bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Жителі Донецької та Луганської областей організовують групи самодопомоги для згуртування громад
18.11.2019

Після базових тренінгів «Організація груп само/взаємодопомоги», що відбулися наприкінці вересня – початку жовтня 2019 року в Покровську та Сєвєродонецьку, учасники із Донецької та Луганської областей уже заснували 26 груп само/взаємодопомоги (ГСД), спрямованих на сприяння соціальній згуртованості, реагуванню та пом’якшенню причин і наслідків конфлікту на сході України.

Авторка: Альона Чіпчева, смт. Мангуш

Новостворені ГСД – частина проєкту «Групи самодопомоги як каталізатор соціальних змін для згуртування громади», що виконується Ресурсним центром ГУРТ за фінансової підтримки Програми ООН із відновлення та розбудови миру.

«В Троїцькій ОТГ ми створили шість ГСД. Частина з них схожі між собою. Наприклад, є група для матерів, які виховують дітей із інвалідністю, а є ГСД для матерів-одиначок. На одну з груп плануємо запросити юриста, аби він надав консультації учасницям щодо прав на соціальні пільги, оскільки їм не вистачає знань. В Яменському старостинському окрузі діє ГСД «Сучасні матусі», яка збирається навколо питань виховання дітей. Там жінки можуть ділитися досвідом і спільно вирішувати проблеми.

З моменту заснування груп до них постійно приєднуються нові учасниці. Все більше людей навчаються технології само/взаємодопомоги і можуть створювати власні групи. Ми вже обговорювали доступність медичних послуг і проблеми з доступом до інтернету в нашій громаді. Людям важливо, що вони можуть спілкуватися між собою і їхні проблеми когось цікавлять.

Крім того, ГСД сприяють покращенню діалогу між внутрішньо переміщеними особами та рештою громади. Зокрема, почувши про проблеми зі здоров’ям одного з переселенців, громада надала йому допомогу продуктами харчування. Здається, це буденні речі, однак так громада стає міцнішою.

Звісно, є категорія людей, які не одразу відкриваються. В одну із груп прийшла учасниця, яка спочатку не розуміла, що таке само/взаємодопомога, а відтак проявляла агресію. Проте згодом вона включилася в процес, почала активніше спілкуватися з односельцями і тепер пропонує свої теми для обговорення», – прокоментувала начальниця відділу соціально-побутової та психологічної адаптації КУ «Центр надання соціальних послуг Троїцької селищної ради» Валентина Гуртяк.

Авторка: Валентина Гуртяк, Троїцька ОТГ

Учасники ГСД не є фахівцями чи спеціалістами у розв’язанні тих проблем, які намагаються вирішити. Однак, допомагаючи собі, під час груп само/взаємодопомоги люди приборкують почуття безпорадності і стають активнішими, впевненішими і вмотивованішими діяти заради суспільного блага.

«Першою цільовою групою для нас стали члени сімей ветеранів АТО/ОСС та внутрішньо переміщені особи. Вони хочуть поділитися своїми проблемами та почути про досвід інших, який може їм допомогти. В найближчих планах також організувати ГСД для ромських жінок-переселенок, які мають проблеми зі сприйняття їх громадою Лисичанська та пошуком роботи. Їм непросто, і вони потребують підтримки. Разом із тим, це виклик для нас, оскільки їм дуже важко розкриватися перед сторонніми. Коли люди розповідають про свій біль та переживання, невеличкі перемоги та досягнення, вони надихають на взаємну підтримку, розуміння, що вони не одні з такими проблемами і що негаразди можна подолати», – зауважив координатор ради експертів ГО «Фонд громад «Знання і справедливість» Павло Федик.

Автор: Павло Федик, м. Лисичанськ

Робота в ГСД зближує людей і базується на неформальних безпосередніх стосунках. Беручи участь у роботі таких груп, людина вчиться сприймати себе, свої слабкості, впливати на своє середовище і змінювати його.

«В Мангуші ми створили поки одну групу само/взаємодопомоги для жінок, які опинилися в складних життєвих обставинах. У процесі роботи цієї групи учасниці самостійно визначають теми наступних зустрічей. Їм важливо відчувати, що є місце, де не будуть засуджувати, де можуть допомогти і словом, і ділом .Оскільки ми живемо у сільській місцевості, то людям важко розкриватися, тож вибудовувати довіру на наших зустрічах для них є викликом», – розповіла директорка Мангушського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Альона Чіпчева.

Авторка: Альона Чіпчева, смт. Мангуш

Зараз новостворені групи само/взаємодопомоги працюють над планами подальшого розвитку, описом діяльності і бюджетом своїх ініціатив, які матимуть змогу отримати підтримку від проєкту.

«Ми створили ГСД із протидії професійному вигорянню вчителів у школах. Після обговорення прийшли до висновку, що ця проблема потребує вирішення саме за допомогою методики само/взаємодопомоги. На зібраннях ГСД ми ділимося досвідом подолання вигоряння. Збираємося, щоб поговорити у неформальній атмосфері, допомогти один одному. Розуміння, що наші проблеми не унікальні, надає нових сил у їх вирішенні.

В сільській місцевості жителі особливо турбуються про втрату персональної інформації, тому під час ГСД учасники спочатку розкривалися трохи насторожено. Важливо вибудувати довіру, тож упродовж проведення груп я постійно наголошую на конфіденційності. Багато співробітників школи з різних населених пунктів Вугледарської ОТГ. На зборах ГСД відбувається налагодження контактів між ними. Такі зустрічі однозначно допомагають згуртованості громади», – резюмувала членкиня ГО «Наше право на майбутнє» Світлана Рябчиць.

Авторка: Світлана Рябчиць, Вугледарська ОТГ

Наприкінці листопада найактивніші учасники проєкту, які заснували групи само/взаємодопомоги в своїх громадах, суттєво поглиблять знання і удосконалять навички організації і забезпечення функціонування груп само/ взаємодопомоги, обміняються набутим практичним досвідом та відвідають активні ГСД під час навчального візиту до Бородянського центру соціально-психологічної реабілітації населення.

Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.