bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Влог Innovations Together. Що кажуть учасники про PlatForum
29.11.2019

PlatForum став першою масштабною зустріччю громадянського суспільства з представниками нової влади. Загалом тут зібралося понад 400 учасників з усіх куточків України. 

Про що говорили на PlatForum — читайте нижче, а також дивіться наш влог Innovations Together

Сьогодні насамперед ми хотіли проговорити, як найкраще співпрацювати владі і громадянському суспільству, які обрати ефективні форми, як реально брати участь народу та активному громадянському суспільству у виробленні рішень”, — розповіла Юлія Кириченко, співголова Ради Коаліції Реанімаційний Пакет Реформ, членкиня правління Центру політико-правових реформ.

Ігор Бураковський, співголова Ради Коаліції Реанімаційний Пакет Реформ, голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, зазначив, що громадянське суспільство бере дуже активну участь у законотворенні, державотворенні. “Тому, в цьому сенсі розумна держава слухає громадянське суспільство. Розумне громадянське суспільство співпрацює з державою в тих моментах, які безпосередньо потрібні для реалізації, є така гарна штука, суспільного інтересу”, — сказав він.

На думку Джона Райта, керівника Проекту ЄС для розвитку громадянського суспільства в Україні, такі події як PlatForum допомагають цьому процесу. “Бо коли разом збираються люди, зокрема представники влади та громадянського суспільства, щоб спробувати створити спільний порядок денний, це дає їм змогу після повернення у свою сферу думати та рухатися в бік спільної мети, зрозуміти ідеї інших і, сподіваюся, рухати процес вперед”, — сказав він.

Економічні реформи, питання державотворення, оскільки на сьогодні у нас триває війна, закінчення децентралізації — все це у полі зору PlatForum. На думку учасників форуму, комунікація суспільства та влади має вестися щодо всіх реформ. Важливо людям доносити — що змінюється та як змінюється, і  чому ці зміни будуть позитивними.

Ми можемо привести декілька прикладів, коли за нової вже влади відбувається дуже продуктивний діалог, і це, наприклад, питання боротьби з корупцією. Той пакет законів, який був колись запропонований, довго був у парламенті, довго ми чекали, коли воно прийметься, яким чином воно буде відбуватися, зараз за місяць буквально ми покращили наше антикорупційне законодавство, і бачимо, що в цьому питанні і активісти громадянського суспільства, і влада були спільними. 

Ми вважаємо, що громадські організації є носіями того легітимного механізму, тої довіри від громади, яка зараз надається для того, щоб розмовляти від імені людей з владою. І це також один із механізмів, яким можна будувати разом країну”, — заявив Айдер Халілов, старший програмний менеджер Програми сприяння громадській активності “Долучайся!”.        

Яніна Соколова, журналістка, телеведуча: “Всі занепокоєння викликані величезною кількістю напрацювань, які були зроблені в різних сферах, пов’язаних і з процесом децентралізації, і з реформою, я наприклад дуже опікуюся, в плані медицини, з реформою в житловому секторі, в ЖКГ. Тобто, дуже багато напрацювань, які на даний момент… є таке поняття в кіно, яке називається cut. Це коли щось відрізається. І от відрізання напрацювань хороших, у великому ключі хороших, які були зроблені активістами, воно на даний момент найяскравіше проявляє реакцію влади на суспільство. Тому, це лакмус, який викликає занепокоєння. Об’єднання немає. Парламент, президент, Кабмін, громадянське суспільство, всі, і я зараз кажу і про владну гілку, всі розпорошені. Немає механізму за яким би вони співпрацювали. Тому я щаслива, що сьогодні на нашій панелі, які була ініційована Реанімаційним пакетом реформ, ми змогли якимось чином досягти того, щоб парламентарі хоча би почули заклик”.

Тут багато говорять про те, що діалог між громадянським суспільством і владою повинен бути сталим, — розповідає Валерія Овчарова, регіональна представниця програми “Долучайся!” в Запорізькій області. — Коли є проблема, ми долучаємо громадянське суспільство для того, щоб ми якось вирішили спільно цю проблему, і можливо навіть поділити відповідальність за якісь непопулярні рішення. Але ми говоримо про системне залучення, про залучення громадянського суспільства не тільки, коли є якісь проблемні ситуації, але й завжди — у прийнятті рішень, не болючих, а навіть таких, які ведуть до перемог. Ми також повинні їх поділяти з громадськими організаціями, з громадянським суспільством в цілому”

Контакти

  • https://euprostir.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.