bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Зі змінами до законодавства колегіальні органи ОМС зможуть проводити засідання дистанційно
31.03.2020

Парламент врахував деякі пропозиції органів місцевого самоврядування у змінах до Податкового кодексу та унормував дистанційні засідання колегіальних органів місцевого самоврядування. 

30 березня Верховна Рада України на позачерговому засіданні прийняла Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)” (законопроєкт №3275).

Цим Законом, зокрема, вносяться зміни до положень закону про місцеве самоврядування. 

Відтепер стали можливими організація та проведення у виняткових випадках дистанційних засідань колегіальних органів місцевого самоврядування. Раніше Асоціація вже надала пропозиції законодавчих змін щодо дистанційного проведення засідань місцевих рад та розробила відповідні Методичні рекомендації для проведення дистанційних засідань”, - коментують експерти Асоціації міст. 

Фахівці з децентралізації та місцевого самоврядування вітають таке рішення як таке, що допоможе органам місцевого самоврядування ефективно організувати роботу в умовах обмежувальних заходів, пов’язаних з загрозою поширення коронавірусу. 

Крім цього, закон передбачає внесення змін до Податкового кодексу України. Так, уточнюються норми, якими органи місцевого самоврядування були позбавлені надходжень до своїх бюджетів від плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за березень та квітень 2020 року.

Прийнятим Законом передбачено:

- платники не сплачують ці податки лише за один місяць – березень

- платежі за квітень мають бути сплачені до 30 червня. 

Завдяки цьому будуть зменшені наполовину очікувані втрати місцевих бюджетів.

Нагадаємо, АМУ пропонувала дозволити органам місцевого самоврядування без обмежень по термінам (що встановлені чинним законодавством) приймати рішення, вносити зміни до вже прийнятих рішень, встановлювати пільги по усіх місцевих податках та зборах.

Отже, Верховна Рада України певною мірою врахувала пропозиції Асоціації міст України до законопроєкту 3275, однак, на жаль, більша частина пропозицій не була взята до уваги.

Місцеві бюджети матимуть некомпенсовані втрати через рішення, прийняті державою, і це є прямим порушенням прав місцевого самоврядування”, - наголошують аналітики Асоціації міст. 

___________ 

Миколаївське РВ АМУ 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.