bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Об’єднані громади з семи областей підготували нові Бюджети для громадян
16.06.2020

Минуло два роки з того часу як об’єднані громади з семи областей України за супроводу експертів Громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» у рамках програми USAID DOBRE вперше в Україні показали усі видатки та доходи місцевих бюджетів простою та зрозумілою для громадян мовою. У 2018 році ці ОТГ розробили та розповсюдили інноваційний інструмент бюджетної інформації та залучення громадян до бюджетного процесу — Бюджет для громадян. Цього року вже досвідчені громади презентували нові БдГ, адже цей інструмент уже стає невід’ємним елементом суспільно-політичного й громадського життя в ОТГ. Що нового запропонували громади своїм жителям – у нашому огляді.

Серед основних трендів БдГ-2020 - використання місцевої айдентики (наприклад, Помічнянська громада, територією якої проходить залізниця, використала для пояснення бюджетних процесів відповідну тематику, Петриківська громада взяла за основу всесвітньо відомий петриківський розпис, а Лановецька ОТГ розмістила в буклеті світлини пам’яток архітектури); розміщення інформації про врахування пропозицій від жителів громад минулого року, що демонструє ефективність цього інструменту та його результати; оприлюднення інформації про виклики, які перед бюджетами громад поставила пандемія коронавірусу, адже БдГ функціонує як механізм спілкування про кошти і про поточні справи громади та став невід’ємною частиною життя ОТГ. Таким чином, щороку громади шукають кращих, цікавіших підходів до діалогу з жителями про бюджет, а крім того відображають у БдГ актуальні особливості кожного року.

Арбузинська ОТГ (Миколаївська область) створила БдГ у форматі двостороннього флаєру, розмістивши інформацію про бюджетний цикл, основні терміни та структуру витрачання бюджетних трансфертів.

Борщівська ОТГ (Тернопільська область) використала в оформленні буклету світлини з об’єктами громади та різноманітні інфографіки, за допомогою яких презентувала інформацію про зайнятість населення, джерела бюджетних доходів, основні напрямки видатків (за сферами), а також інформацію про проєкти-переможці Громадського бюджету. Також є інформація про те, як подати свої пропозиції до бюджету на 2021 рік.

Великокопанівська ОТГ (Херсонська область) інформує у буклеті, що БдГ громада розробила вже вдруге з метою впровадження відкритості та доступності бюджетної інформації, аби залучити жителів як активних учасників діалогу з владою. У виданні докладно пояснюється бюджетний цикл, термінологія, є схеми доходів, видатків та графік розподілу коштів бюджету розвитку.

Високопільська ОТГ (Херсонська область) візуалізувала БдГ у вигляді старовинного рукопису з ілюстраціями, детально розписавши структуру доходів і видатків, розподіл коштів за сферами та витрати на конкретні проєкти, реалізовані в громаді. Крім того, наприкінці буклету розміщено форму для подання пропозицій до бюджету-2021.

Вознесенська ОТГ (Миколаївська область) продовжила минулорічну ідею з ілюструванням Бюджету для громадян за допомогою казкової героїні – «бюджетної корови», яка допомагає читачам розібратися в особливостях бюджетного процесу. Ілюстрації доповнюють текстові пояснення, а також таблиці і схеми, які докладно інформують про доходи й витрати, а також пояснюють, у який саме спосіб жителі можуть долучитися до подання своїх пропозицій. Наприклад, інформацію про видатки проілюстровано жартівливим тестом за участю «бюджетної корови» - «Який вид спорту Вам підходить».

Дзвиняцька ОТГ (Івано-Франківська область) презентувала БдГ у вигляді бджолиного вулику та бджіл. Наприклад, доходи проілюстровано як внески «бджіл» - власних доходів, дотацій, субвенцій тощо до спільного «вулику» з «медом», тобто бюджетом. Так само «бджілки» демонструють видатки на освіту, культуру, медицину та інші сфери. Важливо, що в буклеті є інформація про те, які саме пропозиції жителів ОТГ врахували минулого року та які – не врахували, але можуть бути враховані цього року. Крім того, є докладні дані по видатках бюджету розвитку громади відповідно до стратегічних пріоритетів.

Дмитрівська ОТГ (Кіровоградська область) візуалізувала доходи бюджету як жмути сіна для умовної «кобили» та поінформувала жителів про те, які саме їх минулорічні пропозиції вдалося реалізувати. «Родзинкою» буклету є тематичний кросворд з питаннями про бюджет, реформи та місцеві реалії громади.

Зборівська ОТГ (Тернопільська область) розмістила в буклеті мапу громади, схему соціально-економічної бази та перелік всіх населених пунктів громади, а також діаграми з доходами й видатками. Крім того, є дані про розподіл бюджету розвитку, видатки на заклади освіти та порівняння витрат на одного учня. Наприкінці буклету розміщено фоторепортаж з минулорічного збору пропозицій громадян до бюджету, а також інформацію про те, які з них були враховані.

Золотниківська ОТГ (Тернопільська область) запропонувала для роз’яснення бюджетних реалій громади креативні піктограми, схематичне зображення джерел доходів і видатків, а окремими таблицями подано дані по видатках на сферу освіти.

Золочівська ОТГ (Харківська область) розмістила докладну інформацію про бюджетний процес, бюджетний цикл, терміни та графіки для ілюстрації структури доходів, видатків, бюджету розвитку громади тощо. Крім того, вперше в ОТГ цього року реалізують проєкти-переможці Громадського бюджету, яких обрали минулого року.

 

Лановецька ОТГ (Тернопільська область) використала в оформленні буклету чимало світлин про події у громаді, досягнення та фото визначних архітектурних споруд. Цікавою є докладна інформація про демографічну ситуацію в громаді та найбільші бюджетоутворюючі підприємства ОТГ. Враховані минулорічні пропозиції громадян до бюджету проілюстровані фотографіями із заходів щодо їх збору, а видатки й доходи бюджету громади презентовано у вигляді вінілових пластинок. Чимало фото ілюструють й реалізовані проєкти, зокрема у сфері ЖКГ. Крім того, є докладне пояснення того, як в ОТГ реалізують Громадський бюджет, які проєкти вже реалізували, а які здійснять цього року.

Ланчинська ОТГ (Івано-Франківська область) зобразила видатки бюджету у вигляді кольорів веселки, а доходи – як піктограми. Чимало уваги приділено пріоритетам розвитку ОТГ, витратам на заклади освіти, реалізованим та нереалізованим пропозиціям громадян, поданим минулого року до бюджету, а також проєктам, які вдалося втілити у життя у рамках бюджету розвитку.

Малинівська ОТГ (Харківська область) обрала для створення БдГ наглядні інфографіки, схеми та докладні текстові пояснення бюджетних процесів й інструкції для громадян про те, як вони можуть вплинути на бюджет своєї громади. Крім того, в буклеті повідомляється про те, що минулого року в ОТГ відбулась акція «Впливай на бюджет своєї громади!», під час якої зібрали понад 150 пропозиції до бюджету на 2020 рік, частину з яких вже реалізували.

Миколаївська ОТГ (Дніпропетровська область) взяла для зображення свого Бюджету для громадян казкового Супермена, а сам буклет виконано у стилістиці коміксів. Числові показники зібрано у таблицях, є детальна інформація про видатки на розвиток громади, а також перелік найбільших платників податків на території ОТГ.

Новопразька ОТГ (Кіровоградська область) використала для пояснення бюджетних процесів піктограми, таблиці та докладні пояснення термінів і особливостей наповнення бюджету ОТГ та здійснення видатків. Також у розділі про реалізацію пропозицій, поданих громадянами до бюджету, є світлини, що демонструють виконані роботи. Наприкінці буклету розміщено календар на рік.

Новорайська ОТГ (Херсонська область) взяла за основу для ілюстрації бюджетного процесу приготування бюджетного «борщу», до «казану» з яким вкидаються різноманітні «інгредієнти» - статті доходів. Розходи відповідно проілюстровано у вигляді тарілок, в які насипається готовий «борщ». Крім того, в буклеті є схеми, текстові пояснення, табличні дані з найважливішими показниками, а також форма пропозицій до проєкту бюджту-2021.

П’ядицька ОТГ (Івано-Франківська область) наочно продемонструвала надходження коштів до бюджету за допомогою зображення дощу, добрив, насіння тощо, які потрапляють на поле, а видатки – у вигляді готових «хлібопродуктів». Детально подано інформацію про видатки на сферу освіти (за навчальними закладами) та реалізовані пропозиції громадян, подані минулого року.

Петриківська ОТГ (Дніпропетровська область) використала для оформлення буклету елементи петриківського розпису, а також інфографіки, таблиці, піктограми для пояснення і деталізації бюджетної інформації. Крім того, наприкінці розміщено форму подання пропозицій для бюджету на 2021 рік та настінний календар.

Підволочиська ОТГ (Тернопільська область) опублікувала світлини визначних пам’яток на своїй території з їх описом, а також використала докладні інфографіки, схеми та таблиці для розуміння структури доходів і видатків. У буклеті також розміщено порівняння ефективності витрачання коштів з розрахунку на 1 учня місцевих шкіл, а також детальна структура видатків Підволочиської школи і ДНЗ. Крім того, опубліковано графік динаміки бюджетних видатків громади за останні чотири роки, реалізовані пропозиції громадян до бюджету, втілені проєкти – як за рахунок місцевого, так і державного бюджету, а також за сприяння донорських організацій.

Піщанська ОТГ (Дніпропетровська область) розмістила у буклеті мапу громади, визначні об’єкти, а структуру доходів і видатків продемонструвала за допомогою таблиць та графіків. Також за допомогою схем пояснюються всі етапи бюджетного циклу та пріоритети ОТГ. Наприкінці видання опубліковано перелік реалізованих проєктів-переможців Громадського бюджету і календар на 2021 рік.

Помічнянська ОТГ (Кіровоградська область) використала візуалізацію у вигляді залізниці для пояснення структуру бюджетних доходів, а також розмістила світлини для демонстрації досягнень громади і реалізованих проєктів. Наприкінці розміщено календар на наступний рік і місце для написання пропозиції до бюджету наступного року.

Смолінська ОТГ (Кіровоградська область) створила свій БдГ в альбомному форматі, розмістивши інформацію про бюджетний процес та пояснивши, як реалізували минулорічні пропозиції громадян та чому деякі лишилися нереалізованими. Дані про доходи, видатки, розподіл бюджетних коштів тощо презентовано у вигляді інфографік і таблиць. Також є календар на 2021 рік та місце для написання пропозицій до бюджету.

Станіславська ОТГ (Херсонська область) розмістила інформацію про соціально-економічний розвиток громади, її пріоритети, а за допомогою графіків продемонструвала джерела доходів і структуру видатків. Цікавою також є інформація про бюджет розвитку і про реалізовані пропозиції від громадян, отримані минулого року. Наприкінці буклету є форма заявки для подання пропозиції на 2021 рік.

Тавричанська ОТГ (Херсонська область) оприлюднила дані про найбільші бюджетоутворюючі підприємства громади, про місце ОТГ в загальноукраїнському рейтингу фінансової спроможності, а доходи і видатки бюджету в буклеті представлено у вигляді зрозумілих наочних графіків.

Тлумацька ОТГ (Івано-Франківська область) оформила структуру доходів у вигляді возів з мішками, які тягнуть до громади воли, а видатки – як зібраний врожай яблук. Крім того, для ілюстрування структури видатків використано піктограми й таблиці. Ще одна особливість брошури – доходи й видатки за 2019 рік по кожному населеному пункту ОТГ.

Хоростківська ОТГ (Тернопільська область) використала для оформлення буклету панорамне зображення громади та герб ОТГ. Для полегшення сприйняття інформації про доходи й видатки використано яскраві піктограми, таблиці і схематичні зображення. Крім того, опубліковано перелік проєктів, поданих до Громадського бюджету громади, які реалізують цього року.

Шевченківська ОТГ (Миколаївська область) розмістила докладну схему бюджетного циклу, короткий, але зрозумілий паспорт громади, основні пріоритети розвитку і перелік бюджетоутворюючих підприємств. Також є таблиці видатків, схема отримання доходів до бюджету й інформація про бюджет розвитку. Наприкінці розміщено форму для подання пропозиції до проєкту бюджету-2021.

Варто зазначити, що постійно зростає кількість громади, які розробляють БдГ самостійно, без підтримки Програми DOBRE. Зараз таких ініціативних ОТГ уже 17, причому п’ять громад свої Бюджети для громадян уже оприлюднили (Покровська, Галицинівська, Олександрівська, Прибужанівська, Вишневецька), решта перебувають у процесі створення (Бузька, Мостівська, Верхнянська, Старобогородчанська, Білоберізька, Печеніжинська, Нижньовербізька, Байковецька, Баштанська, Музиківська, Присиваська, Гусятинська).

А, наприклад, у Галицинівській об’єднаній громаді розробили незвичний формат бюджету для громадян: дані по доходах, видатках і основних напрямках фінансування, а також роз’яснення основних термінів і понять бюджетного процесу зібрали в одній відеопрезентації. 

Це показує, що інструмент приживається і буде використовуватись й надалі незалежно від донорської зацікавленості. У свою чергу, цей показник свідчить про стійкість результатів, досягненої завдяки зусиллям Громадського Партнерства.

Проєкт «Доброчесні громади» реалізується Громадським партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Комʼюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма USAID DOBRE спрямована на посилення місцевого самоврядування та створення кращих умов для розвитку ОТГ, підвищення рівня залученості громадян до прийняття рішень та забезпечення підзвітності та прозорості в громадському управлінні. Програма працює в 7 цільових областях: Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській та Тернопільській.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.