bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Два місяці кампанії «Впливай на бюджет своєї громади!» вже позаду, та вона не скидає обертів
25.11.2019

День народження святкували і пропозиції збирали! В середині жовтня села Олександрівського старостинського округу мали родинне свято. В цей день співали, ярмаркували, а також поширювали Бюджет для громадян і збирали пропозиції до бюджету на 2020 рік. Найбільше місцевих хвилює стан стадіону в селі, внутрішній та зовнішній ремонт школи, спортивний інвентар. 

В Слобожанській ОТГ, що в Дніпропетровській області, пропозиції до бюджету громади подають і школярі, і люди похилого віку. Кожний вболіває за те, щоб в громаді вже наступного року з’явились притулок для тварин, добудували басейн, зробили сучасне футбольне поле, встановили в школі додаткові дзеркала тощо. Всього подано 82 пропозиції – і це лише початок! 

А для молоді Слобожанської громади експертами Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» було проведено «бюджетний урок», на якому учні не лише дізнались про бюджет громади, видатки на освіту, підтримку молодіжних ініціатив, а й самі подали майже 100 пропозицій до бюджету громади на 2020 рік. Послухати побажання молоді для врахування в бюджеті громади прийшли депутати, керівництво громади, представники фінансового відділу. Зокрема, більшість пропозицій молоді стосувалась побудови футбольного поля, басейну, закупівлю додаткових дзеркал до школи, створення притулку для тварин, молодіжного простору, заводу по переробці листя, встановлення додаткових урн. Всі зібрані від молоді пропозиції обов’язково будуть додані до реєстру, який формується в громаді, та, по можливості, профінансовані в наступному році.

Школярі Галицинівської ОТГ обговорювали, що таке бюджет, чи є в ньому школярі, їх батьки, як вони на нього впливають. Вже традиційно об’єднались у команди та зіграли в квест “А що там у сусідів?”.

Пройшов “бюджетний урок” і в Миколаївській ОТГ. Зі старшокласниками обговорили бюджет громади, ділились досвідом молодіжних ініціатив, їх підтримки з бюджета громади та подали більше 40 пропозицій. З такою активною молоддю впевнені, що за нами гарне майбутнє!

Учні 9-11 класів Арбузинської об’єднаної територіальної громади під час лекції “Просто про складне” розбирались, звідки кошти беруться і куди вони йдуть, що для кожного з нас означає слово “бюджет” , і що воно означає для громади, що таке субвенція і трансферт. Пограли в квест, порівняли доходи та витрати сусідніх громад Миколаївської області, користуючись Бюджетами для громадян. Очільниця Молодіжної Ради при Арбузинській ОТГ Ірина Долга попитала пропозиції учнів до бюджету на наступний рік, і їх вийшло чимало. Спорт, культура, благоустрій - топові теми у громаді.

Знайомляться із бюджетом для громадян та подають свої пропозиції до проекту бюджету громади на 2020 рік і мешканці Васильківської ОТГ. Свої пропозиції вже подали старшокласники та місцеві мешканці. 

У кожній ОТГ є супергерої з суперсилою. Мова про дітей, сила яких – змінювати простір навколо себе з рішучістю, якій позаздрить будь-який дорослий. Головне для цих героїв – віра в себе та свої сили. Там, де дорослий тричі махне рукою, дитина не зупиниться. Найстарші серед наймолодших представників громади мають потенціал, який варто використовувати вже зараз, тому що відмовити їм неможливо. І в Компаніївській громаді це добре знають. Ще минулого року школярі захотіли звести для себе сучасний спортивний майданчик, для цього правильно “мотивували” дорослих, що розпоряджаються коштами місцевого бюджету. І тепер мають те, що хотіли. Ідеально спрацювала формула ідея – дія – результат. Саме про це, про потенціал кожного до реальних змін у своїй громаді, йшла мова під час зустрічі зі старшокласниками Компаніївської ОТГ. Як і супергерої, школярі із Компаніївки, успішно завершивши одне завдання, не сидять склавши руки, а беруться за нову ідею. Такою, судячи з усього, стане зведення критої велопарковки та оснащення гардеробу в шкільному спортзалі. Саме ці бюджетні пропозиції однолітків викликали найбільше ентузіазму серед школярів і тепер, переконані, викличуть ентузіазм і в місцевої влади. Крім того, в межах заходу “Впливай на бюджет місцевої громади” керівництвом міста, фінансистами та економістами був презентований Бюджет для громадян, розроблений для Компаніївської ОТГ. У “серці” громади – на ринковій площі жителям був презентований документ, що якісно і доступно подає інформацію про місцевий бюджет. Документ викликав особливий інтерес серед підприємців, що і не дивно. Адже саме вони наповнюють місцевий бюджет.

З метою підвищення рівня обізнаності мешканців про бюджет Покровської громади, а саме, основні джерела його наповнення та основні напрями його витрачання, а території ОТГ відбулося представлення «Бюджету для громадян» шляхом його розповсюдження серед мешканців громади.

Школярі з Великогаївської громади познайомились з основами формування місцевого бюджету та відповідали на запитання інтерактивної бюджетної вікторини. “Багато хто з учнів має добре розуміння, що таке бюджет, як він формується і куди витрачаються його кошти”, - відзначив експерт Партнерства “За прозорі місцеві бюджети!” Тарас Халавка. В громаді в школі діє клуб молодого підприємця і діти змалечку вивчають основи фінансової грамотності. 

Дівчата і жінки Мирівської громади охоче подають свої пропозиції та ідеї до бюджету і залучають до акції інших.

В ході кампанії в Могилівській ОТГ відбувалося інформування мешканців та прийом пропозицій до бюджету громади на 2020 рік. Цьогоріч особливу увагу приділили старшокласникам, які одразу після презентації бюджету для громадян подали свої пропозиції до бюджету.

Мешканці Миколаївської ОТГ охоче знайомляться з місцевим бюджетом, надають пропозиції, що б саме хотілось, аби в громаді було профінансовано на наступний рік, знайомляться з бюджетом для громадян. Приємно, що в акції взяли участь і керівництво громади, і фінансисти. Більше 20 пропозицій лише за першу годину збору пропозицій – мешканці громади дуже активні. Основні питання: ремонт доріг, ліхтарі на вулицях, облаштування пляжів, ремонт будинків культури, створення молодіжного простору тощо.

Маловисківчани другий рік поспіль долучаються до акції «Впливай на бюджет своєї громади!» та знайомляться з “Бюджетом для громадянин” своєї громади. Цього разу не лише обговорювали та шукали можливі проекти для реалізації, а й ділилися історіями попереднього успіху. Все – аби переконати до активних дій тих, хто вперше дізнався про можливості прямої участі в бюджетному процесі і наявні в громаді інструменти реального впливу на формування бюджету. Власний приклад - найкращий приклад. Особливо, якщо місцева влада відкрита до пропозицій своїх жителів. Цього року заплановано профінансувати більше 10 проектів загальною вартістю понад півмільйона гривень!

Впливай на бюджет своєї громади!” - комплексна інформаційно-мобілізаційна кампанія, що реалізується Громадським партнерством “За прозорі місцеві бюджети!” в рамках програми DOBRE USAID Ukraine - USAID Україна та охоплює 75 об’єднаних громад в 7 областях України.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.