bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Дорожня карта реформ для ОГС: які правові зміни необхідні громадському сектору
27.02.2020

26 лютого у Києві відбулася презентація “Концепція створення Дорожньої карти реформ правового середовища громадянського суспільства України”. Публічний захід у дискусійному форматі мав на меті залучити як громадський сектор, так і представників органів влади до створення Дорожньої карти – аналітично-візійного документа, присвяченого реформуванню і покращенню правового середовища для організацій громадянського суспільства. 

Подію організував Центр демократії та верховенства права у рамках проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, який реалізовується спільно у Консорціумі з ІСАР Єднання та Українським незалежним центру політичних досліджень (УНЦПД) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (АМР США). Участь у заході взяли представники ОГС, донорської спільноти, органів влади та експертної спільноти.

   

Громадські організації це рушійна сила реформ в Україні. Хочу зазначити, що  мета проєкту це покращити середовище діяльності громадянського суспільства та зміцнити інституційну спроможність організацій громадянського суспільства для підвищення самозарадності громадянського сектору в Україні” – привітала присутніх Тетяна Сіра, керівник програм з розвитку громадянського суспільства та політичних процесів Агентства США з міжнародного розвитку.

Так, під час заходу експерти презентували ідею Дорожньої карти реформ правового середовища та напрями, за якими вона буде створюватися. У другій частині заходу учасники працювали у групах, присвячених конкретним восьми напрямам правових змін. Таких, як:

  • правовий статус, реєстрація і припинення ОГС;
  • оподаткування ОГС і благодійної діяльності;
  • державна фінансова підтримка ОГС;
  • залучення ОГС до соціальних послуг і соціальне підприємництво;
  • розвиток волонтерської діяльності; 
  • участь громадськості у формуванні та реалізації владних рішень;
  • державна політика сприяння розвитку громадянського суспільства; 
  • безпека активістів і ОГС.

За підсумками обговорень, представники груп коротко презентували наявні проблеми сектору у вищезазначених сферах. Зокрема, представники громадського сектору висунули на обговорення включення до Дорожньої карти питання спрощення процесів реєстрації ОГС (у тому числі повноцінне функціонування онлайн-реєстрації); складності надмірної банківської звітності ОГС; оновлення механізму податкової знижки для користувачів і запровадження механізму відсоткової філантропії на національному рівні; об’єднання наявних інформаційних ресурсів щодо моніторингу нападів на громадських активістів та створення єдиного державного ресурсу систематизації таких нападів та їх моніторингу; підвищення рівня освіченості та поінформованості громадськості про всі інструменти участі громадськості у формуванні та реалізації владних рішень і багато інших, які увійдуть у майбутню Дорожню карту. 

Така Дорожня карта буде спільним документом із конкретними проєктами рішень правових прогалин, які підтримуватимуть більшість організацій громадянського суспільства, зазначив Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права. “Нам дуже важливо напрацювати документ, який буде спільним планом дій для організацій громадянського суспільства. Разом ми добре розуміємо що відбувається в усьому секторі, а завдяки включенню до обговорення представників з регіонів можемо створити дійсно якісний всеохоплюючий документ. Якщо ми напрацюємо ефективний план, держава буде зацікавлена взяти його за основу для своєї стратегії. Я вважаю, що у нас гарні стартові можливості.”, – вказав директор ЦЕДЕМ.

Тарас Шевченко додав, що організації громадянського суспільства мають співпрацювати з державними органами у процесі роботи над документом.

Запланована Дорожня карта реформ правового середовища стане впливовим інструментом для розвитку громадянського суспільства, вказав Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР Єднання. “Як три організації, які об’єдналися в консорціум, ми розбудовуємо проєкт у повній інклюзії всіх зацікавлених сторін. Наша мета – разом імплементувати зміни і надати сектору свій шлях до самозарадності: не тільки фінансової, а й організаційної. Сьогодні ми продовжуємо формувати візію спільних дій на п’ять років. Маємо впливати на систему змін разом, адже, якщо ГО мають сприятливе середовище, ми можемо розраховувати на сталість громадського сектору”, – наголосив він.

За словами Світлани Конончук, виконавчого директора Українського незалежного центру політичних досліджень, саме сприятливе правове середовище допоможе громадському сектору розвиватися. “Сьогодні ми закладаємо основу, адже вперше йдеться про підтримку всього сектору. Він має стати сильним як бізнес та впливовим як держава. Я задоволена рівнем, який ми маємо сьогодні. Нам всім випала честь стати лідерами нової філософії розбудови громадського сектору у державі, яка лише розвивається”, наголосила експертка.

Під час дискусії Максим Лациба, координатор проєктів Українського незалежного центру політичних досліджень, вказав, що Дорожня карта має стати дороговказом спільних дій для громадянського суспільства. Учасники ініціативи вже сформували бачення основних цілей. Зокрема, планують:

  • Визначити основні проблеми громадського сектору;
  • Визначити необхідні зміни до законодавства або ж зміни в адміністративних практиках;
  • Виробити і адвокатувати позитивні законодавчі зміни для ОГС – для цього необхідні спільні зусилля громадського сектору.

За підсумками презентації більшість учасників висловила бажання працювати безпосередньо у робочих групах над розробкою документу, а в подальшому адвокатувати його прийняті позиції та реалізувати у законодавстві України.

Проведення цієї публічної презентації стало можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (АМР США) в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України». Центр демократії та верховенства права несе повну відповідальність за зміст, який може не відображати поглядів АМР США або Уряду Сполучених Штатів Америки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.