bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Центр освіти дорослих «Перший» працює задля реалізації принципів соціальної інклюзії
09.07.2020

Вже другий рік поспіль в місті Мелітополі широкий спектр освітніх програм для дорослого населення впроваджує Громадська спілка “Соціальне підприємство “Центр освіти дорослих ”Перший”.

Основними напрямками її діяльності є розробка та реалізація освітніх програм за різними напрямами – підвищення кваліфікації, професійного навчання, громадянської освіти, цифрової грамотності, збереження здоров’я, особистісного зростання та інші. Одним з принципів своєї діяльності команда Центру освіти дорослих “Перший” вважає якісну освіту, що відповідає четвертій Цілі сталого розвитку «Забезпечення всеохоплюючої і справедливої якісної освіти та заохочення можливості навчання впродовж усього життя для всіх».

Критерій «всеохоплюючої освіти» наразі сприймався організаторами навчання як залучення до освітньої діяльності широкого кола зацікавлених сторін без будь-яких обмежень щодо статі, віку, віросповідання, стану здоров’я, тощо.

На проблему в навчанні та соціальній інклюзії людей з порушеннями слуху команда Центру звернула увагу після доволі широкої інформаційної кампанії, яку розгорнув в соціальних мережах начальник управління молоді та спорту Мелітопольської міської ради Андрій Жорняк. Андрій Миколайович в минулому році особисто перейнявся проблемами, з якими в повсякденному житті стикається ця категорія людей, вони часто виявляються виключеними з соціального життя громади через вади слуху та незнання оточуючими мови жестів.

Саме з метою привернення уваги до цієї теми, збільшення соціальної згуртованості, толерантності у суспільстві, надання можливості всім бажаючим хоч трохи привідкрити світ людей, які спілкуються за допомогою жестів, Центр освіти дорослих «Перший» звернувся до Андрія Жорняка з пропозицією розробити короткотермінову освітню програму «Основи жестової мови». Навчання за якою розпочалося з 10 березня. Особливістю цієї програми стало не лише те, що викладає курс не практикуючий перекладач, а людина, яка саме зараз навчається цьому та має велику зацікавленість поділитися набутими знаннями з іншими, а також складом самої навчальної групи – тут вже на першому занятті виникла своєрідна атмосфера справжньої інклюзії. Тема виявилася дуже актуальною – до занять долучилося більше 25 мелітопольців, серед яких люди з порушеннями слуху працівники медичних закладів, соціальних служб, сфери побуту та громадського харчування, освітяни та управлінці, пенсіонери, серед знайомих та сусідів яких є люди з порушеннями слуху.

Долучилась до групи і дефектолог, сурдопедагог Тетяна Рудакова, яка на курсах була помічником тренера, допомагала налагодити спілкування тих, хто прийшов вивчати дактилологію та тих учасників, які мають порушення слуху.

Мотиви, які привели учасників на курс, були доволі різні. Дехто відчував необхідність покращити можливості для спілкування з різними групами оточуючих, в тому числі з людьми з порушеннями слуху; когось привела на курс потреба спілкуватись з людьми з порушеннями слуху в професійній діяльності. Учасники з порушеннями слуху прийшли до групи через бажання поспілкуватися та відкрити для інших людей свій світ, трохи зачинений та невідомий більшості. На жаль, через запровадження карантинних заходів заняття курсу довелось тимчасово призупинити, але учасники отримували від тренера необхідні матеріали та завдання виконувати дактильні вправи та тренувати м’язи рук (так, це також і фізичні вправи!) і в створеній групі у соцмережах надавалася необхідна підтримка та  тематичні відеоуроки.

З послабленням карантинних заходів заняття курсу вдалося поновити. За відгуками учасників – кожне заняття було цікаве, проводилось у незвичному форматі, давало можливість спілкування з новими цікавими людьми. 2 липня відбулося заключне заняття курсу з врученням сертифікатів та обміном думками щодо корисності цього курсу та можливого його продовження.

Голова правління Громадської спілки «Соціальне підприємство «Центр освіти дорослих «Перший» Тетяна Однорог, підбиваючи підсумки курсу, зазначила, що таке важливе починання стало певним першим кроком на шляху здійснення подібних програм. Вона зауважила, що співробітники Центру будуть працювати і в подальшому над тим, щоб зробити такі курси постійними. Наразі реалізація цього курсу відбувалася завдяки підтримці DVV International в Україні та сприяння Федерального Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини в рамках реалізації проекту «Центр освіти дорослих – інструмент сталого розвитку громади».

Учасники курсу на фінальному урочистому заході ділилися між собою та представниками місцевих ЗМІ враженнями від курсу.

Пенсіонер Олена Ніколаєнко так розповіла про своє рішення вивчати жестову мову: «Моє життєве гасло – освіта та розвиток впродовж життя! На ці курси я ходила з великим бажанням. Як тільки побачила оголошення про набір до групи цього курсу – одразу записалася. У моїх знайомих є сусіди, які спілкуються жестами, тепер і я можу розуміти, про що вони говорять – частину слів я вже знаю, частину можу розуміти за губами. Ось зараз, коли заняття вже закінчились, я все одно продовжую  кожного дня по пів години займатися – дивлюся в інтернеті пісні жестовою мовою, відеоролики тематичні та треную свої навички».  

Заступник директора Територіального центру соціального обслуговування Тетяна Миколаївна Цибух зазначила, що тепер їй буде легше порозумітися з людьми з порушеннями слуху, які приходять за послугами до Центру, з якими раніше доводилося при спілкування обмінюватися записками на папірцях.

Сподіваємось, що отримані навички стануть у нагоді учасникам та черговим кроком на шляху побудови в нашому місті інклюзивного суспільства, де можливості для навчання будуть дійсно у всіх членів громади без обмежень.

Контакти

  • pershyi.org.ua

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.