bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Андрій Куликов аналізує матеріали конкурсу «Честь професії»
07.08.2020

Конкурс професійної журналістики “Честь Професії” у співпраці з Комісією з журналістської  етики організував експертний аналіз учасниками Комісії матеріалів-фіналістів конкурсу 2020 року.

Завдяки ретельній роботі учасників КЖЕ декілька робіт отримали максимально професійну оцінку з дотримання етичних норм та стандартів.

Андрій Куликов, член Комісії з журналістської етики, аналізує 2 конкурсні роботи: «Справжня Людмила Ігнатенко: перше інтерв’ю після виходу “Чорнобиля”» – Ольга Мальчевська, Тетяна Януцевич, BBC News Україна; і «Хроніки анексії» – Богдан Кутєпов, «Громадське телебачення».


На мій погляд, обидва матеріали цілком відповідають Статті 6 Кодексу етики українського журналіста, перша теза якої - “Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста”.

Авторки і автор цілком могли добути менше фактів і свідчень для своїх матеріалів, і ті матеріали все одно були б цікавими для аудиторії. Авторки і автор могли не витрачати стільки зусиль на доведення того, що їм самим може видаватись очевидним. Але вони не зупинились на констатації зручних для них подробиць, а розширили зміст і вміст своїх матеріалів, щоби надати мені (і іншим користувачкам і користувачам інформації) ширшу змогу дізнаватись, порівнювати, доходити власних висновків на підставі зібраного і повідомленого авторками і автором.

Для мене таке ставлення до професійних обов’язків є виявом поваги до аудиторії і доказом того, що про наші (аудиторії) інтереси дбають. А це і є засадниче етичне правило (хоч докладно і не сформульоване): не ставити себе вище за аудиторію, не повчати, не вважати себе джерелом істини, а лише користатись із фахових навичок і досвіду для того, щоби змінювати життя суспільства шляхом збільшення обізнаності інших.

Обізнане суспільство - безпечніше суспільство. Люди, які краще знають про проблеми і досягнення інших людей, готовніші до співпраці або, принаймні, до порозуміння з іншими.

Та й сам вибір тем і персонажів, на додачу до витрачених зусиль, свідчить про повагу до аудиторії: коли не хапають першу-ліпшу привабливу тему з поверхні нашого життя, а обирають те, що потребує чималих зусиль для з’ясування і дієвої подачі. І коли про найболючіші і найнесподіваніші теми ведуть мову виваженим тоном, не провокуючи в аудиторії емоцій, які можуть бути небезпечними для самопочуття аудиторії.

Тому і закортіло висловитись саме про ці матеріали Ольги Мальчевської та Тетяни Яцуневич, Богдана Кутєпова, що відчув у них повагу до мого права знати більше. А це етично - поважати. І доводити, що поважаєш”.

Пресслужба конкурсу “Честь Професії”

Контакти

  • Наталя Терес керівниця проєктів Національної асоціації медіа (044) 254 55 56 [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.