bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Історії успіху учасниць проєкту жінка в політиці – зміни в країні
03.08.2020

Я -голова обласної організації осіб з інвалідністю, іншого життєвого призначення для себе не знаю, як допомога таким людям. Коли виникла ця спільна ідея — порушити тему захисту виборчих прав людей з інвалідністю, — із задоволенням підтримала своїх партнерок і активно долучилась…”

Ольга Степаненко

Вважаю своїм громадянським обов’язком — допомогу малозабезпеченим верствам населення. Довго над ідеєю проекту не думали, — ідея з’явилася сама собою — було вирішено спрямувати свої сили на захист виборчих прав осіб з інвалідністю. Щиро дякую своїм коліжанкам за активну роботу. У нас все вдалося!”

Алла Поліщук

Завдяки проекту мені вдалось знайти дієвих жінок Миколаївщини та об’єднати наші зусилля з метою захисту прав осіб з інвалідністю, що спілкуються мовою жестів в тому числі. Як фахівець в сфері конституційного права в рамках проекту та і надалі, маю намір захищати права цієї категої осіб, в тому числі виборчі, а також підвищувати рівень конституційної  грамотності населення, зокрема щодо форм локальної демократії в Україні.”

 Олена Каплій

Учасниці проєкту “Жінка в політиці — зміни в країні!”, які представляють Миколаївську область. Поділились своїми враженнями від участі проєкті та розповіли про свою діяльність.

Зокрема, за результатами останніх виборів 2015-го року, у місцеві ради увійшли лише 18% депутаток, а серед мерів обласних центрів України взагалі жодної жінки.

Така ситуація характерна і для Херсонської та Миколаївської областей, в обласних радах яких працюють лише по 15,6% представниць депутатського корпусу. 

Саме у цих областях БО «Фонд громади міста Херсон «Захист» впроваджує проєкт «Жінка в політиці – зміни  в країні!». Його мета – допомогти жінкам-лідеркам підвищити рівень власної компетентності для успішної участі у чергових місцевих виборах.

Для 25-ти учасниць проєкту уже було організовано два навчальних модуля з питань жіночого лідерства, місцевого самоврядування, виборчого законодавства, ведення виборчої кампанії, формування команди однодумців та особливостей комунікації із виборцями, проведено ряд тематичних вебінарів, а також забезпечено консультаційну підтримку від спеціально залучених менторок.

Цікавим завданням для жінок, залучених до проєкту, стало впровадження у громадах власних ініціатив, покликаних привернути увагу мешканців до актуальних місцевих проблем та пошуку шляхів їх розв’язання.

Троє з учасниць, які представляють Миколаївщину, вирішили об’єднати зусилля для втілення такої ініціативи. Це керівниці миколаївських обласної організації Всеукраїнської організації «Союз осіб з інвалідністю України» Ольга Степаненко, Миколаївського осередку ГО «Правозахисна спілка інвалідів» Олена Каплій та жіночого комітету Спілки вірмен України Алла Поліщук.

Вони поставили за мету звернути увагу громадськості на проблеми виборчого законодавства, пов’язані із забезпеченням прав людей з інвалідністю. На жаль, попри певні намагання законодавців реалізація такими громадянами свого права обирати й бути обраним залишається вкрай ускладненою. Виправлення такої ситуації потребує широкого обговорення, об’єднання зусиль держави й суспільства.

З цією метою Ольга Степаненко, Олена Каплій і Алла Поліщук  організували засідання за «круглим столом» на тему: «Сприяння реалізації виборчих прав осіб з інвалідністю».

У центрі відвертої розмови опинилося багато непростих, але вкрай важливих питань, у тому числі щодо забезпечення архітектурної доступності виборчих дільниць для осіб з інвалідністю, реалізація виборчих прав жестомовних осіб, пошук шляхів вирішення проблематики доступності при реалізації виборчого права, результати моніторингу дотримання виборчих прав осіб з інвалідністю за участі Світлани Одінцової, регіональної представниці Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Миколаївській області.

Під час заходу його організаторки також продемонстрували фотоматеріали, які наочно підтвердили недостатню доступність окремих територіальних виборчих дільниць Миколаєва.

За результатами зустрічі були окреслені шляхи виправлення ситуації, заходи, необхідні для посилення захисту виборчих прав осіб з інвалідністю. Відповідні пропозиції будуть направлені окружним і територіальним виборчим комісіям для забезпечення відповідності виборчих дільниць потребам маломобільних груп населення. 

Не  секрет, що жінки приділяють увагу тим питанням, які, на жаль, часто залишаються непоміченими чоловіками. Насамперед, це стосується соціальної сфери, прав людини і громадянина.

Своєю ініціативою це підтвердили і троє учасниць проєкту, які привернули суспільну увагу до проблем реалізації виборчих прав осіб з інвалідністю.

Отже, дотримання гендерного балансу та повноцінне забезпечення права бути обраними (як для чоловіків, так і для жінок) має стати обов’язковою умовою подальшого розвитку українського суспільства, соціальної справедливості та демократизації управлінського процесу.

Проект “Жінка у політиці — зміни в країні!” впроваджується БО “ФГМХ “Захист” у рамках проекту ПРООН «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні», що реалізовується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.