фракції у місті. 

Низький рівень партійної дисципліни підтверджує і той факт, що депутати місцевих рад, які представляють партії, що входили чи входять до складу Верховної Ради України VIII та IX скликань, також прозвітували не на високому рівні.

Представники політичних партій “Слуга народу”, “Голос” та “Народний фронт” не обирались до рад, що досліджувались.

Контент-аналіз звітів депутатів місцевих рад

Всупереч чітким вимогам законодавства щодо відомостей, які має містити звіт депутата, як і в попередні роки депутат звітують на свій розсуд. 

Іноді зміст звітувань доходить до абсурду: 

Святим обов’язком вважаю підтримку людей поважного віку”.

Завжди знаходжу можливості проводити на окрузі святкові заходи на свята, з подарунками з концертами щоб Свято дійсно було Святом”.

Цій справі я віддаю 100-120% свого робочого часу. Крім цього, ще 50% свого часу, я віддаю захисту інтересів мешканців свого виборчого округу, яких я представляю у міській раді, як її депутат”.

Опрацьовуючи звіти депутатів місцевих рад, аналітики виокремили ТОП-5 активностей, які найчастіше згадувалисяу звітах діяльностей на окрузі.

У підсумку хотілось би зазначити, що у порівнянні з минулими роками, в останній рік своєї каденції депутати місцевих рад прозвітували найменше: як по середньому показнику за дослідження, в розрізі 13 міст, що беруть участь у дослідженні 4 роки поспіль, а також -  у розрізі політичних партій. 

Та не слід забувати, що звітування – обов’язок депутатів, який вони повинні виконувати щорічно, але можна й частіше, якщо цього забажають виборці чи органи самоорганізації населення. Більш того, невиконання депутатом обов’язку звітувати є підставою для його відкликання, згідно із положенням ст. 37 ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”. Можливість ознайомитися зі звітом депутата, якщо він не оприлюднений на сайті, забезпечує ЗУ “Про доступ до публічної інформації”.

Авторка: керівниця пресслужби Інституту “Республіка” та ВІ “Активна Громада” Тетяна Кавуненко

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.