bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

СОР25: результати міжнародних кліматичних переговорів
17.12.2019

Конференція ООН з питань зміни клімату в Мадриді стала найдовшою по тривалості: попри те, що СОР25 мала завершитись 13 грудня у п’ятницю, переговорні процеси завершились по обіді 15 грудня у неділю. Однак, двотижневі перемовини залишили по собі більше питань та тривоги, аніж позитивних результатів.

Що вдалося досягнути?

Цьогорічний переговорний процес супроводжувався метою розробки правил застосування механізмів міжнародної співпраці, що передбачені статтею 6 Паризької угоди (у тому числі міжнародний вуглецевий ринок), та направлені на скорочення викидів парникових газів. Однак країнам так і не вдалось досягнути консенсусу з цих питань, а розробка правил впровадження статті 6 перенесена на майбутні переговори. Незрозумілим залишається питання щодо того, наскільки амбітні цілі будуть вкладені країнами у оновлені національно-визначені внески.

Попри розбіжності по статті 6 Паризької угоди, країнам все ж вдалось прийняти План дій з гендерних питань та робочий план для Платформи місцевих громад та корінних народів[1]. 

Детальніше про результати кліматичних переговорів та їхній вплив на Україну можна буде дізнатися під час прес-брифінгу Української кліматичної мережі, що відбудеться 18 грудня, о 10:00 в агентстві УКРІНФОРМ. 

Відмінність від попередніх СОР

Відмінність цьогорічної конференції від попередніх, яку неможливо не помітити, – це участь великої кількості молоді та дітей, які закликали представників влади країн ставити перед собою амбітніші цілі та не зволікати з їхнім впровадженням.  

Залучення та врахування позиції молоді до кліматичної політики є одним з напрямків діяльності держав, на якому наголосив також і Міністр енергетики та захист довкілля України , Олексій Оржель, під час представлення національної заяви по зміні клімату на СОР25. Із текстом заяви можна ознайомитись за посиланням https://unfccc.int/sites/default/files/resource/UKRAINE_cop25cmp15cma2_HLS_EN.pdf .

Кліматичні зміни у законодавстві України

Під час СОР25 Верховна Рада України прийняла довгоочікуваний Закон України «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів»[2], що спрямований на виконання міжнародних кліматичних зобов’язань.

Сподіваємося, що парламент та інші центральні органи влади і надалі будуть брати активну участь у якомога швидшому та якісному вирішенні проблем, пов’язаних із змінами клімату, а проголошена національна заява на СОР25 буде втілена у реальність.

Наші конктакти:

Наталія Куць, аналітик, юрисконсульт ЕПЛ

[email protected][email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.