bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відбувся третій Форум асоціацій
21.11.2019

Тристоронній формат в подальшому має бути інституціоналізований і включати регулярні консультації та спільні дії на рівні уряду, парламенту та громадянського суспільства.

Громадські організації з України, Грузії та Молдови закликали свої Уряди та парламенти створити тристоронній формат співпраці для обміну досвідом, коордицінації політики та взаємної підтримки задля глибшої інтеграції до ЄС. Враховуючи, що три країни водночас проводять масштабні реформи відповідно до схожих Угод про асоціацію, стикаючись при цьому з подібними внутрішніми та зовнішніми викликами, громадські організації очікують від ЄС створення окремого формату взаємодії з цими країнами за формулою «3+1» та забезпечення можливості повноцінної інтеграції де-факто, не чекаючи, поки буде відкрита перспектива членства у ЄС для цих країн.

Про це говориться у Спільній декларації шести Платформ громадянського суспільства з Грузії, Молдови та України, офіційно створених відповідно до Угоди про асоціацію та у рамках Східного партнерства. Декларацію представили урядовцям з трьох країн, представникам європейських інституцій (Єврокомісії, Європейської служби зовнішньої дії та Європарламенту) та експертній спільноті з трьох країн та ЄС на третьому Форумі асоціацій, який 13-15 листопада проходив у Києві.

У декларації зазначається, що тристоронній формат в подальшому має бути інституціоналізований і включати регулярні консультації та спільні дії на рівні уряду, парламенту та громадянського суспільства.

Три країни мають обмінюватися досвідом та проводити порівняльні оцінки свого прогресу у сфері демократії, верховенства права та належного врядування аби допомогти одна одній в досягненні відповідності політичним критеріям членства в ЄС.

Спираючись на європейські норми, вони мають розбудовувати спільний ринок з вільним рухом товарів, розвивати транспортну інфраструктуру, а також співпрацювати у сфері енергетики та безпеки.

Серед ключових елементів, які ЄС має запропонувати Грузії, Молдові та Україні, - інтеграція в Єдиний ринок ЄС, включення до політики згуртованості (надання доступу до структурних фондів), розширення інфраструктурних мереж і посилення співпраці у сфері Спільної політики безпеки та оборони і політики правосуддя, свободи та безпеки.

Громадські платформи Грузії, Молдови та України також планують посилити співпрацю між собою, щоб забезпечити суспільний поштовх та експертну підтримку тристоронньої співпраці.

Спільну Декларацію погодили:
Грузинська сторона Платформи громадянського суспільства Грузія-ЄС
Молдавська сторона Платформи громадянського суспільства Молдова-ЄС
Українська сторона Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС
Грузинська національна платформа ФГС СхП
Молдавська національна платформа ФГС СхП
Українська національна платформа ФГС СхП

Довідково:
Форум асоціацій – єдиний міжнародний захід, який щорічно збирає дипломатів, урядовців та експертів з ЄС, України, Грузії та Молдови з метою обговорення нових можливостей європейської інтеграції трьох країн та координації зусиль у цьому напрямку.

Проект «Громадська синергія» – проект, спрямований посилити участь громадськості у впровадженні євроінтеграційних реформ в Україні через активізацію двох громадських платформ – Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС та Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства. Разом вони об’єднують біля 300 неурядових українських організацій. Проект надає Платформам та їх організаціям-учасницям фінансову та організаційну підтримку у проведенні аналітично-адвокаційної та інформаційно-просвітницької діяльності. Проект фінансується Європейським Союзом, співфінансується і виконується Міжнародним фондом «Відродження».

Українська сторона Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС є національною частиною Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС – одного з офіційних двосторонніх органів Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Відповідно до ст. 469-470 Угоди про асоціацію, Платформа офіційно представляє інтереси громадянського суспільства України та ЄС у процесі виконання Угоди, здійснює моніторинг та громадський контроль за її виконанням. Від Української сторони до Платформи входить 15 членів – представників громадських об’єднань, профспілок та організацій роботодавців. Під їх егідою УС ПГС об’єднує понад 250 організацій.

Українська національна платформа Форуму громадянського суспільства Східного партнерства – це мережа з понад 120 громадських організацій України, що відстоює українські інтереси в рамках Східного партнерства. Платформа є частиною Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (ФГС СхП) – об’єднання представників громадських організацій України, Грузії, Молдови, Білорусі, Вірменії, Азербайджану, а також ЄС. Форум допомагає громадським організаціям регіону Східного партнерства адвокатувати важливі для їх країн питання на рівні ЄС, сприяє аналітично-адвокаційній діяльності та обміну досвідом між організаціями громадянського суспільства регіону, здійснює громадський моніторинг виконання цілей Східного партнерства. Рекомендації ФГС СхП враховуються ЄС і країнами-членами СхП у процесі формування політики Східного партнерства.

Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на заході, є особистою позицією авторів/спікерів і необов’язково відображають точку зору Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження».

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.