bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Програма Європейсього Союзу COSME: що потрібно знати. Найчастіше задавані запитання.
11.09.2019

Україна бере участь у Грантовій Програмі COSME на основі двосторонньої угоди з 2016 року. Велика кількість оголошень у 2019 році викликала інтерес серед підприємців та організацій підтримки бізнесу, і значну кількість запитань.

COSME (Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises) - це програма ЄС для розвитку конкурентоспроможності малих та середніх підприємств (МСП), що покликана:

1) Вирішити проблеми в сфері малого і середнього підприємництва, які пов’язані з доступом до фінансування, виходом на нові ринки та вдосконаленням внутрішніх бізнес-процесів;

2)  Вдосконалити пріоритетні сфери національної економіки (IT-сфера, туризм, галузі промисловості).

Проекти підтримуються в рамках окремих конкурсів, що оголошуються згідно з затвердженою річною програмою.

Україна бере участь у програмі на основі двосторонньої угоди з 2016 року.

Велика кількість оголошень у 2019 році викликала інтерес серед підприємців та організацій підтримки бізнесу, і значну кількість запитань.

Ми обрали п’ять найпоширеніших із них, відповіді на які дозволять Вам краще зрозуміти грантову програму, та взяти у ній участь.

  1. Як дізнатись про усі відкриті конкурси?

Офіс розвитку малого та середнього підприємництва, що здійснює інформаційну підтримку потенційних учасників програми COSME в Україні, розміщує всю нову інформацію на своїй сторінці у Facebook: https://www.facebook.com/SME.GOV.UA. Швидко шукати сторінку також можна у Facebook чи Messenger, вводячи @SME.GOV.UA.

Про відкриті конкурси можна отримати усю необхідну інформацію за посиланнями:

Грантовий конкурс COSME: Місії соціальної економіки

Грантовий конкурс COSME: Сталий розвиток туризму

Грантовий конкурс COSME: Програма інтернаціоналізації кластерів МСП

Слідкувати за новинами можна на офіційному порталі Єврокомісії (англійською мовою).

  1. Де знайти більше деталей про конкретні оголошення

Повна інформація про конкурс міститься у оголошення про конкурс (Call for Proposals), посилання на яке розміщене у кожному інформаційному матеріалі. Для кращого інформування про умови конкурсу, Офіс розвитку МСП спільно з платформою GrantManagement провели два вебінари, з записами яких можна ознайомитись за наступними посиланнями:

1/ «COSME – що потрібно знати. Щоб отримати грант?» - загальні питання та окремі аспекти, що стосуються оголошення «Місії соціальної економіки».

2/ «Сталий розвиток туризму. Як отримати 1 000 000 Євро на проект” – присвячений детальному огляду оголошення «Сталий розвиток туризму».

Індивідуальні запитання можна надсилати, користуючись формами зворотнього зв’язку:

Стосовно конкурсу «Сталий розвиток туризму» - http://bit.ly/ContactFormTourCOOP 

Стосовно конкурсу «Програма інтернаціоналізації кластерів МСП» -  http://bit.ly/COS-CLUSINT-2019-3-01-FORM

  1. Чи можуть українські організації отримувати гранти?

Запитання, яке часто виникає – «Якщо Україна не бере участь у фінансовому інструменті COSME, то значить ми не зможемо отримати грант?

Українські учасники не можуть брати участь у конкурсах, що належать до розділу робочої програми COSME: A. ACCESS TO FINANCE. Це окремі механізми, які надають переважно інструменти контргарантій для портфельної підтримки МСП у країнах-учасницях, та інші інструменти такого ж рівня. Таким чином, «Фінансовий інструмент» не стосується грантів, що надаються в рамках інших оголошень. Зараз немає відкритих конкурсів в рамках цього механізму, і ми не розміщуємо оголошення, пов’язані з цим блоком.

Ми перекладаємо та публікуємо лише ті оголошення, у яких українські учасники можуть брати участь у якості головних аплікантів чи партнерів та отримувати грантові кошти на таких же умовах, як і учасники з країн Європейського Союзу. Таким чином, в рамках усіх опублікованих оголошень, українські організації можуть отримувати грантові кошти без обмежень.

  1. Як знайти партнерів для участі у Програмі?

У переважній більшості оголошень Програми, для участі необхідно сформувати консорціум, що складається з декількох організацій з різних країн. Як дізнатись про вимоги до консорціуму, та де знайти партнерів?

1/ Вимоги до консорціуму відрізняються у кожному оголошенні, тому варто уважно читати опубліковані матеріали оголошення, та розділ «Вимоги до аплікантів» у оголошення про конкурс (Call for Proposals).

2/ У оголошеннях, які розміщує Офіс розвитку МСП, ми завжди надаємо посилання на сторінку, на якій зареєстровані організації, що хочуть взяти участь у конкурсі. Найшвидший спосіб знайти партнерську організацію, якщо для консорціуму такої не вистачає – звернутись до розміщених на сторінці організацій.

3/ Усі учасники консорціуму обов’язково мають бути зареєстровані на єдиному інформаційному порталі! Тому наполегливо рекомендуємо, перейти на сторінку реєстрації, додати Вашу організацію, та отримати номер PIC.

  1. Хто в Україні може допомогти написати заявку?

Україна бере участь у Програмі порівняно недавно, тому кількість досвідчених організацій, що вже має власний досвід участі та перемоги у конкурсах COSME, все ще є невеликою. У цій ситуації можна скористатись наступними інструментами:

1/ Дізнатись про можливість співпраці та підтримки від організацій, що входять в український консорціум Європейської Мережі Підприємств (http://www.iop.kiev.ua/~een ). Консорціум отримав підтримку в рамках Програми COSME для своєї діяльності.

2/ Залучити українських чи європейських партнерів, що вже мають досвід перемог у COSME чи інших програмах, що фінансуються Європейським Союзом. Досвід партнера можна побачити у профілі на єдиному порталі, для цього необхідно зареєструватись.

3/ Надіслати свої запитання в Офіс розвитку малого та середнього підприємництва та/або на офіційну електронну скриньку для запитань, що є у кожному оголошенні про грантовий конкурс.

Сподіваємось, ця інформація дозволить Вам краще використати свій ресурс при підготовці заявки, та отримати грант на власний проект!

 

Підготував Олександр Бабій,

Експерт Офісу розвитку малого та середнього підприємництва

https://www.facebook.com/SME.GOV.UA 

Контакти

  • https://www.facebook.com/SME.GOV.UA

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.