bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Смідинська громада долучилася до антикорупційного проєкту
25.02.2020

«Корупція» - слово, яке в пересічного Українця викликає багато питань, міркувань та емоцій. За результатами дослідження «Індексу сприйняття корупції», що проводила міжнародна організація Transparency International  у 2019 році, Україна набрала 30 балів зі ста можливих (на два менше, ніж у 2018-му)  і посіла 120-е місце. Поруч з нами у рейтингу - Киргизстан, Азербайджан та Джибуті. 

Водночас, варто пам’ятати, що українське законодавство до поняття «корупції» відносить не лише отримання неправомірної вигоди, а й порушення, заповнення декларацій та вимог щодо конфлікту інтересів. Тому, випадки, коли до переліку “страшних корупціонерів” потрапляють посадовці, які не знають профільного законодавства, непоодинокі.

В у мовах, коли у центральної влади немає ні належних ресурсів, ні коштів для антикорупційного просвітництва в регіонах, на допомогу місцевому самоврядуванню приходять громадські активісти. Так, ініціатива «Сприяння антикорупційній реформі на місцевому рівні в Україні», що реалізовується громадською організацією «Доброчин» у партнерстві з Мережею Ресурсних центрів з розвитку місцевої демократії, має на меті не лише інформування посадовців, а й вдосконалення місцевих антикорупційних документів. 

Проєкт реалізовується у Волинській, Львівській, Чернігівській, Одеській, Миколаївській,  Херсонській, Дніпропетровській та Луганській областях. На Волині до цієї ініціативи залучили Смідинську громаду.

«Ця ОТГ – єдина, яка зголосилася до участі в цьому проєкті. Рада, що тут не злякалися “страшного” словосполучення «антикорупційне законодавство» та готові до вдосконалення місцевих нормативних документів у даному напрямку», - зазначає керівниця Волинського Інституту Права (партнерської організації проєкту) Ірина Гайдучик.

Перша зустріч в рамках вищезгаданої ініціативи відбулася у вівторок, 18 лютого, в Смідині. Під час заходу, присутні посадовці змогли поспілкуватися з профільною експерткою, головою ГО «Центр громадської адвокатури» Тетяною Яцків та більше дізнатися про те, що буде реалізовано в рамках цього проєкту.

«Розробка та прийняття антикорупційних документів стала хорошою практикою для ОТГ, яка дозволяє якісно відрізнятися громаді як такій, що прагне забезпечити впровадження передбачених законодавством заходів. Участь в таких ініціативах сприяє не тільки покращенню підзвітності, прозорості та відповідальному управлінню, а й формуванню позитивному іміджу для потенційних інвесторів та донорів», - зазначила Тетяна Яцків.

В рамках проєкту, у Смідинській громаді передбачено проведення майстер-класів, дискусії, презентаційних заходів і, як результат, розробка програми заходів запобігання корупції та роботи із конфліктом інтересів. 

Діяльність проходить в рамках проекту Центру Доброчин «Сприяння антикорупційній реформі на місцевому рівні в Україні», що виконується за фінансової підтримки Програми МАТРА Посольства Королівства Нідерланди та у партнерстві з Мережею* Ресурсних центрів з розвитку місцевої демократії. 

*Волинський Інститут Права (Волинська область), Центр Громадської Адвокатури (Львівська область), Асоціація сприяння самоорганізації населення (Одеська область), Фонд Розвитку міста Миколаєва (Миколаївська область), Причорноморський Центр Політичних і Соціальних досліджень (Херсонська область), Громадська Ініціатива Луганщини (Луганська область), Центр «Доброчин» (Чернігівська область), Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики (Дніпропетровська область).

Контакти

  • Контактна особа: Ірина Гайдучик
  • 095-64-54-655 [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.