bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Фонд Східна Європа спільно із сімейними психологами видав друком книжку про сімейне відновлення
01.06.2020

Фонд Східна Європа у партнерстві з Київським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді презентує книжку «Батьки повертаються з війни», яка пояснює дітям військових переживання їхніх батьків по поверненню з фронту.

Видання розробив авторський колектив сімейних та дитячих психологів, які вже понад п’ять років працюють із військовими та їхніми близькими. Книжка стала підсумком практичних занять, групових зустрічей, телефонних консультацій та ввібрала в себе історії тисячі хлопців і дівчат, батьки-ветерани яких повернулись із зони АТО/ООС. 

Почуті дитячі історії автори узагальнили в розповіді головного героя – Богдана. Разом зі своєю сестрою Євою та мамою він чекає на повернення батька, а згодом – намагається зрозуміти, що сталося, збагнути емоції дорослих та власні.

За словами програмної директорки Фонду Східна Європа Наталії Слинько: «В Україні, на відміну від інших країн світу, поки недостатньо літератури для дітей на тему бойових дій та повернення батьків зі служби. Ця книжка – чи не перша серед таких. Військові тато чи мама можуть мати ПТСР, поводитись, на думку дітей, “дивно”. Емоційно це може доволі гостро травмувати, бо самостійно діти часто не знаходять пояснень такої поведінки. Книжка та психологи можуть допомогти».

Окрім історії головних героїв, яка зображує ракурс сприйняття воєнних подій дітьми, книжка містить практичні вправи, поради, завдання – те, що може сприяти емоційному возз’єднанню сім’ї. 

Автори наголошують: «Після повернення з війни потрібно повертатися і до мирного життя. Це – непросто… Повсякдення не вимагає героїзму, але потребує мужності, виваженості й терпіння». 

Книжка розрахована передусім на роботу сім’ї з психологом або соціальним робітником, який опікується цією сім’єю. Фактично це – посібник із набором інструментів для фахівця, що допоможе у подоланні труднощів родині, яка переживає нелегкий період. 

Незважаючи на те, що розробники намагались максимально врахувати досвід різних сімей, родини ветеранів АТО/ООС дуже різні, тому деякі ситуації не були включені в книжку. Так, деякі сім’ї не дочекались батька або матері зі служби: станом на травень 2020-го в Україні – більше 4 000 загиблих військових від 2014 року. Десятки тисяч солдатів зазнали поранень та отримали інвалідність на фронті – у таких сім’ях діти потребують окремої комплексної психолого-соціальної підтримки. 

З огляду на це, Фонд Східна Європа планує поширювати друковані примірники саме через фахівців, які мають профільну освіту, досвід роботи із сім’ями у складних життєвих обставинах – та зможуть передати книжку саме тій родині, якій вона насправді допоможе. Електронну версію можна скачати за посиланням: https://bit.ly/3gjcJu1 

Книжка була розроблена Фондом Східна Європа у межах проєкту «All4One: комплексна програма психологічної та менторської підтримки ветеранів», що виконується Фондом Східна Європа за підтримки Посольства Великої Британії в Україні.

Фонд Східна Європа

Контакти

  • https://eef.org.ua

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.