bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Що таке «Smart City» і як виглядає в українських реаліях?
24.04.2020

Smart City або «розумне місто» – поняття, яке трактується по-різному. Хтось сприймає це як місто з гарними економічними показниками, із прогресивним містобудуванням, для когось важливими є наявність сонячних батарей на будівлі міськради та Wi-Fi у тролейбусах, а хтось асоціює з роботами та летючими автомобілями в міській інфраструктурі.

Smart-рецепти

Якщо шукати в Google, як зробити своє місто smart, то відповідь на це питання ви навряд чи знайдете. Немає ідеальної та остаточно затвердженої концепції. Кожне місто має свої особливості, виклики та проблеми, для вирішення яких відповідно розробляють і запроваджують різні інструменти.

А де можна підглянути досвід?

У наші дні концепція «розумного міста» стає актуальнішою щодня. У різних формах вона реалізована або реалізовується у 2500 містах світу.

Існує два варіанти створення Smart City:

-          перший – це створення «розумного міста» із нуля. Тобто будівництво міста з урахування концепції Smart City. Приклади: Масдар (ОАЕ), Сонгдо (Південна Корея);

-          другий варіант – поступове впровадження розумних технологій у вже сформовані міські системи. Очікувано – найпоширеніший спосіб.

Кожне місто обирає та визначає напрямки smart-розвитку самостійно. Багато уваги та зацікавлення викликає Амстердам, який, до речі, входить у п’ятірку кращих «розумних міст» світу. Він розпочав smart-історію у 2009 році, коли влада зосередилася на проблемах збереження енергії та зменшення викидів CO2, а з часом кількість напрямків зросла. Завдяки інноваційним підходам у багатьох сферах, Амстердам може похизуватися розвитком технологій, покращенням фінансових показників, рівня послуг і загального рівня культури.

Випробуваних та успішних розумних технологій, які можна перейняти та впровадити в містах, існує безліч. Їхня користь не викликає сумнівів. До прикладу:

-          мережі сінгапурських smart-стоянок реєструють кількість та розміщення автомобілів, відправляючи у додаток дані про вільні місця;

-          у Барселоні діють розумна система поливу води, мережа «розумних» сміттєвих баків;

-          мобільний додаток Dubai Polis допомагає містянам сплачувати штрафи онлайн і повідомляти про правопорушення.

А як smart-справи в Україні?

Із урахуванням світового досвіду, в останні роки розпочалося впровадження як повних концепцій «розумного міста», так і окремих інструментів в деяких містах України.  Київ, Івано-Франківськ, Львів, Запоріжжя, Дрогобич… Тепер і Полтава у smart-темі.

Столична історія Kyiv Smart City розпочалась у 2015 та 5 років активно змінює підходи в управлінні та реалізації сервісів. Запроваджено «Картку киянина», онлайн-петиції, запис на прийом до лікаря, запис дитини до закладів дошкільної освіти, забезпечено діяльність міської системи відеоспостереження з системою розпізнавання облич, номерів автомобілів та багато іншого.

На якому етапі Полтава?

При міській раді у 2019 році було створено робочу групу, до якої увійшли громадські активісти, представники бізнесу, влади та небайдужі полтавці. Це прояв діяльності «золотого трикутника партнерства», де активно взаємодіють влада, бізнес, громада. Разом сформували концепцію Poltava Smart City. Визначили загальне бачення, візію, специфіку, сфери та напрямки для трансформації Полтави у цифрове, інноваційне та прогресивне місто. Це лише перші кроки, це закладена основа, котра змінюватиметься на вимогу часу.

Обрали основні сфери та напрямки трансформації:

-          Е-демократія та управління містом;

-          Освіта;

-          Медицина;

-          Екологія;

-          Житлово-комунальне господарство;

-          Міська мобільність;

-          Безпека;

-          Туризм;

-          Інвестиції та бізнес.

Зараз команда Інституту аналітики та адвокації реалізовує першу версію Poltava Smart City. Разом із експертами розробляємо інструменти системи – веб-портал і додаток «E-Poltava». Далі версії екосистеми оновлюватимуть і додаватимуть нові функції.

Запускаємо механізм і незворотні процеси. Надалі ці напрямки можна та необхідно буде доповнювати, розширювати, адаптовувати відповідно до потреби міської інфраструктури, потреб містян. Показуємо щоденні переваги та можливості.

Це сервіси, які змінять розвиток всіх вищезазначених напрямків, спростять комунікацію з владою і вже в 2020 році полтавці зможуть відчути на собі ефект перших елементів Smart City, як концепції управління.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.