bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

5 років судовим трансляціям технічними засобами судів
06.07.2020

6 липня виповнюється 5 років з дня першої трансляції судової справи технічними засобами судів на офіційний канал YouTube «Судова влада України». За ці роки судові трансляції технічними засобами судів стали не лише символом забезпечення гласності судочинства та захисту права на справедливий суд загалом, а й прикладом прогресивності судової влади в Україні для інших держав. Започаткування судових трансляцій технічними засобами судів стало можливим завдяки співпраці судової влади та громадськості.

«Судові трансляції технічними засобами судів – це спільний успіх громадськості і судової влади. Це одне з досягнень Революції Гідності. Це системна, якісна робота громадських організацій, адвокатів, судових моніторів. Це співпраця і професійність судової влади.  Це приклад того, що ми можемо бути не по різні сторони барикад, а разом захищати спільні цінності, використовуючи кожний/а свої можливості. Це захист права на справедливий суд кожного/ї з нас. Тому так важливо, поширювати використання цього механізму й надалі.» - зазначає директорка ГО «Вектор прав людини» Валерія Рибак.

У справі, щодо подій 20 лютого 2014 року у м. Києві під час Революції Гідності 3 червня 2015 року відбулась перша онлайн-трансляція судового засідання технічними засобами Святошинського районного суду м. Києва до сусідніх приміщень та Львівського апеляційного суду (до реформування Апеляційний суд Львівської області). А вже 6 липня 2015 р. судове слухання було трансльовано в живому часі до YouTube — каналу «Судова влада України».

З того часу такі трансляції вже здійснювались у 371 судовій справі різних категорій у 134 судах із 676 діючих, що складає 20% усіх судів України. Такі трансляції вже поширені в усіх областях України. Найбільше судів транслюють судові справи до каналу You Tube «Судова влада України» у Дніпропетровській (15 судів) та Харківській (9 судів) областях та м. Києві (14 судів).

Трансляції судових засідань технічними засобами судів здійснюються з дозволу суду за ініціативи самого суду або за зверненням учасників/ць судового процесу, медіа, громадських об’єднань та громадян/ок. Транслюються відкриті судові засідання у суспільно важливих, резонансних справах. Які це справи розповідає пані Валерія: «Так ми можемо повністю переглядати судові засідання у таких суспільно важливих справах як щодо подій Революції Гідності, збройним конфліктом на сході України, а також справами, які актуальні для певного регіону. Часто це можуть бути не резонансні справи, проте прецедентні, наприклад, відшкодування матеріальної та моральної шкоди за втрачене здоров’я під час роботи у шахтах, чи повернення коштів вкладникам банків. Перегляд таких справ дає можливість більшій кількості захистити свої права. Адже люди, по-перше, зрозуміють що це можливо, а, по-друге, зможуть краще підготуватись.»

Детальну інфографіку про такі трансляції підготували експерти/ки ГО «Вектор прав людини» у партнерстві з Радою суддів України спеціально до п’ятиріччя. Також ГО «Вектор прав людини» записано відео з поясненням чому важливий цей механізм.

Практично кожного дня в Україні розглядається суспільно важлива справа, що потребує висвітлення та захисту публічністю. Прозорість здійснення судочинства «дисциплінує» суд, учасників/ць судового процесу, збільшує шанси на справедливе правосуддя.

З усіх додаткових питань можете звертатися на електронну скриньку [email protected]  

 

Для довідки: 

ГО «Вектор прав людини»— правозахисна організація. Головна мета - реалізація та захист основоположних свобод, прав людини шляхом сприяння практичному виконанню норм і принципів, викладених у міжнародних документах, ратифікованих Україною та усіх інших зобов’язань України у сфері прав людини й основоположних свобод.

Наші основні два напрямки діяльності:

1) «Суд людською мовою» — напрям, створений для захисту права на справедливий суд та просвітницької роботи для широкого загалу. Ініціатива об’єднує громадських активістів/ок, IT-спеціалістів/ок і професійних юристів/ок.

2) Розвиток вищої освіти у сфері прав людини. У межах цього напряму організація систематично працює над удосконаленням підготовки студентів/ок юридичних і журналістських спеціальностей.

 

Ми у соцмережах:

· Телеграм:https://t.me/HumanRightsVector

· Інстаграм: https://www.instagram.com/humanrightsvector_official/

· Фейсбук «Вектор прав людини»:https://www.facebook.com/hrvector.org/

· Фейсбук проекту «Суд людською мовою»:https://www.facebook.com/trialinsimplewords

· Наш сайт:http://hrvector.org 

· Ютуб:https://www.youtube.com/channel/UCqjeimokzHuf4-v6TmfXZ5w

Контакти

  • З усіх додаткових питань можете звертатися на електронну скриньку [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.