bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Аніматори ГСД в Донецькій та Луганській областях поглибили свої знання та обмінялися досвідом
27.12.2019

Аніматори груп само/взаємодопомоги (ГСД), які працюють у цільових громадах Донецької та Луганської областей, зустрілися в Києві під час поглибленого тренінгу з навчальним візитом і обміном досвідом «Підвищення ефективності груп само/взаємодопомоги».

Захід відбувся 26-29 листопада 2019 року в межах проєкту «Групи самодопомоги як каталізатор соціальних змін для згуртування громади», що виконується Ресурсним центром ГУРТ в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та фінансової підтримки Європейського Союзу.

Мета зустрічі полягала в удосконаленні навичок організації і функціонування ГСД, а також обміні набутим практичним досвідом між 20 учасниками проєкту. На момент публікації медіа-звіту аніматори уже заснували 37 ГСД, спрямованих на посилення соціальної згуртованості у громадах.

Авторство: Ресурсний центр ГУРТ

«Тренінг для мене був дуже корисним, адже тут я дізналася про нові методики роботи з людьми. Це був один із небагатьох заходів, під час якого навіть не хотілося робити перерви. Я зрозуміла, що потрібно шукати інноваційні інструменти та постійно навчатися. Такі можливості надихають на подальшу роботу, а вступ до проєктного менеджменту підказав, як покращити та організувати роботу ГСД у громадах, не витрачаючи додаткових ресурсів», – зауважила членкиня установи «Агенція розвитку Вугледара» Олена Бойко.

Серед цільових груп, на які орієнтована діяльність створених в межах проєкту ГСД, є жінки та родини, які перебувають у складних життєвих обставинах (наприклад, матері-одиначки; сім’ї, що виховують дітей із інвалідністю; жінки з алкогольною залежністю), внутрішньо переміщені особи, ветерани АТО/ООС, люди поважного віку та інші.

«Завдяки тренінгу я впевнилася, що ГСД – це не закостеніла конструкція, а живий організм. Тому не варто боятися змін. Після заходу ми створили групу в месенджері, де обговорюємо питання з організації ГСД. У планах заснування локального кластеру спільно з іншими ініціаторами, які проживають у Слов’янську. Також думаємо над створенням спільної платформи й проведенням групових занять. Плануємо й надалі співпрацювати та підтримувати один одного», – прокоментувала психолог проєкту «Стійкість та розвиток» БФ «Карітас Краматорськ» Марина Мартиненко.

Родзинкою поглибленого тренінгу став навчальний візит до Бородянського центру соціально-психологічної реабілітації населення, де групи само/взаємодопомоги активно розвиваються протягом тривалого часу.

«До 2012 року у Бородянському ЦСПР працювали тільки ГСД для людей із залежностями. Пізніше за сприяння Ресурсного центру ГУРТ у нас виникла ідея популяризувати методологію самодопомоги, щоб будь-яка категорія населення змогла нею скористатися. Відтоді в організованих нами ГСД взяли участь сотні людей», – розповів практичний психолог Бородянського ЦСПР Олександр Старовойтенко.

Авторство: Ресурсний центр ГУРТ

Крім екскурсії центром соціально-психологічної реабілітації, в Бородянці ініціатори ГСД взяли участь у тренінгу «Креативний інжиніринг життя в громаді».

«Екскурсія Бородянським ЦСПР надихнула на нові ідеї з реалізації соціальних проєктів у нашій громаді. Якщо вони змогли зробити такий центр у Бородянці, то зможемо й ми. Тренінгова ж частина вселила у нас впевненість у своїх силах. Я вже навіть встигла використати частини тренінгу у своїй діяльності. Також дізналася про нові вправи, які тепер активно використовую, наприклад «Розкажи, яка ти книга», – відзначила староста Новочервоненського старостинського округу Нижньодуванської ОТГ Олена Сучок.

Зараз аніматори створених ГСД фіналізують описи діяльності і бюджети ініціатив із розвитку технології самодопомоги в своїх громадах, кращі з яких отримають наступного року допомогу проєкту.

Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.