bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Аналіз Світлани Остапи з КЖЕ матеріалу Аліни Кондратенко з Insider
07.08.2020

Конкурс професійної журналістики “Честь Професії” у співпраці з Комісією з журналістської  етики організував експертний аналіз учасниками Комісії матеріалів-фіналістів конкурсу 2020 року.

Завдяки ретельній роботі учасників КЖЕ декілька робіт отримали максимально професійну оцінку з дотримання етичних норм та стандартів.

Світлана Остапа, членкиня Комісії з журналістської етики, аналізує роботу «Історія Зої Мельник: погрози, покарання та палочна система у патрульній поліції» – Кондратенко Аліна, Insider.


Текстовий матеріал із використанням скріншотів дописів з Facebook та відео пресконференції правоохоронців з Одеси.

Матеріал розповідає про поліцейську патрульної поліції Одеської області, яка не побоялася піти проти вад правоохоронної системи, яка не виконала, на її думку, неправильний наказ керівництва, і яка про все це написала публічно в соціальній мережі.

Журналісти підняли суспільно важливу тему – провалена реформа поліції. Чому правоохоронці, які мали би захищати правопорядок в державі і захищати громадян, не роблять цього, натомість імітуючи діяльність задля наживи або кар’єри.


Автори виконують ст. 1 Кодексу етики українського журналіста – «Свобода слова та висловлювань є невід’ємною складовою діяльності журналіста».

Також дотримано ст.6 Кодексу «Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста» та ст. 10 «Точки зору опонентів, в тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано».

Журналісти беруть коментарі у всіх заінтересованих сторін, або беруть інформацію з відкритих достовірних джерел.

Дуже вміло автори розкрили неправдиві заяви представників поліції: спочатку давши їх коментар, де стверджується, що поліцейські виїжджають на всі без винятку виклики по 102. А потім надрукувавши офіційну відповідь на адвокатський запит адвоката Зої Мельник про статистику кількості скарг про неприбуття. Так, у 2017 на виїзд не відреагували, як мінімум, в 6823 випадках. У 2018 - вже було 12359 скарг на неприбуття. Очевидно правоохоронці знали, що за надання неправдивих коментарів медіа їм нічого не буде, а ось за неправдиву інформацію на адвокатський запит можна й сплатити штраф”.

Пресслужба конкурсу “Честь Професії”

Контакти

  • Наталя Терес керівниця проєктів Національної асоціації медіа (044) 254 55 56 [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.