bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чи відбулось порушення правил карантину під час торгівлі в Бахмуті?
21.05.2020

В березні 2020 року до відділу «Бахмутське бюро правової допомоги» Краматорського МЦ з надання БВПД звернувся клієнт. Суть його питання полягала в представництві його інтересів в суді в справі про адміністративне правопорушення.

Справа про адміністративне правопорушення полягала в тому, що 19.03.2020 року о 08 годині 00 хв. певна особа в місті Бахмуті продовжувала торгівлю з продажу побутових товарів на ринку, не припинила роботу та здійснювала торгівлю товарів, чим порушила вимоги п.п. 3 п.2 Постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 року № 211. Вказано, що своїми діями особа вчинила адміністративне правопорушення, передбачене ч.1 ст.443 КУпАП.

Вивчивши адміністративний матеріал, уповноважений працівник відділу, Оксана Болотюк, прийшла до висновку, що в даному випадку справа про адміністративне правопорушення має бути закрита судом з наступних підстав.

Особа, яку викликано до суду та особа, яка вказана в адміністративному матеріалі є різними особами, через те, що по-батькові цих осіб та рік їх народження не співпадають. Особисті дані особи в протоколі зазначені неправильно: згідно пенсійного посвідчення це одна, згідно протоколу про адміністративне правопорушення – інша особа. З іншої сторони до адміністративного протоколу додано докази у вигляді фотографій з місця адміністративного правопорушення та пояснення особи, яку притягають до адміністративної відповідальності. В судовому засідання клієнт вказав, що він не торгував побутовими товарами на ринку, а лише перебував на ринку.

Відповідно до п.9 Інструкції з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення в органах поліції, затвердженої Наказом Міністерства внутрішніх справ України від 06.11.2015  № 1376 (надалі – Інструкція):  «При складанні протоколу про адміністративне правопорушення в ньому зазначаються, зокрема, у графі «склав цей протокол про те, що громадянин(ка)» - прізвище, ім’я та по батькові особи, яка притягається до адміністративної відповідальності (повністю, без скорочень)».

Відповідно до статті 256 Кодексу України про адміністративні правопорушення у протоколі про адміністративне правопорушення зазначаються, зокрема: дата і місце його складення, посада, прізвище, ім’я, по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності (у разі її виявлення).

Обов’язок щодо належного складення протоколу про адміністративне правопорушення, який в порядку ст. 251 КУпАП є одним із доказів в справі про адміністративне правопорушення, та надання доказів на підтвердження викладених в протоколі відомостей, покладається на особу, яка має право складати відповідний протокол, та не може бути перекладено на суд.

Відповідно до п.7 Інструкції: «Не допускаються закреслення чи виправлення відомостей, що заносяться до протоколу про адміністративне правопорушення, а також унесення додаткових записів після того, як протокол про адміністративне правопорушення підписано особою, стосовно якої його складено».

Відповідно до ст.278 КУпАП: «Орган (посадова особа) при підготовці до розгляду справи про адміністративне правопорушення вирішує такі питання: зокрема, чи правильно складено протокол та інші матеріали справи про адміністративне правопорушення».

Згідно ст.247 КУпАП: «Провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю за таких обставин, зокрема, через відсутність події і складу адміністративного правопорушення». В свою чергу, склад правопорушення складають об’єкт, об’єктивна сторона, суб’єкт і суб’єктивна сторона. Суб’єкт правопорушення - це індивід чи колектив людей. Індивідуальний суб’єкт - фізична особа, яка є осудною і досягла певного віку. Відсутність хоча б одного з елементів складу правопорушення призводить до відсутності самого складу правопорушення.

14.05.2020 року Артемівським міськрайонним судом Донецької області було прийнято постанову про закриття провадження у справі про притягнення клієнта до адміністративної відповідальності за ст.443 у зв’язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення.

В мотивувальній частині свого рішення суд зазначає, що: «європейський суд з прав людини поширює стандарти, які встановлює Конвенція для кримінального провадження, на провадження у справах про адміністративні правопорушення. Наприклад, у справах «Лучанінова проти України» (рішення від 09 червня 2011 року, заява № 16347/02), «Малофєєва проти Росії» (заява № 36673/04), «Карелін проти Росії» (рішення від 20 вересня 2016 року, заява № 926/08). При цьому ЄСПЛ робить висновок, що суд не має права самостійно редагувати фабулу правопорушення, відображену в протоколі, яка, по суті, становить виклад обвинувачення у вчиненні певного правопорушення, винуватість у скоєнні якого певною особою має доводитись в суді; суд також не має права самостійно відшукувати докази винуватості особи у вчиненні правопорушення. Адже діючи таким чином, суд неминуче перебиратиме на себе функції обвинувача, позбавляючись статусу незалежного органу правосуддя, що є порушенням ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод».

Суд не вважає за можливе повертати проткол про адміністративне правопорушення на дооформлення, тому що до нього заборонено вносити певні виправлення.

Крім того, судом було вказано, що до матеріалів справи не долучено доказів того, що клієнт є суб’єктом господарювання, роботу якого заборонено та доказів того, що клієнт здійснював прийом відвідувачів і яких саме.

У разі виникнення правових питань Ви маєте право звернутись до найближчого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (посилання на контакти центрів - https://www.legalaid.gov.ua/tsentry/), зателефонувати на безкоштовний номер системи безоплатної правової допомоги - 0 800 213 103,  поставити запитання в месенджер ФБ-сторінки: https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid/ , прочитати правову інформацію на телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога» https://t.me/ualegalaid, обговорити її у чаті - https://t.me/ualegalaidchat, поставити запитання у приватному чаті системи БПД у Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html, поставити запитання у приватному чаті системи БПД у Вайбер http://legalaid.gov.ua/viber.html, скористатись правничою вікіпедією WikiLegalAid - https://wiki.legalaid.gov.ua.

 

Контакти

  • 050-527-39-81

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.