bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Кочубеївська ОТГ: розвиток Антикорупційного еко-середовища під час ізоляції
14.06.2020

З першим вітерцем карантинного послаблення Кочубеївська громада, що розташована у Херсонській області, зробила наступний вагомий крок в антикорупційній політиці та створенні ефективного антикорупційного середовища. 24 квітня з метою запобігання та мінімізації корупційних правопорушень у діяльності Кочубеївської об’єднаної територіальної громади та створення дієвої системи протидії проявам корупції, Кочубеївська сільська рада затвердила Антикорупційну програму, строком на два роки. Затверджена програма узгоджена з реаліями громади та передбачає низку доцільних та дієвих заходів. Деякі з цих заходів заплановано реалізувати з залученням зовнішніх експертів, деякі більш бюрократизовані та мають прерогативу виконання виключно ОМС громади.
 

Від обговорення до затвердження. Корупція – явище не унікальне, проте має безліч «персоналізованих» особливостей у проявах в тій чи іншій громаді. Створення антикорупційного середовища передбачає використання певного базису, закладеного у Законах України «Про засади державної антикорупційної політики в Україні», «Про запобігання корупції» та Державній програмі щодо реалізації засад державної антикорупційної політики в Україні. Проте ефективність середовища відповідає тому, наскільки якісно враховано місцеві особливості. Для виявлення таких особливостей, у громаді було проведене обговорення з експертами регіонального Ресурсного центру з розвитку місцевої демократії. Результатом заходу стала фіналізація  проекту Антикорупційної програми,  яка не тільки  ввібрала в себе найкращі напрацювання та практики в крані, та ще й має актуальні для громади акценти.

 

Передбачені програмою заходи можна вважати серцем антикорупційного середовища. Власне, їх у програмі сорок вісім та розподілені вони на чотири групи. 

 

Перша група заходів відповідає за забезпечення прозорості та відкритості діяльності органів місцевого самоврядування. До неї увійшло вісім завдань, що вирішують питання закріплення та дотримання (на постійній основі) вимог й рекомендацій щодо повного інформування про діяльність сільської ради та її органів. Тобто, сприяють висвітлення проектів рішень, самих рішень; стимулюють максимальне застосування інструментів демократії участі, забезпечення постійної комунікації між посадовцями та депутатами з одного боку, й громадянами з іншого, шляхом введення регулярного прийому та звітувань. Ці заходи передбачають відповідні зміни до Статуту громаду, та введення окремих положень, наприклад про депутатські звіти та прийоми.

 

Друга група заходів має назву «Запобігання корупції» та містить два основних заходи – «Протидія корупції в діяльності службових осіб ради та депутатів ОТГ», «Усунення корупціогенних чинників у процедурах публічних закупівель», котрі в свою чергу реалізуються завдяки тридцяти трьома завданнями. Контроль за реалізацією покладено на постійну комісію з питань прав людини, законності та депутатської діяльності. Враховуючи важливість питання, закупівлі було винесено у окремий «під-напрям», мета якого – врегулювання звітів про укладені договори (з додаванням первинної документації), звітування на порталі незалежно від суми закупівлі, оприлюднення річних планів закупівель тощо.

Дві останніх групи«Забезпечення формування негативного ставлення до корупції, викорінення випадків корупційних явищ» та «Забезпечення підвищення рівня профільних знань посадовців громади» - спрямованні здебільшого на проведення навчально-просвітницької діяльності як для мешканців, так і посадовців громади.
Саме цю нішу планується закрити з залученням зовнішніх експертів, у тому числі експертів регіонального Ресурсного центру з розвитку місцевої демократії, для допомоги у проведенню «антикорупційних лікбезів» для широких верст населення громади.

Незважаючи на складну епідеміологічну ситуацію в країні, тема протидії корупції залишилась актуальною. Нажаль, чи на щастя – покаже час. А зараз, Кочубеївській громаді залишається лише запускати превентивні механізми стримування та перешкоджання проявам корупціогенних чинників. Маркером розуміння громадою важливості таких кроків є затвердження програми та попереднє погодження просвітницьких заходів.  Які ми з превеликою радістю проведемо! Але це вже після того, як в Україні знімуть запобіжні карантинні заходи.

Діяльність проходить в рамках проекту Центру Доброчин «Сприяння антикорупційній реформі на місцевому рівні в Україні», що виконується за фінансової підтримки Програми МАТРА Посольства Королівства Нідерланди та у партнерстві з Мережею Ресурсних центрів з розвитку місцевої демократії.

Партнери: Волинський Інститут Права (Волинська область), Центр Громадської Адвокатури (Львівська область), Асоціація сприяння самоорганізації населення (Одеська область), Фонд Розвитку міста Миколаєва (Миколаївська область), Причорноморський Центр Політичних і Соціальних досліджень (Херсонська область), Громадська Ініціатива Луганщини (Луганська область) та Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики (Дніпропетровська область).

Контакти

  • 0-999-508-666

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.