bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Благодійність в умовах коронавірусу: коротко про головне
23.06.2020

За ініціативою Zagoriy Foundation дослідницько агенцією «СоціоІнформ» було проведено дослідження «Благодійність у часи коронавірусу». Керівниця напрямку «Культура благодійності» Zagoriy Foundation Любов Раїнчук розказує про основні висновки з дослідження.

Пандемія коронавірусу, зокрема впровадження жорстких карантинних заходів, позначилася на усіх сферах життя в Україні. Не стала винятком і сфера благодійності. Дослідження показало, як змінилась робота в цей період, чи скоротилась допомога благодійному сектору, які виклики та  завдання зараз пріоритетні. за. 

Покращилась співпраця з державою. Держава зараз більш активно співпрацює з благодійним сектором, адже під час епідемії стало помітно, що організації та фонди можуть надавати оперативну та компетентну допомогу та підтримку, наприклад, допомагати вразливим верствам населення та медичним закладам.

Гнучкість та адаптивність — ключові характеристики сучасної організації. Через карантин та потребу в оперативному реагуванні на актуальні події, сектор мав змінюватись та підлаштовуватись під нинішні потреби.  

Теперішній час — можливість попрацювати над довірою та репутацією організації. Ще з минулого дослідження «Благодійність в Україні: погляд зсередини» ми дізналися, що довіра до благодійного сектору досить низька, але зараз, коли допомогу можна чітко побачити, відстежити кошти та перевірити, що саме зробила організація чи фонд, довіра може підвищуватися. 

Є необхідність інституційного сталого розвитку. Сталий розвиток тісно пов’язаний з довірою до благодійного сектору, адже розроблені процедури, стартегічні плани та постійна діяльність на подолання однієї проблеми додає прозорості та впевненості в робочому процесі. Структурованість роботи — важливий аспект підвищення компетентності, коректної роботи та співпраці з бізнесом і державою.

Координація та консолідація зусиль важливі для плідної співпраці. Цього року події відбувалися надто швидко, тому зараз важливо правильно обирати пріоритетні проекти, ті, які зараз найбільш актуальні. Більшість організацій переходять в онлайн, що теж є певним викликом. Варто пам’ятати про партнерства, тому що співпраця допоможе здійснити більше.

Збільшилась підтримка та партнерство всередині сектору. Це оптимістичний прогноз, тому що партнерства дають нові можливості та створюють сприятливу атмосферу для нових глобальних проектів. Творити добро разом легше, ніж поодинці.

Змінилась співпраці з бізнесом. Криза через епідемію в першу чергу вплинула на бізнес. Тому під час карантину частина має труднощі з фінансовою підтримкою благодійників, а частина перенаправила свої внески на проекти, пов’язані з COVID-19.

Необхідність фінансування постійних проектів, які спрямовані на інші цілі, окрім коронавірусу. Один з викликів карантину — активне фінансування проектів, пов’язаних з COVID-19, але в той же час основні сталі програми не отримують достатньої підтримки. Тому варто звертати увагу на постійнодіючі проекти та програми фондів, адже їх актуальність не стала меншою.

Онлайн не може замінити офлайн через необхідність емоційного контакту. Під час карантину стало складніше підтримувати емоційний контакт з командою, налаштовувати колектив на повноцінну плідну роботу. Більшість процесів можна перенести в онлайн, але емоційний зв’язок та задоволеність працівників від результату роботу через це страждає. 

Психологічна та консультаційна підтримка працівників важлива, тому що зросла психологічна напруга. Цієї весни збільшився обсяг роботи та її інтенсивність. Благодійний сектор отримав багато нових викликів, які потребували оперативного вирішення, тому серед працівників з’явились стрес та напруга. Для подальшої коректної роботи, колеги з сектору потребують підтримки. 

Збільшення кількості бенефіціарів. Через епідемію збільшилась кількість людей, які потребують допомоги, адже найвразливіші верстви зараз — люди похилого віку, малозабезпечені та багатодітні сім’ї. Велика кількість проектів була спрямована на їх підтримку. Незважаючи на складнощі через проблеми з логістикою, велика кількість проектів, спрямована на їх підтримку, була реалізована.

Стихійне волонтерство створює перепони розвитку благодійності. Благодійний сектор намагається досягти сталого інституційного розвитку, але волонтерство відтягує ресурс із ринку професійних благодійних організацій, які вже мають відпрацьовані за роки процеси. Це не можна віднести до негативних наслідків, адже волонтерство допомагає країні, але воно також кидає новий виклик інституційному розвитку.

Читайте повну версію дослідження звертайте увагу на актуальні проблеми та розвивайтесь у тих напрямках, які цього найбільше потребують.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.