bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Захист від колекторів: поради Волноваського бюро правової допомоги
27.12.2019

Все найчастіше до Волноваського бюро правової допомоги звертаються  клієнти з проблемами , зв'язаними з діяльністю колекторів.   Важливо знати , що діяльність колекторів не регулюється жодним законодавчим актом.

Колектори досить часто порушують закони, «вибиваючи» борги різними методами. Головна їхня зброя — психологічний тиск, залякування. Отже, як поводитися з представниками колекторської фірми, які турбують вас з приводу вашої заборгованості.

  • Якщо на момент дзвінка клерка ви не готові, сміливо відмовляйте в діалозі, посилаючись на зайнятість. Але після зверніться у свою кредитну компанію з проханням про пролонгацію договору.
  • Обов'язково скористайтеся функцією запису розмови, попередивши співрозмовника про це. Зберігайте всі записи, вхідні дзвінки та СМС.
  • Попросіть співрозмовника представитися, назвати посаду, прізвище та ім'я, назву та адресу компанії, яку він представляє.
  • Попросіть співрозмовника обґрунтувати його дзвінок, пояснити, яке відношення він має до даного кредитного договору та кредитної організації. Попросіть озвучити номер і дату документа, що регламентує відносини між банком і колекторською фірмою.
  • Поясніть співрозмовнику свою ситуацію, озвучте причини непогашення, розпитайте про можливості реструктуризації або рефінансування кредиту.

Якщо ви не впевнені в правильності своїх відповідей, не вступайте в довгі дискусії.

Що робити, якщо колектори телефонують за чужим кредитом, де ви виступаєте поручителем?

Поручительство по кредиту передбачає солідарну відповідальність перед кредитором. Якщо ви не бажаєте повертати кредит (а найчастіше так і відбувається), терміново зв'яжіться з боржником, пояснюйте ситуацію і вимагайте погашення заборгованості. Якщо боржник не йде на контакт або ховається, найімовірніше погашати кредит доведеться вам. Але потім ви маєте право в судовому порядку вимагати від нього повного фінансового відшкодування.

Що робити, якщо колектори телефонують за кредитом родича?

Нерідко під удар колекторів потрапляють родичі боржника, навіть за умови, що вони не мають до цього кредиту ніякого документально підтвердженого відношення.

Стягнення боргу з родича можливо тільки в трьох випадках:

  • договір поруки;
  • стан в шлюбі з боржником;
  • спадкоємець, який вступив у права після смерті родича (боржника).

У всіх інших випадках родичі не несуть відповідальність за борги. Якщо колектори продовжують тиснути на вас, зверніться до правоохоронних органів із заявою про вимагання.

 Що робити, якщо колектори дзвонять за чужим боргом незнайомої людини?

Позбутися  від настирливих дзвінків колекторів, які дістають вас помилково, можна. Для цього з'ясуйте, інтереси якого банку вони представляють. потім:

  • напишіть кредитору заяву або лист з проханням видалити вас з телефонної бази й повідомити про це колекторську фірму;
  • запишіть номер вхідної документації (зазвичай так реєструють листи);
  • дочекайтеся офіційної відповіді;
  • візьміть довідку про відсутність кредиту в організації на ваше прізвище.

У всіх перерахованих вище випадках ви можете керуватися Законом України «Про захист персональних даних». Якщо ви не давали письмової згоди на обробку даних, закон на вашому боці.

За наданням консультації можете звернутися до Волноваського бюро правової допомоги : м.Волноваха , вул.Центральна,43 або за телефоном 062-44-4-15-50

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.