bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На березі Азовського моря відбувся Фестиваль думок: у Бердянську обговорили питання розвитку громади
31.10.2019

5 жовтня 2019 року у Бердянську на Приморській площі лідери неурядових організацій, активісти, громадські діячі, представники влади та всі охочі відвідали перший у місті Фестиваль думок, щоб подискутувати про різноманітні теми розвитку громади: від системи відеоспостереження на вулицях, питань неформальної освіти, цифрової безпеки, спорту у житті громади до впровадження е-сервісів на основі відкритих даних.

«Тематику цього фестивалю готувало багато громадських організацій із залученням представників бізнесу та органів самоврядування. Ми бачимо Фестиваль думок як простір неконфліктного спілкування та обміну для спільного напрацювання карти розвитку громади», прокоментував організатор Фестивалю думок у Бердянську, голова правління ГО «Пролісок-Бердянськ» Іван Харченко.

Розпочався Фестиваль думок запальною сальсою, до якої могли долучитися всі охочі. Після відкриття на п’яти локаціях розпочалися активні обговорення тем, що турбують громаду Бердянська.

«Дуже приємно бачити на Фестивалі представників різних громадських організацій, з якими ми працюємо, у яких є конструктивна критика та зауваження до влади. Фестиваль думок – чудова можливість напрацювати щось нове, ідейне, цікаве, те, що буде корисним для нашого міста», – відзначила заступниця міського голови Бердянська Юлія Дойнова.

Під час Фестивалю понад 30 спікерів та сотні учасників долучилися до 19 панельних дискусій.

«Сподіваюся, проведення Фестивалю думок стане традицією у нашому місті. Міській раді важливо отримати зворотній зв'язок щодо якості надання послуг та інших питань, які турбують містян. Такі фестивалі мають посилювати співпрацю всередині громади для вироблення ефективних рішень», – зазначив депутат Бердянської міської ради Євген Георгієв.

Відвідувачі фестивалю мали можливість поділитися своїми думками під час дискусій, дізнатися нове у сфері децентралізації, мережування ОГС та поговорити про роботу органів самоврядування.

«Формат Фестивалю думок сподобався тим, що на затишних майданчиках фахово обговорили з представниками влади, громадськості й фахівцями теми, які хвилюють громаду. Важливо, що модераторами на локаціях були гості з інших міст, які професійно проводили дискусії. Подібний формат треба використовувати і в подальшому, адже комунікація з владою має відбуватися не лише в стінах виконкому, а й на незалежних майданчиках з незаангажованим модератором, де всі мають рівні права висловити свою думку», – поділився голова правління ГС «Вільна громада – комфортне місто» Ігор Касьянов.

Бердянськ став п’ятим містом, яке відвідала мандруюча платформа «Громада у смартфоні» – майданчик для обговорення значення та можливостей відкритих даних у житті громади, загроз цифрової трансформації для прав громадян та шляхів їх уникнення.

«Відкритими даними я займаюся 2,5 роки, хоча напряму це не стосується моїх посадових обов’язків. І це вперше у Бердянську сталося так, що представники влади, органів самоврядування, активісти та жителі міста зібралися, щоб обговорити покращення сервісів у місті через використання відкритих даних. Раніше я про це говорила лише в стінах міської ради, консультувала співробітників комунальних підприємств, проводила для них тренінги. Думаю, якщо подібний захід відбудеться наступного року, то громадяни ще активніше долучаться до обговорення», – прокоментувала начальниця відділу муніципальних ініціатив, інвестицій та енегоменеджменту Бердянської міської ради Інна Комарова.

Усі, кого цікавить досвід реалізації фестивалів «Равлик-ФЕСТ», «Том Сойер Фест», «Family Day» та «Berdyansk Fashion Day», досвід їх організації і проведення, зібралися для спілкування на локації «ФЕСТ у твоїй громаді».

«Мені подобається сама ідея Фестивалю думок, адже його головна метарозвиток культури дискусії в Україні, здатність почути іншого і можливість змінити свою думку. Сьогодні дискусії були дуже живими та справжніми. Такий формат доступний для усіх мешканців міста. Кожен може поділитися своїми ідеями, почерпнути нову інформацію та бути почутим. Однак я помітила, що багато людей із зацікавленістю слухає, але активно долучатися ще не наважується. Важливо популяризувати подібні обговорення серед населення і залучати його до активних дискусій. Сподіваюся, що проведення фестивалів думок стане традицією в багатьох містах України», зазначила голова правління «Професійний розвиток Харкова» Ірина Фоменко.

На завершення заходу відбувся масштабний флешмоб «Збери свою громаду», під час якого громада збирала герб Бердянська із безлічі частинок, щоб продемонструвати прагненення до спільної роботи задля розвитку міста.

Фестиваль думок у Бердянську організовано за підтримки Швеції, Чорноморського фонду регіонального співробітництва і Міністерства закордонних cправ Естонії. Співорганізатори: Ресурсний центр ГУРТ та ГО «ПРОЛІСОК-БЕРДЯНСЬК».

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.