bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Ґендерно орієнтоване бюджетування - серед пріоритетів Асоціації міст
22.06.2020

Консультанти регіональних відділень Асоціації міст України з бюджетних питань та місцевого економічного розвитку, правових питань та з комунікацій взяли участь у веб-нарадах щодо ґендерно орієнтованого бюджетування.

Заходи протягом 16-18 червня проводила Асоціація міст України в рамках проєкту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС) спільно з проєктом «Ґендерне бюджетування в Україні» (ҐОБ).

Аби надати консультантам АМУ актуальну інформації про суть ґендерно орієнтованого бюджетування та стан його впровадження в Україні, у онлайн-нарадах взяли участь спікери: заступниця директора проєкту ПУЛЬС Наталія Лазаренко, заступниця керівниці проєкту ҐОБ Оксана Цюпа, старша національна експертка проєкту ҐОБ Марина Шаповал, експертка проєкту ҐОБ Катерина Ілікчієва.

Наталія Лазаренко презентувала результати опитування міських, селищних та сільських голів з ґендерної політики, яке проводила АМУ спільно з Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи. З 841 учасника опитування більше 250 вказали, що застосовують гендерний підхід під час планування окремих програм місцевих бюджетів і майже 80 - що застосовують його для всіх програм. 60 громад вказали, що мають розроблений гендерний паспорт або профіль громади. Оскільки тривають дискусії щодо того, чи варто запроваджувати ґендерно орієнтоване бюджетування як обов’язкове, чи варто зберігати рекомендаційний характер, Асоціація міст України вивчить досвід громад, які вже впроваджують ґендерно орієнтоване бюджетування та поділиться результатами з членами робочої групи з ҐОБ.

Оксана Цюпа представила ґендерно орієнтований підхід у бюджетному процесі та зупинилася на досвіді України. Окрему увагу вона приділила оцінці впливу рішень в умовах СOVID-19 на ґендерну рівність.

Марина Шаповал ознайомила учасників з нормативно-правовим забезпеченням застосування ґендерного підходу в бюджетному процесі в Україні та презентувала результати моніторингу паспортів бюджетних програм у 2020 році.

Катерина Ілікчієва розповіла про інтеграцію ґендерних підходів під час розроблення нормативно-правових актів.

У веб-нараді для консультантів з питань комунікацій взяла участь міжнародна експертка Дайга Холма, яка працює з Урядом Латвії під час стратегічних комунікацій. Вона брала активну участь в організації комунікаційної кампанії, пов’язаної з Covid-19 у Латвії.

Слід зазначити, що Європейська хартія рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад передбачає ґендерно орієнтоване бюджетування. Асоціація міст України є офіційним партнером Ради європейських муніципалітетів та регіонів у поширенні Хартії в Україні, тому громади, які бажають стати підписантами Хартії, можуть звернутися до національного координатора Володимира Нижника для консультації: [email protected].

Додатково учасників запросили пройти онлайн-курс з ҐОБ на платформі Прометеус, що був розроблений спільно з проєктом «Ґендерне бюджетування в Україні». Цей курс пройшли вже майже 9 тис осіб.

Нагадаємо, зараз триває конкурс короткострокових гендерних ініціатив, оголошений АМУ в рамках проєкту ПРОМІС. Серед можливих ідей є і впровадження гендерно орієнтованого бюджетування в громадах. Дедлайн - 22 червня 2020 року.

 

 

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.