bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На громади Миколаївщини очікують нові правила оренди комунального майна
07.08.2020

Нові норми реалізації прав оренди комунального майна через електронні сервіси та принципи роботи громад в рамках оновленого відповідного законодавства - про це йшла мова під час виїзної консультації експертів Миколаївського регіонального відділення Асоціації міст України у Шевченківській ОТГ (громада-член АМУ). 

Захід за участі фахівців Шевченківської сільської ради, в.о. старост, нинішніх орендарів нерухомого майна громади, було проведено в рамках проекту “Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні” (ПУЛЬС), що реалізується за підтримки USAID.  

В Шевченківській ОТГ актуально стояло питання оренди комунального майна, тим паче, із дією Закону про оренду державного і комунального майна. У зв’язку з цим ми звернулись до Миколаївського відділення Асоціації міст, щоб експерти допомогли нам розібратися, розтлумачити нововведення і визначити, як працювати далі. На цю зустріч ми запросили орендарів, виконуючих обов’язки старост, а також працівників сільської ради, за якими закріплена відповідна робота”, - розповідає голова Шевченківської громади Тетяна Шакунова. 

Основною новелою принципів оренди державного і комунального майна  є врегулювання передачі в оренду державного та комунального майна на електронних торгах (аукціонах) у торгових електронних системах, зокрема «Прозорро.Продажі». Таким чином, в рамках нового закону “Про оренду державного та комунального майна” робота громад кардинально змінюється і потребує абсолютно нового підходу до прийняття управлінських рішень і роботи в електронних системах.  

Звісно, у роботі по цьому закону можуть бути складнощі, адже він вводиться в дію багаторівнево - у лютому, липні та жовтні цього року.  На цій консультації ми, в першу чергу, були націлені на те, щоб пояснити, роз’яснити, розповісти органам місцевого самоврядування - що їм наразі, у даний перехідний період, потрібно зробити, аби в подальшому працювати безперебійно, отримувати гідну орендну плату, щоб комунальне майно громади використовувалось ефективно, - коментує Лідія Віштал, консультантка з юридичних питань Миколаївського регіонального відділення Асоціації міст. - Одна з рекомендацій місцевій раді - подивитись, що прописано у порядку передачі майна в оренду, прийнятого Кабміном у липні 2020 року, проаналізувати, визначити свої особливості передачі майна в оренду та розробити свої типові договори оренди”, - зазначає експертка. 

В рамках обміну точками зору, учасники дискусії обговорили принципи роботи орендодавців та орендарів, правила розпорядження майном, які можуть позитивно вплинути на процес передачі майна в оренду (та принести вигоду для усіх сторін). Адже кошти від оренди надходять у місцевий бюджет і спрямовуються на розвиток громади, подальший розвиток малого та середнього бізнесу.  

Питання щодо оренди державного і комунального майна дуже відповідальне, і значно впливає на формування місцевих бюджетів. Орендна плата - це надходження до податків і зборів, тому для місцевих рад важливо, щоб податок з оренди не зменшився із введенням і дію відповідного законодавства”, - наголошує консультантка АМУ з бюджетних питань Юлія Забродкіна

___________ 

Миколаївське РВ АМУ  

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.