bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Жителі Луганщини долучилися до обговорення діджиталізації в межах платформи «Громада у смартфоні»
13.09.2019

Жителі Луганщини долучилися до обговорення діджиталізації в межах платформи «Громада у смартфоні».

Майданчик «Громада у смартфоні» залучив активних жителів Луганщини до обговорення важливих питань діджиталізації та е-врядування, які визначитимуть спроможність громад у цифровому світі.

«Я перший раз беру участь у Фестивалі думок в Сєвєродонецьку. Потрапив сюди випадково, просто проходив повз і обрав обговорення цифрових прав та безпеки. Сподобалося неформальне спілкування, ще й почув цікаві думки», – поділився враженнями учасник дискусій Володимир Матієвський.

У відкритому форматі відвідувачі фестивалю долучалися до дискусій про теперішнє та майбутнє громад.

«Я вже втретє беру участь у Фестивалі думок в Сєвєродонецьку. Цього року встигла побувати і учасницею, і модератором. Загалом у мене враження від фестивалю дуже позитивні. Це класний спосіб стимулювати людей на активну діяльність, можливість зацікавитися новими темами, розширити власні горизонти. На мою думку, такий формат надихає людей на зміни. Дискусія про цифрову безпеку змусила учасників поставити собі запитання, чи намагаються вони захистити свою інформацію. Спікерам вдалося не тільки поділитися досвідом, а й надати учасникам корисні поради», – розповіла асистентка кафедри правознавства Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля Вікторія Гніденко.

Майданчик «Громада у смартфоні» вже традиційно вмістив у своїх рамках три дискусії – «Дані міст: як відкриті дані можуть служити мешканцям громади», «Цифрова трансформація на рівні громади» та «Цифрова безпека і цифрові права громадян».

«Дуже сподобався формат, оскільки завдяки декільком локаціям кожен може обрати цікаву для себе тему. Найбільша перевага, що слухачі та спікери – рівноправні учасники дискусії. Думаю, навіть у менших містах потрібно організовувати подібні обговорення, оскільки цифрові рішення є актуальними не лише для великих міст, але й для дрібніших громад», – зазначила голова ГО «Міст 3.10» Ірина Сєльницька.

Цьогоріч Фестиваль думок у Сєвєродонецьку зібрав близько 100 спікерів із України, Чехії, Естонії, Німеччини, Швейцарії, Польщі та Данії.

«Третій фестиваль більший за попередні. В нас є не тільки дискусії, але й флешмоби, інсталяції, майстер-класи. Завдяки фестивалю організації та активісти, які працюють в однакових сферах, можуть знайти один одного. Платформою «Громада у смартфоні» ГУРТ змістовно доповнив фестиваль завдяки обговоренню важливих тем», – відзначила голова правління Благодійного фонду «Восток СОС» та організаторка Фестивалю думок у Сєвєродонецьку Юлія Кішенко.

Фестиваль у Сєвєродонецьку став вже другим місцем, яке відвідала платформа «Громада у смартфоні». Ознайомитися з графіком проведення інших фестивалів, на яких ви зможете долучитися до дискусій, можна за посиланням. Наступний Фестиваль думок відбудеться вже 14 вересня у Полтаві, організатори якого долучилися до обговорення питань діджиталізації у Сєвєродонецьку.

«Спостерігаючи становлення громадянського суспільства, розумію, що нам не вистачає майданчиків, де ми б могли обговорювати проблеми, які нас хвилюють, і комунікувати з людьми, які дотримуються інших поглядів. Часто ми не готові вступати в аргументоване обговорення, ми не готові міняти точку зору, і через це важко прийти до якогось спільного рішення. Власне тому ми вирішили організувати Фестиваль думок у Полтаві як місце продуктивного діалогу громади», – прокоментувала голова Полтавської філії Суспільної служби України Ганна Кіященко.

Обговорення на платформі завершилися дискусією про цифрові права та безпеку за участю юристів, представників громадських організацій «Українська рада біженців», «Громадська платформа», БФ «Восток СОС». Найгострішим виявилося обговорення захисту персональних даних. Як виявилося, низька правова свідомість перешкоджає ефективному захисту цифрових прав.

Після дискусій жителі Сєвєродонецька зібралися на флешмоб «Збери свою громаду», впродовж якого зібрали символ свого міста із безлічі фрагментів малюнка.

Платформу «Громада у смартфоні» організовано за підтримки Швеції, Чорноморського фонду регіонального співробітництва і Міністерства закордонних cправ Естонії.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.