bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Тараканівській ОТГ успішно працює механізм запобігання конфлікту інтересів
17.06.2020

Із 2014 року в Україні розпочалася реформа децентралізації, яка, за різними оцінками, вважається найуспішнішою з українських реформ. Прозорість та ефективність в умовах децентралізації є візією проєкту «ДІЄМО», що виконується в Україні міжнародною організацією «Глобал Ком’юнітіз». Ця ініціатива спрямована на використання у громадах інструментів нагляду за коштами та ефективністю надання послуг в освіті та медицині. 

Тараканівська об’єднана територіальна громада Рівненської області бере участь у проєкті «ДІЄМО» та вже має успішні результати.

Так, у грудні 2019 року селищна голова Тараканівської ОТГ Наталія Сорочинська особистим прикладом вирішила показати, як має працювати порядок про запобігання конфлікту інтересів. Перед голосуванням селищної ради за проект рішення про визначення заробітної плати селищного голови, Сорочинська подала заяву про конфлікт інтересів та з метою його уникнення не брала участі в цьому голосуванні.

Порядок про конфлікт інтересів є одним із найважливіших інструментів прозорості та був ухвалений Тараканівською селищною радою в рамках проекту «ДІЄМО» - «Децентралізація приносить прозорість та ефективність в освіті та медицині». Крім успіхів з профілактиці корупції, положення про конфлікт інтересів дозволяє налагодити ефективніший процес взаємодії влади та громадськості.

Також ця громада вже створила не лише Піклувальну (Наглядову) раду (від 26 лютого 2002 року) для Тараканівського ліцею, а і сформувала її персональний склад.

Не оминула Тараканівська ОТГ і створення Бюджету для громадян. Це новий для України формат детального опису бюджетних процесів та докладного пояснення, як долучатися громадськості. Головна умова – донести інформацію доступно та просто про складні речі, допомогти кожному жителю громади зрозуміти порядок формування основного фінансового документу та усвідомити власну відповідальність за долю громади. Таким чином, Тараканівська ОТГ вже встигла надрукувати мальовничий Бюджет для громадян і на 2020 рік: http://tarakanivska.gromada.org.ua/bdg-2020-1590418906/?fbclid=IwAR1vfhnB5HNCaPntN6l-A1drIXFEYksm80kr9s-yCP4NYdAa8XrSvo9r42M

У Тараканівській ОТГ проживає 3377 людей, проте навіть у такій маленькій громаді мешканці бачать, що представники їхньої сільської влади утримуються від голосувань, які можуть нести їм вигоду. А це підвищує довіру до влади та активність громадян до впровадження власних ініціатив.

Виконавцем проєкту «Децентралізація приносить прозорість та ефективність в освіті та медицині» (ДІЄМО) є «Глобал Ком’юнітіз» разом з партнерами-виконавцями проєкту (Громадське партнерство «За прозорі місцеві бюджети!», CASE Ukraine), які співпрацюють з 20 ОТГ протягом 2 років: надаючи навчання та підтримку громадянам, засобам масової інформації та органам місцевого самоврядування.

Контакти

  • https://www.facebook.com/UCCCTUkraine/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.