bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У громаді на Луганщині вперше в Україні створили піклувальні ради при всіх навчальних закладах
18.03.2020

У Троїцькій об’єднаній громаді цього року депутати ухвалили рішення про створення п’ятнадцяти піклувальних рад при навчальних закладах. Це перша ОТГ в Україні, де вирішили реалізувати такий антикорупційний інструмент в усіх закладах освіти. Про це повідомляє Громадське партнерство «За прозорі місцеві бюджети!», яке реалізує проєкт «Децентралізація приносить прозорість та ефективність в освіті та медицині».

Як пояснив Павло Пущенко, координатор проєкту «Децентралізація приносить прозорість та ефективність в освіті та медицині» в Луганській області, який допомагає громаді реалізувати цю ініціативу, кожна громада самостійно вирішує, в якому форматі створювати громадські ради при закладах освіти.

«В одних ОТГ це може бути одна піклувальна рада для всіх освітніх закладів, у інших громадах – для кожної установи своя рада. Головною метою  створення піклувальних  рад при закладах освіти  є залучення широкої громадськості до  вирішення питань у сфері освіти.  В Троїцькій громаді вирішили створити піклувальні ради при всіх освітніх закладах громади, адже так буде зручніше та більше ефективно. Річ у тому, що громада велика, має 39 населених пункти та розгалужену мережу  освітніх закладів. Відповідно об’єднати інтереси всіх навчальних установ в одній громадській раді було б важко», - розповів експерт.

У свою чергу, представниця Троїцької ОТГ Оксана Ільмінська зазначила, що в невеликих селах, де є і школа, і дитсадок, створили одну піклувальну раду. До складу рад включили виконуючих обов’язки старост, депутатів, які часто водночас є й керівниками місцевих підприємств і закладів, а також батьків. До складу найменшої раді входять п’ятеро осіб, найбільша піклувальна рада - в опорному навчальному закладі – складається з 13 членів.

«Піклувальні ради якраз розпочинають роботу. Зараз на часі – брати участь у різних проєктах, подавати грантові заявки тощо. Піклувальні ради будуть працювати в напрямку підвищення ефективності фінансування освітніх закладів, наголос буде на соціальних громадських проєктах. Наприклад, у нас уже працює бюджет участі, і нам би хотілося, щоб ради допомагали дітям активно долучатися до написання проєктних заявок, адже наш бюджет участі передбачає віковий ценз 14 років. І ще хотілося б, щоб керівництво закладів освіт звертало увагу на потребу дітей і батьків, і через піклувальні ради це буде робити легше і ефективніше», - впевнена О. Ільмінська.

Зазначимо, що всього в межах проєкту «Діємо» планується створити та організувати діяльність щонайменше 19 наглядових, піклувальних або опікунських рад в 19 громадах.

Проєкт «ДІЄМО» реалізується міжнародною організацією Глобал Комʼюнітіз (Global Communities) спільно з Громадським партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» та CASE Україна. Проект спрямований на підвищення прозорості у галузях охорони здоров’я та освіти, як двох ключових сфер, у яких  громадяни особливо стурбовані поширенням корупції, шляхом використання у громадах інструментів нагляду за коштами та ефективністю надання послуг в освіті та медицині, посилення співпраці мешканців та влади, залучення громадян до прийняття рішень та зниження корупційних ризиків.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.