bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Вибух молодіжних ініціатив у Великокопанівській громаді
29.12.2019

У Великокопанівській ОТГ, що на Херсонщині, вперше втілюватимуть у життя п’ять молодіжних ініціатив, що знайшли підтримку з боку представників місцевого самоврядування.

Таке досягнення стало результатом реалізації проекту «Великі можливості» громадської організації «АКТИВНА ЖІНКА».

Команда проекту провела неформальні зустрічі молоді, жителів різних населених пунктів Великокопанівської громади із посадовцями сільської ради та громадськими діячами. Дискусії у рамках зустрічей дозволили молоді знайти однодумців, об’єднатися, підвищити рівень обізнаності про механізми участі громадян і презентувати власне бачення розвитку громади.

Зустріч з молоддю

Уже два роки поспіль Великокопанівська сільська рада оголошує конкурс проектів поміж вчителів та старшокласників шкіл громади. За цей час вчителі участі у конкурсі не брали, а учні написали та подали на конкурс тільки 6 проектів, з яких 4 підтримано.

У 2019 році команда громадської організації «Активна жінка» допомогла змінити ситуацію. Протягом двох місяців спеціалісти разом із молоддю провели ярмарки ідей, ігри «Світ громад» і «Моя громада», здійснили ознайомчий візит до Херсону у громадський простір та організували командний тімбілдінг. Під час численних заходів пояснювали, наскільки важлива участь молоді у житті громади.

Ознайомчий візит

Тімбілдінг

Зустріч з молоддю

Круглий стіл за участю молоді та сільського голови

 

Хлопці та дівчата одразу долучились до цікавої діяльності: підготували проекти із власної ініціативи і зі своїм баченням вирішення означених проблем громади. Одразу 5 із 19-ти ініціатив, представлені молодими учасниками проекту під час «круглого столу» із сільським головою Валентиною Костенко, знайшли підтримку та часткове фінансування на подальше впровадження.

Зустріч із сільським головою

Тож, уже зовсім скоро у Великих Копанях відбудеться озеленення села і Фестиваль спорту за участю мешканців усіх населених пунктів громади, в Абрикосівці буде покращено благоустрій паркової зони, а у Добросіллі буде створено публічний простір «Urban D-Club» та запроваджено роздільний збір відходів. Всі ініціативи втілюватиме у життя молодь із сіл Великі Копані, Добросілля та селища Абрикосівка за підтримки сільської ради.

Посилання

Вікторія Лихацька, авторка екологічного проекту, наголошує: «Зважаючи на забрудненість навколишнього середовища, сортування сміття має бути для людей, як звичка щоденно чистити зуби або мити руки! Це треба було починати робити ще набагато раніше. Ми повинні турбуватися про майбутнє нашої планети».

Найактивнішими молодими учасниками та учасницями проекту «Великі можливості» стали Дарина Мацюк, Сергій Волокітін, Карина Кагальняк, Імшеницька Наталя, Едгар Смоян, Анастасія Краснопер, Євгенія Овсієнко, Наталія Овсієнко, Катерина Пономаренко, Андрій Пономаренко, Вікторія Лихацька, Сергій Лихацький, Владислав Номировський, Альона Шрамко, Ірина Багдасар’ян та Юлія Майструк. Вони отримали подяки від сільського голови за активну громадську позицію, небайдужість до розбудови рідного села та позитивний вплив на розвиток Великокопанівської ОТГ.

Відзначення найактивніших молодих лідерів

Проект завершився, але не минає його позитивний вплив на громаду, на молодих людей, які стають більш активними та відповідальними за стан справ у спільному домі. Учасники проекту більше дізналися про джерела надходження коштів до бюджету та на що їх витрачають в громаді, поспілкувалися із представниками місцевої влади та активістами, дізналися про механізми взаємодії з владою.

Набуті знання молодь застосовуватиме під час розробки нових власних ідей. Так, молоді лідери уже підготували звернення до державного підприємства «Великокопанівське лісомисливське господарство» із проханням звернути увагу на жахливий стан місцевого лісу та пропозицією допомогти у його насадженні.

Відверті зустрічі керівництва сільради із молоддю стали регулярними. Молоді активісти реалізовують підтримані ініціативи, порушують все нові, суспільно важливі питання, генерують ідеї для їх вирішення.

Великі можливості для молоді Великокопанівської громади тільки відкриваються!

ГО «АКТИВНА ЖІНКА» реалізувала проект «Великі можливості» у рамках проекту «Голос громади в місцевому самоврядуванні», який виконує ГО «Громадський центр «Нова генерація», регіональний партнер програми USAID DOBRE у Херсонській області.

Контакти

  • Костянтин Філенко
  • грантменеджер ГО “ГЦ “Нова генерація”
  •  [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.